Sama nisem imela problemov z zgago do 8 meseca nosečnosti. Zdaj pa opažam, da če pojem preveč sadja ali sladic oz. ne pazim pri prehrani, da dobim to neprijetno pekočo kislino-zgago. Zato sem povprašala Urško Pavčnik, ki je strokovnjakinja na področju prehrane v nosečnosti, da mi poda nekaj alternativ kako si olajšat to obdobje.
KAJ JE ZGAGA?
Zgaga je pekoč in boleč občutek v žlički ali za prsnico, ki prizadene približno 1/4 nosečnic. Največkrat so krivci za pojav te tegobe hormončki.
Živila, ki preprečujejo zgago:
– Koromač (janež), primešate ga lahko k poljubni solati ali ga uživate kot prilogo.
– Zelena zelenjava (šparglji, solata, špinača, stročji fižol) bo učinkovito delovala proti zgagi.
– Perutnina in ribe blagodejno vplivajo na naše želodčke. Izogibajmo se ocvrtemu mesu, raje ga kuhajmo, soparimo ali popečemo!
– Ovseni kosmiči absorbirajo kislino, zato so kot nalašč primerni za vse tiste, ki imajo težave z zgago.
– Ingver, čudežno živilo, ki si ga lahko poleti privoščimo v ledenem čaju ali v prehrani.
Še nekaj predlogov:
Nosečke uživajte več manjših obrokov čez dan, izogibajte se mastni in ocvrti hrani, odsvetujem tudi uživanje kislega sadja in zelenjave, ki zgago še spodbujajo, jedi v miru prežvečite in jejte počasi.
Več o Urški Pavčnik in knjigi za zdravo prehrano v nosečnosti: https://www.srecna.siindex.php/srecna-kulinarika/gospodinje-dame-kuhajo-in-debatirajo/20-kulinarika/gospodinje-dame-gospodinje-dame-kuhajo-in-kritizirajo/52-urska-pavcnik-avtorica-knjige-healthy-preggy
Moje dogajanje in kako si jaz lajšam nosečniške tegobe v 28-29 tednu nosečnosti: https://www.srecna.siindex.php/srecna-nosecka/blog-tamara-fortuna/51-srecna-nosecka/blog-tamara-fortuna/242-pricelo-se-je