IZBIRA PORODNIŠNICE – porod, anestezija, cr

Ta teden sem bila na podrobnem pregledu ter pogovoru za carski rez v Postojnski porodnišnici. Naredili so mi CTG, ultrazvok, laboratorijske preiskave ter imela sem tudi pogovor za pripravo na carski rez, pogovor z kirurgom, porodničarjemDr. Merlom in anestezistko Dr. Golubovo. Vsi so zelo strokovni in prijazni, kar je pri meni resnično odtehtalo izbor porodnišnice že prvič. Tukaj so vsi bolj domači in “poljudni”, prav tako sestre in babce, ki skrbijo zate in otroka,.. Odločili smo se, da kljub težavam v nosečnosti počakamo s carskim rezom še kakšen teden, da otrok pridobi še malo na teži. Prav tako pa sem imela tudi daljši pogovor z anastezistko, ki mi je razložila razliko med anastezijami.

ctgbolnica

Jaz sem imela prvič epiduralno anestezijo že med “naravnim” oziroma sproženim porodom z 1 tedensko zamudo (po roku). Ko naša pikica ni hotela ven po naravni poti in sem imela kateter že vstavljen, so mi potem lahko na hitro naredili crarski rez. To pomeni, da sem zraven bedela in spremljala poseg in nad mojo glavo je bil tudi moj mož, ki je spremljal porod. Ker sem bila že zelo utrujena od svojih in umetnih popadkov (14 dni pred porodom sem že dobila popadke, ampak niso bili dovolj močni, da bi se odpirala,..) in cca. 10 ur “poroda” (od tega cca. 4 ure epiduralna, ki je resnično vredna denarja in tega, da se odločimo za njo) mi ni bilo ok, da sem v kirurški sobi bedela, ker sem vse preveč “čutila”. Seveda je pa je bilo pozitivno to, da sem na kratko lahko takoj po porodu videla našo novorojenčico. Potem je mož z njo in babco odšel iz kirurške sobe, mene pa so uspavali in zašili.

anastezija ctg

Tokrat pa sem si prav zato želela, da bi za cr, ki je tokrat napovedan, kar spala oz. imela kar navadno splošno anestezijo.Ampak me je anastezistka kasneje poučila, da je mnogo boljša za otroka in zame, za možne zaplete in za po porodne bolečine ter okrevanje, spinalna anestezija (regionalna, ki je podobna epiduralni, ampak je enkratna in je brez katetra v hrbtenici). Otroka takoj vidiš in nato te lahko tudi “omamijo-zaspijo” če želiš oz. če ti je “prehudo” da bi počakal, da te zašijejo,.. Tudi po porodu imaš takoj “protibolečinsko zaščito”, ker to drži še cca. 4 ure in ni tistega negativnega občutka kot je možno po splošni anasteziji – omotice, slabosti, bruhanja,… Tako da bom še premislila en krat kako in kaj se odločiti 😉

Prav tako mi je v Postojni všeč, da se lahko odločiš za svojo sobo (doplačilo). V primeru, da imaš cr je težje hodit in paziš na šive,…zato je super, kajti imaš svojo kopalnico, tako da si lahko vzameš več časa za tuš,… Prav tako je možno, da ti ponoči vzamejo otroka, da se lahko naspiš in hitreje okrevaš ter imaš svojo TV, če naprimer ne moreš spat,… Možno je tudi, da zravenbiva tudi vaš partner (doplačilo) in se skupaj navajata na novorojenčka že kar v porodnišnici,..

V glavnem definitivno priporočam porodnišnico Postojna, sploh če imate željo po spinalnem oz. epiduralnem “porodu – anesteziji” ali carski rez, ki ga zašijejo znotraj in se vam kasneje resnično skoraj nič ne pozna 🙂

Več o porodnišnici Postojna: http://www.bolnisnica-po.si/sl

Več o mojem drugem porodu pa sledi kmalu, ko bom še bolj srečna 😉

Komentarji

comments

Comments are closed.