ŠPANSKA KUHNA za RIBA RACA RAK

Hola ali Ole Španska kuhna 🙂

Obožujemo tapase. Kaj pa so tapasi? To so jedi, ki se postrežejo v manjših porcijah in se postrežejo na sredo mize, da lahko vsi malce probajo različne jedi,… Lahko si pa seveda naročiš tapas tudi čist zase, za tiste, ki ne radi delite svoje hrane 😉

Najprej delim z vami nekaj španskih okusov iz Andaluzije, ki smo jo obiskali poleti >> POTOPIS 16dni ŠPANIJE z družino

@fortunatamara

Španija ima tako podobno hrano (tapasi, paelle) a po drugi strani regijsko tako različno pripravo iste jedi. Letos poleti smo raziskovali Andaluzijsko pokrajino/mesta in malo tudi Alicante/Valencia in kulinarično nas je od vseh najbolj prepričala MALAGA, ker smo tam pač jedli najboljše in to na več koncih. Zato sem te recepte naših najljubših jedi priredila tudi doma in jih definitivno z veseljem kmalu delim tudi z vami💃 Najboljša sangrija pa je bila s cavo🍾 in to v Sevilli in recept je že v blogu na srecni pod poletni recepti🥂 V videu je nekaj naših najljubših jedi/tapasov skozi potovanje v mestih: 🇪🇸Malaga 🇪🇸Marbella 🇪🇸Gibraltar 🇪🇸Cadiz 🇪🇸Sevilla 🇪🇸Cordoba 🇪🇸Granada 🇪🇸Almeria 🇪🇸Murcia 🇪🇸Alicante 🇪🇸Valencia Na blogu je več o potovanju z družino, ki ga lahko priporočim tudi za prihajajoče se krompirjeve počitnice >> https://www.srecna.si/2024/07/17/spanija-z-druzino-2024/ Jedi in recepte pa objavim v ponedeljek, ko delim z vami še eno srečno novico in obenem povabilo za ogled 📺🐠🦆🦀👩‍🍳 Se komu že cedijo sline in veste kam vas bom povabila? 🤔😋😉 #spanija🇪🇦 #spanskakuhinja #spain #tapas #paella #paellachallange #paellavalenciana #paellarecipe #recept #andalusia #andaluzija #malaga #granada #fortunafamily #mamiblogerkeslovenija #potovanje #kamzmulcem #mamiblogerke #alicante #valencia #cordoba #sevilla #vikend #oktober #srecnasi #srecnamamiblogerka

♬ original sound – Way Of Yaw

Glavna novica pa je, da imam za vas nekaj res njami in izi receptov, da okusite Španijo kar doma 🙂 Te jedi sem kuhala za svoje goste za oddajo RIBA RACA RAK >>

PREDJED: MALO MEŠANO NA MIZI (različni španski tapasi + rdeča sangrija,…)

GLAVNA JED: ŠPANSKA RIBA RACA RAK (Paella mixta , kamor sem tokrat za izziv dodala ribo, račko in rakce )

SLADICA: SLANINA IZ NEBES s ŠPANSKO KAVO – to je ime jedi, sestavine pa so le jajce, sladkor in voda in seveda ne vsebuje slanine 😉 S špansko “kavo” (to je Cava oz. po naše penina in sem jo tokrat vkomponirala v belo sangrijo ). 

RECEPTI SLEDIJO SPODAJ >>

Najprej pa, da vam povem, da je v Španiji povsod drugačna kulinarika, ki je razdeljena po regijah,.. Paella je sicer povsod, a povsod drugačna. Nekaj paell iz Španije >>

Tudi tapasi so povsod drugačni. Poprej smo poznali le Catalonijo Barcelona in Madrid, Palma de Malorca, Ibiza in tu se konča,.. V Andaluziji, kjer smo bili letos smo pa spoznali kar nekaj novih jedi in zato danes z vami nam najljubše tudi delim.

Najpomembneje je, da imate doma španske najljubše začimbe iz KOTANYI: lovorjev list, kajenski poper, paprika, žafran, česen, nato pa še suha zelišča KOTANYI peteršilj, origano, rožmarin, bazilika ali pa medieranski in provansalski mlinček Kotanyi, kjer je dobra mešanica tudi za Španske jedi in seveda morska sol.

Najljubše meso v Andaluziji je piščanec, svinjina, teletina, jagnjetina in tudi zelo zanimivo, da je v Valenciji v paelli tudi zajec in v mnogih tudi polži. Mi smo probali mnoge paelle, ampak najbljša nam je bila s chorizzo klobaso in Valenciana v Valenciji mesna z zajcem in pičancem,..(zgoraj fotke). Morske paelle so bile po Andaluziji preveč močnega okusa za nekoga, ki ni največji ljubitelj morskih sadežev. Jaz imam rada ribe in škampe ter jastoga , a vse ostalo mi ni ravno najljubše,…zato sem definitivno raje izbrala mesne verzije paelle. Moja najljubša morska pa ostaja od našega Mateja, ki je recept delil tudi z vami >> PAELLA ZA PRIJATELJE . V receptu je tudi zapisana različica za mesno verzijo,…

To sta Matejevi paelli morska in mesna, ki sta nam še vedno najljubši in nikjer v Španiji ni bilo boljše 😉 >>

Verzija PAELLA MIXTA za oddajo RIBA RACA RAK je mešanica receptov morske in mesne in vsebuje ribo, raco in rakce, tako da vabljeni k ogledu oddaje v torek 22.10.2024 ob 20h na PLANET TV.

Zdaj pa se lotimo še nam najljubših tapasov in priprave le teh >>

  • za k vsem jedem priporočam, da pripravite popečene kruhke , ki jih premažete s česnovim maslom
  • Česnovo maslo ( maslo zmehčate in mu dodate Kotanyi mediteransko mešanico začimb + česen, ki ga pečete v pečici z olupi vred cca. 30min in ga nato izstisnete v maslo + sol) . Več o pečenem česnu >> poletna kuha
  • Basil mayo je res vrhunski majonezni namaz/pomaka in izi za pripravit (zmešaš bazilikin pesto in majonezo – sicer jaz delam včasih svoj pesto z baziliko in z res ogromno parmezana in tudi domačo majonezo iz domačih jajc in je še bolj vrhunsko, ampak, če nimaš časa je ta kombinacija s kupljeno majonezo in pestom genovese res za probat). Bazilikina majoneza je bila skoraj povsod zraven postrežena ali kot namaz za predjed s kruhki ali kot dodatek k chorizo klobasicam.. Te jedi smo jedli na različnih koncih po Andaluziji a najljubša verzija nam je bila v MALAGI, MARBELLI in v RONDI (spodaj fotke) >>
  • Chorizo pečene klobasice na žaru (chorizo klobase olupimo iz ovoja in jih narežemo na kolobarje ter jih popečemo na žaru ali v ponvi. Priporočam malce oljčnega olja in pol pekoče chorizo klobasice 😉
  • Chorizo con chimichurri (chorizo klobasice popečene na žaru prelite s posebno omako s peteršiljem, čilijem in vinskim kisom)
  • Choricitos al vino tinto, ki pa je meni najljubša in zato sem to naredila tudi za Riba Raca Rak in z veseljem z vami delim bolj podrobni recept >> Olupite chorizo klobasice (mi imamo najraje pekoče) iz ovoja in narežete na kolobarje. Popečete na malo oljčnega olja cca. 2 minuti na eni strani, obrnete klobasice in dodate sesekljan česen, lovorjev list KOTANYI , popečete vse skupaj 2 minutki in zalijete z rdečim španskim vinom VINO TINTO. Pokrito počasi kuhate, da se omaka zgosti in nato postrežete. Če želite lahko še naprej zalivate z vinom in kuhate dlje časa nakar je klobasica mehkejša in super za postrečt na svežem kruhcu z dodatkom bazilikine majoneze. Njamsiii 🙂
  • Paradižnik po Andaluzijsko smo jedli v Sevilli v nekem domačem lokalu, ki je bil natrpano poln okoli kosila. Zato smo vedeli, da je sigurno hrana vrhunska. Jedli smo nekaj različnih jedi in med njimi je bil njihov velik domač paradajz (volovsko srce verjetno) in so ga nadevali z mozzarelo in prelili z bazilikinim oljem. Vrhunsko!
  • VEDNO POPULARNI TAPASI, ki jih postrežejo včasih tudi gratis poleg pijače pa so tudi >> Jamon serrano (španski pršut), španski siri in vedno povsod olive v 101 različni omaki/kisu/olju/zeliščih,… V Malagi je bila tudi nam najljubša tržnica, kjer smo jedli noro dobre olive, sadje, suši, paello, španske sendviče,… >>
  • Španski pisto pa je nekakšna različica ratatuja, ki pa se od njega razlikuje le po velikosti rezanja zelenjave. Pisto ima max. 1 cm velikost rezanja kockic, medtem ko ima ratatu večje kose zelenjave. Potrebujete pa >> čebula, česen, paprike, bučke, melancani, paradižnik, KOTANYI kajenski poper, morska sol. Po vrsti kot je našteto dodajate v ponev in pečete zelenjavo. Če je premalo sočnega paradižnika prelijte malo pasate in dodajte malo sladkorja ali ketchupa, če je omaka “prekisla”. Ko vse skupaj popečeš do mehkega lahko postrežeš kot prilogo/omako ali kot tapas z jajcem na oko v sredini.
  • Gratinirani jajčevci s serrano šunko je pa spet ena taka vrhunska jed, ki smo jo vzljubili tudi ne melancanojedi :))) Jajčevce olupite , narežite na kolobarje in jih posolite, da spusti sok in grenkobo,… Čez cca. 20 min jih operite s hladno vodo in ponovno solite ter zlagajte s paradižnikovo pasato kot lazanjo. Vsako plast dodate še serrano šunko in parmezan, na koncu pa dodate še kakšen sir za gratiniranje in pecite cca. 30min v pečici na 180stopinj celzija. Postrezite toplo 🙂

VIDEO RECEPT CHORIZO V VINU >>

KAJ PA SLADICA?

Sladica pa je bila tipična španska oziroma Andaluzijska. Imenuje se Tocino de cielo kar je prevod SLANINA IZ NEBES 😉

Seveda ne vsebuje slanine, ampak ji je podobna na videz. Sladica je nastala okoli 1300 leta v mestu JEREZ (luštno mestece), ko so beljake potrebovali za zbistrit vino in so rumenjake lokalne nune lahko porabile. Iz njih so naredile to sladico.

Potrebujete le 3 sestavine >>

  • za jajčno kremo >> 6 rumenjakov, 1 celo jajce, 250g sladkorja in 250ml vode
  • za karamelo pa >> 30ml vode, 100g sladkorja in 1 žlico limoninega soka

Pečico predhodno segrejte na 180 °C.

Za pripravo karamele zmešajte sladkor, vodo in limonin sok v ponvi proti prijemanju na srednjem ognju. Pustite, da sladkor vre, dokler ne dobite temno zlato-rjave karamele, karamelo vlijte v podolgovat manjši model za kruh ali pekač po želji. V oddaji Riba raca rak boste lahko videli kakšen naj bi bil, da je potem izgled slanine 😉 Zgoraj na desni fotki vidite originalno sladico, ki smo jo jedli v Cadizu.

Jajčne rumenjake in eno jajce skupaj zmešajte. Nato v ponvi zmešajte sladkor in vodo ter kuhajte, dokler sirup ne doseže 106 do 112 °C znan tudi kot stopnja niti pri kuhanju sladkorja. Pustite, da se sirup ohladi, preden ga v počasnem curku z metlico dodate v jajčno mešanico, dokler ni popolnoma premešana. Jajčno kremo vlijemo v pekač prelit s karamelo. Nato ga postavimo v globok pladenj in ga okoli zalivamo z vrelo vodo, da pokrijemo tri četrtine pekača (vodna kopel). Pekač pokrijemo s folijo in pečemo v pečici 30/40 minut. Če želite preveriti, ali je sladica pripravljena, morate tocino preluknjati z zobotrebcem. Pustite, da se tocino ohladi, preden ga postavite v hladilnik za vsaj 6 ur. Za serviranje potegnite z majhnim nožem po robovih modela, da odstopi in postavite model/pekač na krožnik, oba močno držite in stresajte, dokler tocino ne pade na krožnik. Meni se je malce zlomil po sredini, zato vi bodite malce bolj strpni ;)))

Postrezite z ohlajenim kozarcem šerija ali pa s SANGRIJO S CAVO, katere recept najdete >> BELA SANGRIJA S CAVO

Seveda pa smo pili tudi rdečo sangrijo oz. sem naredila kar en tak welcome štant s Sangrijo (prvi dve fotki zgoraj), kjer je tudi zapisan recept. V Španiji namreč nikjer ne dobiš iste Sangrije. Je podobno kot s paello. Povsod je malce drugačen recept.

Bele Sangrije največkrat kombinirajo z belim vinom ali penino/cavo dodajo grenčico ali vermut in rumene likerje ter prilijejo tonik v raznik okusih,.. Zgoraj najdete link do mojega najljubšega recepta.

V rdečo sangrijo pa po navadi dajo kar rdečo vino in oranžado z mehurčki kot mi za miš maš in potem not dodajo le led in limono/pomarančo. V boljših lokalih, pa imajo seveda boljše recepture in delajo vermut sami, dodajo razne likerje in pomarančni/jabolčni sok ali razne okuse tonikov, nekaj svežega in zamrznjenega sadja,…

Evo, to je bil moj meni RIBA RACA RAK 2024 za moje zlate LEO, ANO, MAJA in MATICA, s katerimi smo spletli posebno vez za večno <3

HVALA ekipi oddaje, ki nas je odlično peljala skozi snemalni teden in nam ustvarila večen spomin in nova prijateljstva <3

Posebna ZAHVALA gre možeku Silvotu, mojima punčkama, prijatelju Mateju, naši Klari iz RANČA OKORN in super ekipi RRR za vso pomoč na dan snemanja >>

OGLAS : KOTANYI SLOVENIJA in RIBA RACA RAK

Želiš dostopati do zadnjih objav in biti na tekočem? Sledi nam na Instagramu!

Sorodni članki