TORTA ANGELICA by TADEJA

  •  

   Tadeja Vomer je zmagala na natečaju za velikonočni recept s torto Angelica. Nagrada je srečno razvajanje v Perfect Body salonu v Mariboru. Recept za tortico pa je v spodnjih vrsticah:

    

   TORTA ANGELICA

   Potrebujemo:
   – 150 g + 400 – 500 g moke
   – 15 -20 g kvasa
   – 3 rumenjaki
   – 12 – 15 dag masla
   – 3 – 4 žlice sladkorja
   – mleko po potrebi
   – limonina lupinica
   – rum
   – sol
   – marmelada za premaz

   Postopek za prvo testo:
   Uporabimo 150 g takšne moke, ki jo uporabljamo za peko potice. Dodamo 1 žličko sladkorja, 3 rumenjake, 12 – 15 dag masla in toliko mlačne vode, da zamesimo hlebček, Testo mesimo nekaj minut, da postane mehko, prekrijemo s folijo in pustimo, da vzhaja.

   Postopek za drugo testo:

   Medtem, ko prvo testo vzhaja, pripravimo drugo testo in sicer zmešamo 400 – 500 g moke, 3-4 velike žlice sladkorja, 3 rumenjake, 12-15 dag masla sobne temperature. Naribamo limonino lupinico, dodamo sol, malo ruma in toliko mlačnega mleka, da dobimo mehko, srednje gusto testo in na hitro zamesimo.

   Prvo in drugo testo združimo in mešamo tako dolgo, dokler ne dobimo tako voljno in gladko testo,, ki se ne prijema več rok. Testo mora biti res dobro pregneteno.
   Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati tako dolgo, dokler ne naraste na dvojno količino.
   Ko je dovolj vzhajano, ga zvrnemo na pomokano površino. Razvaljamo na debelino kakih 3, največ 5 mm in namažemo z nadevom. Lahko s skutinim nadevom, po katerem na debelo potresemo rozine, namočene v rumu, lahko z gusto vanilijevo kremo in kanditi ali pa z marmelado, zmletimi mandlji, čokoladnimi kapljicami…
   Svetujem pomarančno marmelado in rozine.
   Testo zvijemo po dolgem, prerežemo na pol, rahlo razpremo oba dela in naredimo kito. Prerezana stran naj bo zgoraj. Kito oblikujemo v krog, venec, prenesemo na pekač s peki papirjem, premažemo z maslom, še malo vzhajamo in spečemo. Rozine se zelo rade zažgejo, zato pecivo, ko je zlate barve, pokrijte s papirjem. Pečite na 180 stopinj nekje 40 – 45 minut.
   Pečen venec še topel potresemo s sladkorjem v prahu ali oblijemo z limoninim ledom.
   Iz te količine pride kar velik venec in če vam je ljubše, lahko naredite dva manjša.

   angelica torta by tadeja
   Prilagam tudi video, da si boste izdelavo venca lažje predstavljali.
   http://ricette.giallozafferano.it/Torta-angelica.html

   Hvala za sodelovanje salonu Perfect body ter seveda tebi Tadeja. Srečen tek želimo*

Komentarji

comments

Comments are closed.