DŽUVEČ RIŽ na izi

    • DŽUVEČ riž lahko naredimo iz navadnega, divjega ali pa tudi iz pirinega riža. Zdaj ko je sezona za poletno zelenjavo vam priporočam pripravo džuveča kot glavno jed ali pa kot prilogo.

      POTREBUJEMO:

      1. poletno zelenjavo (za cca. 3-5 oseb odvisno ali bo priloga ali glavna jed: 1 manjša čebula, 1-2 strok česna, 1-2 papriki, 3-4 paradižnike ali češnjev paradižnik,…lahko dodamo tudi kakšne bučke in melancane narezane na kocke)
      2. riž (bel, divji, pirin,..cca. 100 ml v lončku je za 1 osebo, če delamo pa kot glavno jed pa priporočam 150-200ml na osebo)
      3. začimbe (morska sol, kajenski poper, mediteransko mešanico začimb Kotanyi s soljo v mlinčku)
      4. jušna osnova ali kocka za juho
      5. belo vino

      džuveč riž

      PRIPRAVA (cca. 20-30 min)

      1. Na olivnem olju popečemo čebulo in sesekljan česen, dodamo še na majhne koščke narezano papriko (lahko še bučke in melancane,..) in čez nekaj minut še narezan paradižnik. Zelenjavo na hitro popečemo oz. podušimo.
      2. Dodamo riž, ki ga vmešamo in počakamo da malo postekleni.
      3. Zalijemo z mešanico jušne osnove in belega vina (razmerje riž : tekočina naj bo 1:2,5, kajti zelenjava odda že nekaj tekočine). Premešajte začinite in kuhajte po navaodilih za riž, ki je na embalaži. Vmes premešajte, dodajte tekočino, če je to potrebno in tik pred koncem lahko dodate še kakšen košček zelišćnega masla ali kar olivno olje ter “popečete”.

      Džuveč mora biti riž v omaki, ki je povezano v eno jed, ne sme biti suh in izsušen,..! Postrežemo lahko kot glavno jed in nanj naribamo svež parmezan ter Kotanyi mešanico mediteranskih začimb v mlinčku ter kakšna sveža zelišča: rožmarin in baziliko kot je na prvi sliki. Lahko pa postrežemo kot prilogo k piščančjim bedrcam, perutničkam ali pa svinjskim zrezkom,…

      džuveč rižpirin džuveč

      PA DOBER TEK*

Komentarji

comments

Comments are closed.