-
- Nekaj idej za solate:1. PEČENO SVEŽA SOLATKA:
Na olivnem olju popečemo čebulo, strok sesekljanega česna, bučke, blitvo ali špinačo, pošpricamo s sprejem balzamičnega kisa in solimo. Premešamo in ohladimo. Zraven dodamo še svež češnjev paradižnik in mozzarelo, sol, sveža zelišča ali začimbe (lahko sesekljano baziliko, petrešilj, rožmarin,..), polijem z dobrim olivnim oljem (lahko tudi bučnega ali konopljino) in balzamičen kis (lahko svetel ali temen). Pa dober tek. P.s. če popečemo oz. podušimo še paradižnik lahko jeste tudi bolniki abdomna, ki vam ne svetujejo sveže zelenjave!
2. SOLATA Z JOGURTOVIM PRELIVOM S SEMENI IN TUNO
Na sestavljeno solato (sezonsko npr. zelena, paradižnik, paprika, buče,..) smo dodali še jogurtov preliv (navaden tekoč jogurt, sol, za teksturo in piko na i dodam še malo majoneze, olivno olje in bel balzamičen kis in začimbe ali zelišča)s semeni. Chia semena vsebujejo 2x več omega 3 kot losos, 5x več kalcija kot mleko in 2x več kalija kot banana,… Lahko jih prej namakamo v vodi, da se napihnejo ali pa jih dodamo kar v preliv.
Laneno seme je najboljše za uravnavanje delovanja črevesja in celotne peristaltike – super prebava,…zlata vredna vlaknina za vse bolnike abdomna,…tokrat v prelivu za solato. Po želji dodamo še tuno in imamo popoln obrok. Želim vam zdrav in dober tek*
3. ZELENJAVNO SADNA SOLATA
Zelena solata ali rukola + na kocke narezan paradižnik, paprika, jabolko, granatno jabolko (semena za posip), lahko sezonsko sadje ( breskve, hruške, kutina,…), kapre, preliv ( limona, olivno olje, sesekljana bazilika, sol) , lahko dodamo koščke tune ali piščančka ter sveže riban parmezan ali mozzarelo. Pa dober tek*
4. SOLATA S PEČENIM PIŠČANČKOM Z ZELENJAVO IN KRUTONI Z PINJOLAMI
Osvežilna zelena solatka začinjena le z z limono in soljo. Dodamo še popečenega piščančka z zelenjavo (bučke, paprika, melancani, čebul, česen), ki jih solimo in zalijemo z malo balzamičnega kisa , dodamo začimbe po okusu (poper, kajenski, sol, soya omaka,..) in sveže nasesekljana zelišča. Za piko na i pa še nekaj hidratov: popečeni na kocke narezani kruhki s česnom in začimbami-krutoni ter ko so že pečeni jim dodamo še pinjole ali kakšne druge oreščke ter pest Kotanyi pražene čebule, ki jo pečemo zraven le 2 minuti. Potresemo po solati in Dober Tek***
5. AFTER PIKNIK SOLATA
Če vam ostane kakšna pečena zelenjava iz žara ali od kosila jo lahko postrežemo za večerjo ali prigrizek v hladni obliki. Dodamo še malo sveže mlade čebule, feta sir, paradižnik in prelijemo z balzamičnim kisom, olivni oljem, dodamo sol in premešamo.
Priprava zelenjave za piknik-žar: https://www.srecna.siindex.php/glavne-jedi/zelenjavne-jedi/55-srecni-recepti/glavne-jedi/zelenjavne-jedi/192-vegi-morski-piknik
Hitri, enostavni in “zdravi” recepti za različne solatke. Njami*
- Nekaj idej za solate:1. PEČENO SVEŽA SOLATKA:
IDEJE HITRA KUHNA po balkansko s KOTANYI
Hitra kuhna s Kotanyi po balkanskem navdihu