Hitra kuhna s Kotanyi po balkanskem navdihu : džuveč, polnjena vešalica, čufti/mesne kroglice v domači paradižnikovi omaki s pečenimi paradižniki brez moke
1. Tokrat ena ideja za jed po balkansko. Džuveč riž in polnjena vešalica 😋
Svinjske zrezke za hitro pripravo potolčete, nadevate s sirom (gavda) in slanino ali pršut zavijete in začinite s Kotanyi Grill kotlet ali magic dust in pečete na žaru ali na ponvi na vsaki strani nekaj minut, pokrijete in pečete do zlato rjave barve. Jaz v ponvi na koncu zalijem malo z vročo vodo in pokuham, da se malce tekočina zreducira in uporabim kot naravno omako 😋
Džuveč riž pa sem vam že mnogokrat dala svoj recept- nekaj jih je tudi na mojem blogu DŽUVEČ. Tokrat je se bolj izi, ker imam v zmrzovalniku se zalogo lanskega domačega džuveča, ki sem ga kuhala za take dneve (paradiznik in paprika). Tako da samo podusim in malo popecem cebulo, dodam riz(radi imamo Aroz spanskega za paele), da postekleni, začinim s Kotanji sveže mleto soljo, poprom in zalijem z jušno osnovo (vroča voda z jušno kocko ). Kuham cca 20min.
2. Pa še mesne kroglice/čufti v paradižnikovi omaki na izi >>
Mesne kroglice ali čufti malo drugače v sodelovanju s Kotanyi, ker brez njihovih začimb ne gre!
Danes delim z vami mojo verzijo omakce za to jed. Mislim, da je moja jed nekaj med slo-usa-ita jedjo z mesnimi kroglicami, ki so lahko s kruhom ali rizem ali brez dodatkov ali kupite ze narejene kot sem tokrat jaz😉
➡️Jaz kroglice najprej popecem na oljcnem olju, nato dodam cebulo in do zlatega popecem/podusim, nato dodam domaco paradiznikovo omako (lahko tudi kupljeno pasato) in kuham vsaj 20min.
➡️V omako NE dajem moke, zato raje kuham dlje casa in zato dodam v omako cebulo in se kaksen kos zelenjave (pecena paprika, paradiznik,..), da se omaka lepo zreducira in zgosti in na koncu zmiksam “spasiram” vse skupaj s palicnim mesalnikom .
➡️V omako prav tako NE dodam sladkorja, zato raje uporabim poleg domače paradiznikove omake se pecene sladke cesnjeve paradiznike (pecete v pecici na 200stopinj cca 20min z oljcnim oljem in malo svezega sesekljanega cesna, Kotanyi mediteranske zacimbe ter sol), ki jih dodam v omako preden jo “spasiram”.
➡️Potrebujete pa nujno slednje začimbe v mlincku Kotanyi >> mediteranske / provansalske, cesen, cili, himalajska ali navadna sol.
Meni je tole res všeč, mozu tudi, kaj pa vam? Javite mi, ko boste probali🤗
3. V prejšnem videu je kako pečem paradižnike in jih uporabim v omaki, preostanek pa porabim na 101 način. Hranim jih v hladilniku.
Sicer lahko česnjev paradižnik spečete po vašem okusu. Jaz dodam kot osnovo vedno česen + češnjevec + oljčno olje + začimbe/zelišča. Jaz ne morem brez Kotanyi mediteranskega mlincka in malo čilija 😉 Pečete na 200 stopinj cca 20-30min. In potem lahko hranite to v hladilniku nekaj dni in delate iz tega 101 jed. Jaz sem tokrat naredila večerni prigrizek za k vinčku.
Porabit sem mogla star kruh, sicer imam raje kaksno brusketo, fokaco ali hrustljave rezine rustikalnih kruhov,.. 😋 Glavno, da je bil mož zadovoljen, ane drage dame?
Pa dober tek, vaša srečna Tamara