PIRINA RIŽOTA na izi

Sharing is caring!

    • Pirina rižota je najlažja za pripravit za začetnike, kajti se pirina zrna ne razkuhajo tako hitro in ostanejo vedno malo “al dente”. Tako da super start za mojega moža 😉

      Potrebujemo:

      *Pirin riž (Muller) : 1 x 300ml lonček imamo mi za 2 osebi in pol

      *1 čebula (lahko 2 šarlotki ali 1 manjšo navadno, belo ali rdečo čebulo)

      *zelenjavo (vam ljubo, tokrat v jedi je: malo paprike, 1 korenček, pol bučke, 1-2 paradižnika)

      *1 piščančja prsa brez kosti ali 3 zrezke

      *žlica vegete ali 1 x kocka jušna osnova in 1 x kocka za omako pečenke

      *po okusu sol, poper, ingver,…

      *1 dcl smetane za kuhanje ali kokosovo mleko

      *pol dcl belega vina

      rižota izi

      Priprava: 

      Najprej si narežemo zelenjavo in meso. Meso na hitro popečemo na olivnem olju (cca. 3min), nato dodamo čebulo in vse skupaj podušimo-popečemo, da se čebula zmehča, nato pa postopno dodamo še ostalo zelenjavo: korenček, papriko, bučke in na koncu še paradižnik. Vse skupaj vam vzame 5-10 minutk pečenja in dušenja!

      rižota

      Nato dodamo merico prinega riža in vse skupaj premešamo in zalijemo z mešanico 3-4 mericami vroče vode, smetane za kuhanje in belega vina (upoštevajte navodila na embalaži za riž glede razmerja riž:tekočina), dodamo še 1-2 kocki jušne osnove in 1 kocko za omako pečenke (lahko pa tudi le 1 žlico vegete ali pa le sol in poper) ter malo kajenskega ali črnega popra ter ščepec mletega ingverja po okusu.Pokrijemo z pokrovko in kuhamo dokler ni jed brez odvečne vode oz. kuhana (cca.15-20 min, poglejte tudi navodila na embalaži). Vmes večkrat premešajte, da se riž ne prime na dno posode! Jed je zelo okusna, polna dobrih sestavin in kremasta. Moj mož si na koncu še doda sveže mleto mešanico začimb chilli od Kotanyi jaz pa sveže riban parmezan 😉 Zraven lahko postrežete kakšno solato in belo vino*

      rižota finish

      Če hujšamo ali smo na kakšni “dieti” pa priporočam brez dodatka smetane in da naredite svojo zelenjavno ali piščančjo jušno osnovo s katero zalijete jed!

      P.s. še bolj enostavna priprava pa je, če popečete meso in potem mu dodate kar kakšno mešanico zamrznjene zelenjave za ponev (npr. Hofer) ter takoj dodamo še riž in zalijemo z vodo in dodamo žlico mešanice začimb po okusu ali jušno osnovo (kocko za juhe,..) in kuhamo 20min ter postrežemo 😉

      PA DOBER TEK*

      Še več receptov za rižote najdete tukaj: http://srecna.si/index.php/rizote

Komentarji

comments

Sharing is caring!

Comments are closed.