EDINI PRAVI TIRAMISU + pistacija


🇮🇹 NAJBOLJŠI TIRAMISU NA SVETU (italijanski klasičen recept)

Tu je obljubljen recept za tiste, ki ga še nimate👇

To je originalni, pravi italijanski tiramisu brez smetane, tak kot ga delajo v Trevisu (kjer ga je v 60ih letih pripravil Chef Roberto Loli Linguanotto). To je najbolj pristna verzija, samo jajca + sladkor + mascarpone + kava + savoiardi. Kremast, rahel in “nonna approved” 🇮🇹✨

🇮🇹 ORIGINALNI TIRAMISU je torej brez smetane in naj bi bil tudi brez beljakov. Amapak to je dilema različnih receptov iz zgodovine in še vedno se kregajo od kod izvira in kateri je pravi,.. Je pa sigurno brez smetane 😉

Jaz ga v večini raje delam in tudi jem (siciljansko/romansko verzijo) s stepenimi beljaki kot to dela tudi Pasta Queen 😋 To pa zato, da se beljaki ne zavrzejo in zato, ker naredi kremo bolj puhasto in sočno. Ni pa ta tiramisu tako lep za fotkat, zato je super, če takega pripraviš in postrežeš kar v kozarcih, če se želiš “pobahat” z lepim izdelkom poleg vrhunskega okusa😉

Delim recept in spodaj še video priprave >>

Za pekač cca. 20 × 30 cm (6–8 oseb/družinski pekač)

🧺 Sestavine:

• 5 velikih jajc:

 • 5 svežih rumenjakov

• 5 svežih beljakov (če želite brez beljakov, ta del izpustite, vse ostalo je isto) 

• 1 velika žlica vanilijeve paste (jaz dam vedno Kotanyi) 

• 100 g sladkorja

• 500 g mascarpone

• 300-400g savoiardi piškotov (odvisno od pekača)

• 2 skodelici močne espresso kave (ohlajene)

• 2 žlici alkohola (rum / Amaretto) – opcijsko

• Nesladkan kakav za posip

👩‍🍳 Postopek:

1️⃣ Rumenjaki + sladkor

V skledi stepaj rumenjake in sladkor tako dolgo, da nastane gosta, svetla, zelo kremasta zmes.

To je ključno — ta faza naredi tiramisu stabilen! Zato priporočam res velika sveža “domača” jajca 👌

2️⃣ Dodaj mascarpone

Mascarpone dodajaj po žlicah in vmešaj z metlico. Mešaš toliko, da postane gladko.

Ne mešaj predolgo, da krema ne postane tekoča! 

3️⃣ Vanilijevo pasto Kotanyi primešaj v kremo👌

4️⃣Beljaki

Stepi v trd sneg in res počasi in z občutkom vmešaj s spatulo v kremo. 

5️⃣Kava + alkohol

Espresso (za res dober tiramisu moraš imeti res dobro kavo! Ne turške🙈) zmešaj z rumom ali Amarettom in popolnoma ohladi.

6️⃣ Sestavljanje

• Piškote res na hitro pomočite v kavo (0,5–1 sekunda). Če boste namakali predolgo bo tiramisu plaval v kavi kar je res potem daleč od dobrega tiramisuja. Zato ne polivaj kave po piškotih, ampak jih le namakajte! 

• Najprej plast piškotov.

• Nato pol kreme.

• Nato druga plast piškotov.

• Zaključi s preostalo kremo in jaz rada potresem s kakavom pred počitkom tiramisuja in še enkrat potem s svežim kajavom pred postrežbo. 

7️⃣ Hlajenje

Pokrij in pusti v hladilniku vsaj 8 ur, idealno čez noč.

Ker ni smetane, tak tiramisu potrebuje malo več časa, da se lepo “postavi”.

8️⃣ Postrezi

Pred postrežbo na tanko posuj z nesladkanim kakavom in uživaj 😋 

Če pa narediš več kreme kot je za vaš pekač pa lahko v preostanek vmešaš npr. pistacijev namaz in narediš še eno gurmansko sladico kot sem jaz za najino 17 obletnico poroke. Ta originalen recept za tiramisu kremo si lahko potem narediš v 1000novih receptov. 

ℹ️Sicer pa tu drži pravila, da vaja dela mojstra >> Zato je dobro, da najprej res nastudiras ta klasičen recept, da je krema res vrhunska, da je dovolj puhasta a dovolj stabilna,.. Upam, da sem vam dobro opisala postopek in da boste imeli že v prvo dober tiramisu. Meni je tak recept v prvo ratal recimo vsaj 10let nazaj, potem pa mnogokrat ni bilo popolno,…ker je tudi odvisno od jajc in to moraš res delat počasi in definitivno, ko imas čas >> kot rečejo italjanski Chefi z občutkom, dušo in ljubeznijo 😉👌😘❤️ 

@fortunatamara

Bejbi je že 17let my husband in naj tu tudi ostane 😂 Moj recept, da ga ne bom iskala povsod pa je, da kreiram jedi iz potovanj, ki so mu všeč😉 To je najin vibe za happy marriage #ljubezengreskoziželodec ane @Silvo Fortuna ? 😘❤️💃🥂🕺 In se obljubljen recept za tiste, ki ga še nimate👇 Tu je originalni, pravi italijanski tiramisu brez smetane, tak kot ga delajo v Trevisu (kjer je nastal). To je najbolj pristna verzija, samo rumenjaki + sladkor + mascarpone + kava + savoiardi. Kremast, rahel in “nonna approved” 🇮🇹✨ 🇮🇹 ORIGINALNI TIRAMISU je torej brez smetane in brez beljakov. Jaz pa v večini raje delam in jem siciljansko/romansko verzijo s stepenimi beljaki kot to dela tudi Pasta Queen 😋 To pa zato, da se beljaki ne zavrzejo in zato, ker naredi kremo bolj puhasto in sočno. Ni pa ta tiramisu tako lep za fotkat, zato je super, ce takega pripraviš in postrežeš kar v kozarcih, ce se zelis pobahat z lepim izdelkom poleg vrhunskega okusa😉 Za pekač cca. 20 × 30 cm (6–8 oseb/družinski pekač) 🧺 Sestavine: • 5 velikih jajc: • 5 svežih rumenjakov • 5 svežih beljakov (če želite brez beljakov, ta del izpustite, vse ostalo je isto) • 1 velika žlica vanilijeve paste (jaz dam vedno Kotanyi) • 100-150g sladkorja • 500 g mascarpone • 250–300 g savoiardi piškotov • 2 skodelici močne espresso kave (ohlajene) • 2 žlici alkohola (rum / Amaretto) – opcijsko • Nesladkan kakav za posip 👩‍🍳 Postopek: 1️⃣ Rumenjaki + sladkor V skledi stepaj rumenjake in sladkor tako dolgo, da nastane gosta, svetla, zelo kremasta zmes. To je ključno — ta faza naredi tiramisu stabilen! Zato priporočam recs velika sveža “domača” jajca 👌 2️⃣ Dodaj mascarpone in vanilijo Mascarpone dodajaj po žlicah in vmešaj z metlico. Mešaš toliko, da postane gladko. Ne mešaj predolgo, da krema ne postane tekoča! 3️⃣ Beljaki Stepi v trd sneg in res počasi in z občutkom vmešaj s spatulo v kremo. 5️⃣Kava + alkohol Espresso (za res dober tiramisu moraš imeti res dobro kavo! Ne turške🙈) zmešaj z rumom ali Amarettom in popolnoma ohladi. 6️⃣ Sestavljanje • Piškote res na hitro pomočite v kavo (0,5–1 sekunda). Če boste namakali predolgo bo tiramisu plaval v kavi kar je res potem daleč od dobrega tiramisuja. Zato ne polivaj kave po piškotih, ampak jih le namakajte! • Najprej plast piškotov. • Nato pol kreme. • Nato druga plast piškotov. • Zaključi s preostalo kremo in jaz rada potresem s kakavom pred počitkom tiramisuja in še enkrat potem s svežim kajavom pred postrežbo. 7️⃣ Hlajenje Pokrij in pusti v hladilniku vsaj 8 ur, idealno čez noč. Ker ni smetane, tak tiramisu potrebuje malo več časa, da se lepo “postavi”. 8️⃣ Postrezi Pred postrežbo na tanko posuj z nesladkanim kakavom in uživaj 😋 Ce pa narediš več kreme kot je za vaš pekač pa lahko v preostanek vmešaš npr. pistacijev namaz in narediš še eno gurmansko sladico. Ta originalen recept za tiramisu kremo si lahko potem narediš v 1000novih receptov. ℹ️Sicer pa tu drzi pravilo, da vaja dela mojstra>> Zato je dobro, da najprej res nastudiras ta klasicen recept, da je krema res vrhunska, da je dovolj puhasta a dovolj stabilna,.. Upam, da sem vam dobro opisala postopek in da boste imeli ze v prvo dober tiramisu. Meni je tak recept v prvo ratal recimo vsaj 10let nazaj, potem pa mnogokrat ni bilo popolno,…ker je tudi odvisno od jajc in to moras res delat počasi in definitivno, ko imas čas >> kot recejo italjanski Chefi z obcutkom, duso in ljubeznijo 😉👌😘❤️ #tiramisulover #tiramisu #srecnasi #weddinganniversary

♬ WHERE IS MY HUSBAND! – RAYE

Želiš dostopati do zadnjih objav in biti na tekočem? Sledi nam na Instagramu!

Sorodni članki

Privacy Preference Center

Piškotki za sledenje

Piškotki za zagotavljanje oglasov.

srecna.si
test_cookie
__cfduid,_ga,_gid,_gat