ŠPARGLJI V NOSEČNOSTI

Urška Pavčnik avtorica knjige Healthy preggy o zdravi prehrani v nosečnosti, nam je v knjigi lepo opisala kaj je dobro jesti v nosečnosti in v kakšnih količinah, da bomo zdrave nosečke. Tudi šparglji so tudi ena izmed sestavin, ki jo priporoča.

 

Vsi pravijo nosečnost ni bolezen in zato lahko jemo vse! Ja že, s tem se strinjam tudi sama, ampak so vseeno določene sestavine, katerih se je dobro izogibat in nekatere, ki jih je dobro zaužiti več iz določenih razlogov. Med temi so tudi šparglji, kajti vsebujejo veliko vitaminov, folne kisline in cinka ter balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje debelega črevesja. Ne smemo pa pozabiti še na kalij, asparagin in eterična olja, ki spodbujajo delovanje ledvic. Vse to pa potrebujemo za zdrav razvoj ploda in zdravo nosečnost. Seveda je dobro tudi za vse zdrave ljudi, ki nimajo problemov z ledvicami ali ledvičnimi kamni!

 

Urška Pavčnik je napisala, da so šparglji odlično živilo za srečke nosečke. So namreč zakladnica vitaminov in mineralov, ki jih ženske, v času nosečnosti potrebujejo v nekoliko večjih koncentracijah. V njem najdemo dva pomembna minerala – železo in fosfor ter vitamine B-kompleksa, v sledovih pa tudi v maščobah topna vitamina A in K. Uživanje špargljev se še posebej priporoča v zgodnji nosečnosti (prvo trimesečje), saj vsebujejo folno kislino, ki pomaga pri pravilnem razvoju ploda. V njem najdemo tudi aminokislino asparagin, ki je odličen naravni diuretik. Veliko nosečnic ima težave z otečenostjo, šparglji pa so odlično zdravilo proti tem tegobam. Vse tiste, ki se rade zdravo prehranjujete, pa še en super podatek. 100 gramov šparlgljev vsebuje le 18-20 kcal. Ker imajo malo maščob, so več kot primerni tudi v prehrani vseh tistih, ki se borite z nosečniško sladkorno boleznijo. ( http://oopsi.si/healthy-preggy/ )

 

Meseca aprila se je pričela sezona špargljev in zato jih bomo pripravili na 101 način tudi mi. Nosečke in seveda vsi ki jih imate radi v akcijo! Kupite jih lahko že v skoraj vsaki trgovini, tržnici,.. Za zavitek gojenih špargljev boste odšteli od 2 eur naprej, divji pa so malo dražji in jih tudi ne potrebujemo toliko, kajti so močnejšega okusa in jih jaz uporabljam boj kot začimbo, kot glavno sestavino. Recepti bodo objavljeni v rubriki Srečni recepti. Izberite svojega najljubšega 🙂

Komentarji

comments

Comments are closed.