IDEJE ZA PISANE SOLATE

Sharing is caring!

    • Nekaj idej za solate:1. PEČENO SVEŽA SOLATKA:

      Na olivnem olju popečemo čebulo, strok sesekljanega česna, bučke, blitvo ali špinačo, pošpricamo s sprejem balzamičnega kisa in solimo. Premešamo in ohladimo. Zraven dodamo še svež češnjev paradižnik in mozzarelo, sol, sveža zelišča ali začimbe (lahko sesekljano baziliko, petrešilj, rožmarin,..), polijem z dobrim olivnim oljem (lahko tudi bučnega ali konopljino) in balzamičen kis (lahko svetel ali temen). Pa dober tek. P.s. če popečemo oz. podušimo še paradižnik lahko jeste tudi bolniki abdomna, ki vam ne svetujejo sveže zelenjave!

      solata pečena in sveža

      2. SOLATA Z JOGURTOVIM PRELIVOM S SEMENI IN TUNO

      Na sestavljeno solato (sezonsko npr. zelena, paradižnik, paprika, buče,..) smo dodali še jogurtov preliv (navaden tekoč jogurt, sol, za teksturo in piko na i dodam še malo majoneze, olivno olje in bel balzamičen kis in začimbe ali zelišča)s semeni. Chia semena vsebujejo 2x več omega 3 kot losos, 5x več kalcija kot mleko in 2x več kalija kot banana,… Lahko jih prej namakamo v vodi, da se napihnejo ali pa jih dodamo kar v preliv.

      Laneno seme je najboljše za uravnavanje delovanja črevesja in celotne peristaltike – super prebava,…zlata vredna vlaknina za vse bolnike abdomna,…tokrat v prelivu za solato. Po želji dodamo še tuno in imamo popoln obrok. Želim vam zdrav in dober tek* 

      solata s semeni

      laneno seme v solatichia semena v solati

      3. ZELENJAVNO SADNA SOLATA

      Zelena solata ali rukola + na kocke narezan paradižnik, paprika, jabolko, granatno jabolko (semena za posip), lahko sezonsko sadje ( breskve, hruške, kutina,…), kapre, preliv ( limona, olivno olje, sesekljana bazilika, sol) , lahko dodamo koščke tune ali piščančka ter sveže riban parmezan ali mozzarelo. Pa dober tek*

      solata s kutino in granatnim jaboljkom

      4. SOLATA S PEČENIM PIŠČANČKOM Z ZELENJAVO IN KRUTONI Z PINJOLAMI

      Osvežilna zelena solatka začinjena le z z limono in soljo. Dodamo še popečenega piščančka z zelenjavo (bučke, paprika, melancani, čebul, česen), ki jih solimo in zalijemo z malo balzamičnega kisa , dodamo začimbe po okusu (poper, kajenski, sol, soya omaka,..) in sveže nasesekljana zelišča. Za piko na i pa še nekaj hidratov: popečeni na kocke narezani kruhki s česnom in začimbami-krutoni ter ko so že pečeni jim dodamo še pinjole ali kakšne druge oreščke ter pest Kotanyi pražene čebule, ki jo pečemo zraven le 2 minuti. Potresemo po solati in Dober Tek***

      solata s piščančkom

      5. AFTER PIKNIK SOLATA

      Če vam ostane kakšna pečena zelenjava iz žara ali od kosila jo lahko postrežemo za večerjo ali prigrizek v hladni obliki. Dodamo še malo sveže mlade čebule, feta sir, paradižnik in prelijemo z balzamičnim kisom, olivni oljem, dodamo sol in premešamo.

      AFTER PIKNIK KROŽNIK

      Priprava zelenjave za piknik-žar: http://www.srecna.si/index.php/glavne-jedi/zelenjavne-jedi/55-srecni-recepti/glavne-jedi/zelenjavne-jedi/192-vegi-morski-piknik

      Hitri, enostavni in “zdravi” recepti za različne solatke. Njami*

Komentarji

comments

Sharing is caring!

Comments are closed.