BABIČIN “D” GOLAŽ

Nisem mislila delit tega z vami, ampak vas je bilo preveč na story objavah, ki ste prosili za babičin recept golaža. Zato sem jo prosila in evo približno sva ga spisali. Babi pravi, da recepta ne ve, ker dela vedno po občutku koliko ima mesa, a vedno le s klasičnimi sestavinami (manj je več). Glavni vzrok zakaj je ta golaž res vrhunski je res dobra čebula in res dobro kvalitetno goveje meso, počasno strpno kuhanje, venomer moraš biti zraven in vsakih nekaj minut premešaš in ne prehitevat z dodajanjem bio paradižnikovega koncentrata!

❣️Na svinjski masti (babi pravi, da je to nujno, lahko pa tudi olje uporabite) popečeš in podušiš do rumenega
➡️3kg čebule (narezana z nozem!na cca 1cm koscke ali manj, ampak nikakor pa ne sekljat, miksat ali si pomagat z aparati- tista cebula ni enaka kot narezana na klasicen nacin!). To traja pol ure ali vec, počasi mešaš med kuho!
Nato dodaš hkrati
➡️ cca.10 sesekljanih mini strokov česna in takoj potem dodaš
➡️cca.5kg govejega bočnika narezanega na koščke (cca.3cm, ne smejo biti premajhni, da ne razpade meso preden je golaž kuhan)!
❣️Prvič dodaš malo (1posodico) mrzle vode! (samo toliko, da se čebula spusti in poveže z mesom).
➡️Nato po okusu začiniš s /oglas/ Kotanyi sol (mi dodamo poleg soli še
➡️mešanico začimb domače “vegete” oz.lahko dodajate namesto vode jušno osnovo) in
➡️malo popra Kotanyi (ščep lahko črni in/ali kajenski) ter
➡️mleto kumino Kotanyi (tega damo mi malo, da se ne čuti okusa, je le za piko na i).
➡️5 x Lovorjev list Kotanyi

❣️Nato dušiš/pečeš vse skupaj in dodajaš vročo vodo po potrebi, da se ne prime na ponev, da je vedno spodaj malo tekočine. Sicer čebula in meso izpustita svoje sokove, tako da ni potrebe zalivati z vodo takoj in ne preveč! Naj se duši/kuha vse v lastnem soku!

❣️Kuhaš do mehkega in zalivaš z vročo vodo,….ko je že skoraj popolnoma mehka govedina komaj dodaš:
➡️Mezga – paradižnikov koncentrat (1 dobro tubo bio paradižnikovega koncentrata)
➡️Dobra žlica Rdeċa paprika (navadna!) v prahu Kotanyi.

In na koncu, ko se vse poveže še moja babi res čist malo popraši z moko in potem premešaš še malo zaliješ z vročo vodo in skuhaš do konca!

❣️Pazi, da dovolj hitro končaš kuho, da meso ne razpade! Torej, ko je čebula že razpadla skozi gledaš,da takoj, ko je meso mehko dodaš paradižnikov koncentrat in papriko ter potem v kratkem zaključiš kuho!

Postrežeš s svežo žemljico, njoki, svaljki, polento ali pirejem 😋
Ta video je nastal iz posnetkov, ki sem jih naredila zase, da kdaj ne pozabim , ampak , če komu pride prav z veseljem delim >>

@fortunatamara

Nisem mislila delit tega z vami, ampak vas je bilo preveč na story objavah, ki ste prosili za babičin recept golaža. Zato sem jo prosila in evo približno sva ga spisali. Babi pravi, da recepta ne ve, ker dela vedno po občutku koliko ima mesa, a vedno le s klasičnimi sestavinami (manj je več). Glavni vzrok zakaj je ta golaž res vrhunski je res dobra čebula in res dobro kvalitetno goveje meso, počasno strpno kuhanje, venomer moraš biti zraven in vsakih nekaj minut premešaš in ne prehitevat z dodajanjem bio paradižnikovega koncentrata! ❣️Na svinjski masti (babi pravi, da je to nujno, lahko pa tudi olje uporabite) popečeš in podušiš do rumenega ➡️3kg čebule (narezana z nozem!na cca 1cm koscke ali manj, ampak nikakor pa ne sekljat, miksat ali si pomagat z aparati- tista cebula ni enaka kot narezana na klasicen nacin!). To traja pol ure ali vec, počasi mešaš med kuho! Nato dodaš hkrati ➡️ cca.10 sesekljanih mini strokov česna in takoj potem dodaš ➡️cca.5kg govejega bočnika narezanega na koščke (cca.3cm, ne smejo biti premajhni, da ne razpade meso preden je golaž kuhan)! ❣️Prvič dodaš malo (1posodico) mrzle vode! (samo toliko, da se čebula spusti in poveže z mesom). ➡️Nato po okusu začiniš s /oglas/ Kotanyi sol (mi dodamo poleg soli še ➡️mešanico začimb domače “vegete” oz.lahko dodajate namesto vode jušno osnovo) in ➡️malo popra Kotanyi (ščep lahko črni in/ali kajenski) ter ➡️mleto kumino Kotanyi (tega damo mi malo, da se ne čuti okusa, je le za piko na i). ➡️5 x Lovorjev list Kotanyi ❣️Nato dušiš/pečeš vse skupaj in dodajaš vročo vodo po potrebi, da se ne prime na ponev, da je vedno spodaj malo tekočine. Sicer čebula in meso izpustita svoje sokove, tako da ni potrebe zalivati z vodo takoj in ne preveč! Naj se duši/kuha vse v lastnem soku! ❣️Kuhaš do mehkega in zalivaš z vročo vodo,….ko je že skoraj popolnoma mehka govedina komaj dodaš: ➡️Mezga – paradižnikov koncentrat (1 dobro tubo bio paradižnikovega koncentrata) ➡️Dobra žlica Rdeċa paprika (navadna!) v prahu Kotanyi. In na koncu, ko se vse poveže še moja babi res čist malo popraši z moko in potem premešaš še malo zaliješ z vročo vodo in skuhaš do konca! ❣️Pazi, da dovolj hitro končaš kuho, da meso ne razpade! Torej, ko je čebula že razpadla skozi gledaš,da takoj, ko je meso mehko dodaš paradižnikov koncentrat in papriko ter potem v kratkem zaključiš kuho! Postrežeš s svežo žemljico, njoki, svaljki, polento ali pirejem 😋 ❣️Namig: če vam kaj golaža ostane od kosila, ga dodajte drug dan k makaronom in imate vrhunski makaron-flajš ali pa dodajte kislo zelje in dobite vrhunski segedinar 😉😋 Pa Srečen Tek vam želimo, babica in Fortunčki 👩‍🍳

♬ Shopping Time – Vin Music

❣️Namig: če vam kaj golaža ostane od kosila, ga dodajte drug dan k makaronom in imate vrhunski makaron-flajš ali pa dodajte kislo zelje in dobite vrhunski segedinar 😉😋
Pa Srečen Tek vam želimo, babica in Fortunčki 👩‍🍳

Želiš dostopati do zadnjih objav in biti na tekočem? Sledi nam na Instagramu!

Sorodni članki