Jaz sem resnično nora na jedi iz riža. Riž bi lahko jedla vsak dan. Njaraje pa imam kakšne kremne rižote, kitajski pražen riž ali džuveč riž in seveda paello. Paella izvira iz Španije in nekateri pravijo, da je njen dom Valencija. Vsaka španska kuharca ima seveda svoj recept, isto kot v grčiji saganaki in v italiji pašto,… Kar imaš lahko uporabiš za to jed s kratko zrnatim rižem. Najboljša jed je, če se dela v posebni ponvi na odprtem ognju. Tako ima tudi naš prijatelj Matej in ni je boljše paelle kot jo naredi on. Ker pa on rad deli svoje jedi in dobroto, je z mano in z vami delil tudi ta recept. Zato hvala Matej, se oddolžim 😉
Za cca. 6oseb potrebujete:
- 500g kratkozrnat riž (preverite, da piše primeren za paello)
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- zeleno in rdečo papriko
- 300g piščančjega fileja
- cca. 100-200g – nekaj rakcev/kozic neolupljenih ali delno olupljenih za okras in gušt 😉
- cca. 400g – 500g rakcev in mešanih morskih sadežev (naša najljubša kombinacija morskih sadežev je na fotografiji)
- 2 žlici svinjske masti
- arašidovo olje
- 2 goveji kocki za jušno osnovo + cca. 2l vroče vode
- začimbna mešanica za paello iz Španije ali si naredite pravo mešanico kar sami doma iz Kotanyi žafran 1 žlička nitk + sol po okusu + ščep popra + pol žličke mletih klinčkov Kotanyi + 1 žlička rdeča paprika Kotanyi
Priprava v korakih je v videu, spodaj pa razlaga in namigi za izboljšavo vaše paelle 😉
NASVET: Najprej popečete velike rakce na arašidovem olju in jih odstranite ter dodate na koncu nazaj na jed. Ostale morske sadeže in olupljene rakce pa kuhate skupaj z rižem ves čas. Še ne namig od Mateja >> nujno dodajte svinjsko mast v arašidovo olje preden pričnete dodajati čebulo,…
Če nimate posode za paello se znajdite s kakšno drugo in naredite jed kar na vašem štedilniku.
NAMIG : Prav tako vam moram izdati še en namig za boljšo jed. Riž se ne meša, kajti paella se naj ne bi mešala. Vse sestavine popražite, nato dodate riž, zalijete z jušno osnovo ter pustite, da se počasi kuha. Ko pričnete s kuho vse skupaj traja cca. 30minut. Paello zalijte dodatno, če bo tekočine premalo, na koncu pa jo pustite, da se malce pa vseeno prime na ponev, kajti tista skorjica spodaj je najboljša. Paziti pa morate, da se ne zažge. Zato pravijo, da vaja dela mojstra, jaz pa z veseljem delam vajo, ko to slastno paello našega prijatelja večkrat guštiram :)))
Upam, da boste uživali v tej jedi tako kot jaz. Pa Dober Tek vam želimo, Fortunčki in Dornikovi