Jajca lahko naredimo na 101 način. Tokrat smo zraven vmešali navadne ali divje šparglje, kuhano velikonočno šunko, slanino, panceto in pršut. Nekaj idej:
1. Vmešana jajca + jajca na oko s šparglji:
Popečemo šunko ali mesnato slanino, nato dodamo za 2 minuti še narezane šparglje ter jajca, ki jih premešamo. Ko zakrknejo naredimo 4 luknje in dodamo 4 jajca. Malo pokrijemo s pokrovko in počasi pečemo, da se jajce enakomerno speče. Nato dodamo še riban sir in postrežemo.
2. Jajca na oko s pršutom, šparglji in sirom je ena najbolj večini ljubim kombinacij. Tokrat sem ovila šparglje v pršut in jih na olivnem olju popekla do lepe zapečenosti in nato dodala še nekaj narezanih špargljev ter jajca. Proti koncu dodam še topljen sir, parmezan, začimbe (sol z zelišči, poper in chili).
3. Jajca s šunko-slanino, šparglji, smetano in gorgonzolo:
Premešamo: Jajca + kisla in navadna smetana za kuhanje + poper + gorgonzola. Popečemo šparglje in slanino oz. šunko ter dodamo jajčno zmes “omleto”. Spečemo lahko tako da ostane v kosu kot pri receptih zgoraj ali pa jih med peko premešamo kot je na spodnji sliki.
4. Beluši popečeni s slanino ali šunko, jajcem na oko in sirom Brie. Beli šparglji imajo manj izrazit in drugačen okus kot zeleni. Zato jih najraje pripravim v spremstvu slanine, pancete ali pršuta in mehkih sirov. Lahko dodamo tudi kakšen sir s plemenito plesnijo (gorgonzola,..) ali ob postrežbi prelijemo z kapljicami bučnega olja Kocbek.
Lahko pa naredimo toast katerega obložimo s hrustljavim pršutom ali šunko, dodamo jajca, sir in šparglje, ki jih popečemo poleg pršuta in dodamo malo sesekljanega česna in na koncu čili in prelijemo s pomarančnim ali limoninim oljčnim oljem Jenko > FB SREČNA.SI