PRIPRAVA in SEZNAM STVARI ZA NOVOROJENČKA

Preden rodimo imamo 1 mesec časa, da naredimo še vse kar nismo uspeli skozi nosečnost za pripravo na našega novega člana. V Sloveniji imamo po novem pravico do materinskega dopusta, ki ga pričnemo 28 dni pred rokom poroda, ki ga določi ginekolog. Vlogo lahko oddajamo že 2 meseca pred pričetkom dopusta,.. P.s. preračunajte si kdaj vam je najbolj ugodno oddati vlogo ali 1 ali 2 mesece pred nastopom dopusta, kajti se gleda povprečje 12 mesecev dohodkov in se prične s predpreteklim mesecem od dneva vloge,.. npr. rok poroda september, nastop materinskega dopusta avgust, vlogo oddamo junija, julija, avgusta – max. 60 dni pred nastopom dopusta. Če oddamo vlogo julija se pišejo prihodki od maja istega leta do junija prejšno leto. Kasneje pa imamo še starševski dopust, ki ga lahko koristita oba starša (porazdelitev ali le eden,..).

Več o novem zakonu in informacije glede materinskega, očetovskega in starševskega dopusta ter povezava za vlogo za dopust: KLIK

newborn

Glede nato, da je ogromno različnih seznamov na spletu kaj potrebujemo za prihod novega člana, dodajam jaz še enega, ki pa je meni najbolj ljub. Ta seznam je bolj kratek, ki vsebuje informacije glede na razmerje kvaliteta:cena ter nasvete kako ugodneje do nekaterih stvari. Glede nato, da sem v prvi nosečnosti hotela kupit vse različne pripomočke za dojenčka, zdaj točno vem kaj je pomembno in kaj so le dodatki, brez katerih lahko “živimo” 😉 Na začetku namreč dojenček skoraj ničesar ne potrebuje, tako da lahko vse dokupimo kasneje, ko ugotovimo kaj bi našemu angelčku res najbolj ugajalo oz. kaj bi vam pripomoglo pri določenih opravilih za dojenčka 😉

posteljce

1. SOBA ZA DOJENČKA OZ. NURSERY ROOM

* zibka, postelijca, ki je primerna za dojenčka (mi imamo majhno posteljico za v spalnici za prvih nekaj mesecev in za kasneje mojo več desetletij staro otroško posteljico v otroški sobici ) Ležišče – jogi oz. vzmetnica za posteljico naj bo trši ali iz kakšne spominske pene, ki ni premehka (mi smo ležišče kupili v Jysk-u )

* rjuhe za vzmetnico (1-2x nepremočljiva rjuha oz. podloga in 2x rjuha – kvaliteta:cena priporočam Leclerk)

* pokrivalo in posteljnina primerna za letni čas (odeja, rjuha, spalna vreča,…)

* previjalna miza + mehka podloga, ki jo lahko kupite ali pa kupite le peno-gobo in jo oblečete v kakšno pralno blago,.. P.s. lahko tudi pisalna miza na katero damo previjalno podlogo,… V Ikei sem kupila tudi super posodice za vodo in za smeti oz. za umazano perilo, ki se obesijo na rob previjalne mize.

* predalnik in/ali omara

* koš za plenice (mi smo imeli Sangenic z vrečkami-kasetami in nam ni žal, kajti ti olajša previjanje in da v sobi ni slabega vonja,..)

popotna oprema

2. POPOTNA OPREMA

* voziček (predlagam košaro, športni del in lupinico v enem)

* previjalna torba oz. malo večja torba, kamor lahko damo stvari za previjanje, oblačila, tetra plenice in stvari za hranjenje,..

* prenosljiva posteljica, če jo potrebujete P.s. na začetku lahko uporabite tudi košaro od vozička (mi imamo Graco, ki ima zraven še previjalno desko ter možnost vibracije, da otrok lažje zaspi ter ob straneh so poličke, da lahko zložite vanj tudi otrokove stvari na dopustu,..)

dodatki baby

3. DODATKI, za katere se sami odločimo ali jih sploh potrebujete

* gugalnica ali ležalnik ali bouncer (mi imamo gugalnico Graco in je bila res vredna nakupa, kajti je bila uporabna od rojstva do 1 leta in pol)

* elektronska varuška (mi imamo 3 v 1 z blazino za dihanje , video in zvok in je res super , lahko pa se odločite tudi samo za zvok ali kakšno ugodnejšo verzijo z kamero in posebej blazino za nadzor dihanja)

* pestunja, trak ali kengurujček za nošenje dojenčka (jaz ga nisem imela, ker nisem čutila potrebe po tem, nekatere mame pa pravijo, da brez tega ne bi bile,..)

* igrače – vrtiljak ali viseča igrača žive barve, ninica,..

* duda

* odeja za v voziček in/ali za doma,…

* odlagališče za dojenčka z igralom v loku oz. igralna, spalna blazina

scrabook

* knjigica oz. album za prve korake- prvo leto dojenčka in/ali scrapbook

hranjenje

4. HRANJENJE ali DOJENJE

* nedrc, blazinice za prsi, mazila za prsi

* črpalka za mleko (ročna ali elektronska), steklenička s cucljem

ALI:

* začetno mleko

* stekleničke, cuclji (lahko tudi proti kolikam), doze za hrano (meni so olajšale hranjenje na poti)

* sterilizator (mi smo imeli posodo za mikrovalovno in je super, ker lahko steriliziraš tudi igrače, grizala, dude,..)

* grelec za vodo ali/in grelec za hrano oz. za stekleničke, potovalno termovko za vodo

nega kopanje

5. NEGA, KOPANJE in PREVIJANJE

* 10-20 tetra plenic (potrebujemo jih za brisanje, podiranje kupčka, cartlanje,..)

* plenice za enkratno uporabo (predlagam newbaby Pampers ali Huggies, ki imajo izrezano odprtino za popek)

* bombažne krpice za umivanje in nego

* brisače za brisanje dojenčka + brisača za zavit dojenčka po kopanju z kapuco ali kopalni plašč

* otroško milo

* kremice za kožo, ritko, vneto ritko,..  P.s. v porodnišnici po navadi dobite testerje različnih krem, tako da boste videli kaj vašemu novorojenčku najbolj paše in kaj naknadno kupit. Jaz sem za nego ritke uporabljala vsako drugo ali tretjo previjanje le od lekarna Ljubljana hladilno mazilo in je bilo super, ker je lepo mazljivo in ne pušča belih madežev,… Vneta ritka je bila redkost in takrat je edina hitra rešitev praška pasta iz Lekarne- zakon! Priporočam pa tudi nakup naravnega kokosovega ali mandljevega olja za nego po kopanju in res dišeče in naravno tekočino za umivanje od Mustelle, ki je super, da lahko obrišete dojenčka čez dan (rokice v rokavičkah dobijo vonj, če se pobruha,…)  in s tem dojenček vedno diši in je čist 🙂

* za čiščenje popka: alkohol, fiziološko raztopino (predlagam v ampulah), sterilne gaze, vatirane palčke

* set za urejanje nohtov, glavnik oz. mehka krtača za lase, aspirator za zamašen nosek ( to je vse v setu za novorojenčka ali pa kupite posebej. Aspirator kupite le začetni za usta, ker mogoče tistega za sesalec sploh ne boste potrebovali- mi ga nismo )

* kopalna kad ( priporočam s stojalom )

* termometer za vodo in za merjenje telesne temperature (priporočam za uho, ker ti novejši za približati na čelo niso tako 100% – vsaj naš laže ;))

omara oblekce

6. PRVA GARDEROBA – OBLAČILA

* 5-8 x body na preklop (odpiranje na nete-gumbke, da ne rabite oblačit dojenčka preko glave) ŠT. 50-56 (jaz sem kupila večino 56 številko, ampak mi je bilo žal, ker ji je bilo 1 mesec vse preveliko in sem morala vihat rokavčke,… P.S. Tara rodila se je z 3,5kg in je bila št. 50 celo velika, če pa menite da bo dojenček večji, težji lahko kupite tudi že kakšno št.62 ali če rodite nedonošenčka oz. zelo majhnega dojenčka bo vam prav prišla tudi št. 48

* 5-8 x pižamce oz. pajaci v celem – spredaj zaklepanje (ko ga previjate v tem primeru ne potrebujete slačit celega otroka,…le spodnji del za plenice)

* vsaj 2 lepa kompletka primerna za letni čas rojstva za obiske, fotkanje, sprehod in enaga za prinest otroka iz porodnišnice 😉

* jopica/jakna/bundica – zgornji del primeren za letni čas rojstva

* 5-8 parov nogavičk, lahko tudi copatki

* vsaj 2 rokavičke (da se ne pokraspajo s svojimi ostrimi nohtki)

* vsaj 3 mini pralne slinčke

* vsaj 3 bombažne majhne kapice, pozimi tudi toplejše

Za zadnje mesece-dneve v srečnem pričakovanju pa si lahko kupite kakšno majico in za moža boksarke,.. 🙂

ati mami

SREČNO PRIPRAVO NA NOVEGA DRUŽINSKEGA SONČKA VAM ŽELIM*

*Več o ugodni in lepi rešitvi pri urejanju dojenčkove sobice oz. nursery room, ki se lahko spremeni kasneje v otroško sobico,.. : SREČNA SOBICA

*O pranju, sušenju in likanju za dojenčka lahko preberete tukaj: PRANJE BABY

*Seznam, priprava za odhod v in iz porodnišnice: SEZNAM ZA V PORODNIŠNICO

Komentarji

comments

Comments are closed.