Pekoč Korejski Jjimdak s Kotanyi

🇰🇷🍲 V Koreji smo prvič poskusili 찜닭 – Jjimdak, tradicionalno jed iz piščanca, zelenjave, riževih štručk in rezancev v pekoči omaki.

Jjimdak (찜닭) pomeni dušena piščančja enolončnica, čeprav nima dosti omake/juhe,.. 

Gre za tradicionalno korejsko jed, ki izvira iz mesta Andong. Običajno vsebuje:

  • piščanca,
  • sladki krompirjev škrobni rezanci (dangmyeon),
  • mešano azijsko zelenjavo (nekatere niti nismo poznali) 
  • sojino omako, česen, čili,…
  • v bolj modernih verzijah pa še riževe štručke (tteokbokki), sir, pikantno pasto gochujang.

Mi smo jedli spicy cheese Jjimdak, ki jo ponujajo verige kot je Jjimdak No.1 (국대찜닭) – piščanec v pekoči omaki z zelenjavo, rezanci in riževimi štručkami.

Jjimdak smo jedli v Seulu in Busanu – vedno PEKOČ, vedno nepozaben! To je tista prava korejska izkušnja, ki jo doma težko ponoviš… ali pač? 😉

To je res eksplozija okusov – malo sladko, ravno prav pekoče in noro bogato. 🔥🤩

Ker ravno poteka kampanja s Kotányi Slovenija – naj peče hrana, ne jezik, sem se lotila izziva in jed skuhala sama. 

🥘 Korejski Pekoč Jjimdak recept (za 4 osebe)

Sestavine:

• 500 g piščančjega mesa (stegna/bedra brez kosti)

• malo soli in kajenskega popra Kotanyi za meso pred peko

• 100 g narezane slanine/pancete

• 2 žlici arašidovega/sezamovega olja

• 1 čebula, narezana

• 2 stroka česna, nasekljana

• cca. 200g zelenjave (azijska mešana zelenjava ali korenček, bučka, paprika, gomoljna zelenjava,..)

• 1 manjši krompir, narezan na kroglice

• cca. 2oo g riževih štručk (tteokbokki tteok) ali kakšne svaljke in njoke

• cca. 100 g sladkih krompirjevih rezancev(dangmyeon) ali taglietele/široke rezance

• 2 veliki žlici sojine omake

• 1 žlica gochugaru kar so čili kosmiči – uporabi Kotanyi Chili Pull biber – prilagodi ostrino po želji

• 1 žlica sladke/ostre paprike Kotanyi

gochujang je korejska čili pasta, ki jo lahko naredimo tudi iz mešanice :

• 1 žlica ketchup

• 1 žlica paradižnikovega koncentrata

• 2 žlici ajvarja

• 500/700 ml piščančje jušne osnove (1 jušna kocka in 500ml vrele vode, kasneje dodajaš tekočino še dodatno po potrebi)

sir (mozzarella) – opcijsko, za bolj “cheesy” kremasto verzijo, kar je nam bilo zelo všeč.

Postopek:

@fortunatamara

🇰🇷🍲 V Koreji smo prvič poskusili 찜닭 – Jjimdak, tradicionalno jed iz piščanca, zelenjave, riževih štručk in rezancev v pekoči omaki. Eksplozija okusov – malo sladko, ravno prav pekoče in noro bogato. 🔥🤩 Jjimdak smo jedli v Seulu in Busanu – vedno PEKOČ, vedno nepozaben! To je tista prava korejska izkušnja, ki jo doma težko ponoviš… ali pač? 😉 Ker ravno poteka kampanja s /oglas/ Kotányi Slovenija – naj peče hrana, ne jezik, sem se lotila izziva in jed skuhala doma. Recept sem zapisala in vas čaka na 👉 www.srecna.si (link tudi v bio & storyjih). 👉 Ste že poskusili jjimdak ali katero drugo korejsko specialiteto? Narocnik: Kotanyi d.o.o. #KoreaFood #jjimdak #koreanrecipe #familyfortunatakesasia #kpoper

♬ Golden – HUNTR/X & EJAE & AUDREY NUNA & REI AMI & KPop Demon Hunters Cast

1. Priprava piščanca:

Piščanca nareži na kose (1 stegno na 2 ali max. 4 dele) ga soliš in dodaš malo kajenskega popra. V veliki ponvi ali vok-u segrej olje in na hitro popeči kose, da dobijo barvo. Nato dodaj še slanino in vse skupaj še malo popeci ter odstrani iz ponve. 

2. Dodajanje zelenjave:

Dodaj čebulo in česen, popeči, nato pa ostalo zelenjavo >> azijsko mešanico in krompir. Praži nekaj minut.

3. Omaka:

Vmešaj sojino omako, mešanico ajvar, ketchup, paradižnikova mezga in prelij z jušno osnovo. Dobro premešaj. 

4. Dušenje:

Pokrij in kuhaj na srednjem ognju približno 10 minut. Nato pa dodaj nazaj v ponev še meso, da se meso in zelenjava zmehčata in povežejo okusi. Kuhaj še vsaj 10 min na srednjem ognju, da bo vse skupaj zgoščeno in kuhano. 

5. Dodajanje rezancev, svaljkov in njokov:

Vmešaj na 3/4 kuhane rezance, svaljke in njoke. Kuhaj vse skupaj še 5–10 minut, dokler se vse ne poveže in omaka ne postane gosta.

6. Sir verzija:

Če želite “cheese jjimdak”, na koncu čez potresite nariban sir, pokrijte in pustite, da se stopi.

7. Dober tek vam želimo Fortunčki.

P.s. Zelooo bomo veseli, če nam javite kako vam je uspelo in če vam je bila jed Všeč tako kot nam 🙂 

Ste že poskusili jjimdak ali katero drugo korejsko specialiteto?

Več o tem najdete v objavi >> JJIMDAK NA INSTAGRAMU

Naročnik oglasa: Kotanyi d.o.o.

Želiš dostopati do zadnjih objav in biti na tekočem? Sledi nam na Instagramu!

Sorodni članki

Privacy Preference Center

Piškotki za sledenje

Piškotki za zagotavljanje oglasov.

srecna.si
test_cookie
__cfduid,_ga,_gid,_gat