Kdo še obožuje italjanske sladice?
Jaz zdaj v vročih časih najbolj obožujem te ta-enostavne, hitro narejene sladice brez peke.
Tiramisu in našo verzijo Taramisu delamo na 101 način. To zdaj pa je ena nova izpeljanka mojega cheesecake ampak tokrat s sladko smetano, ki pa nastopa v glavni vlogi vseh italjanskih pannacott,… Zato vam tokrat predstavljam zelo enostavno sladico brez peke >> Fortunato aka. smetanova torta po moje ?
IZI RECEPT >>
Nadev skuhate na majhnem ognju cca. 5min do rahlega vretja >>
- 1500ml SLADKE SMETANE
- 1 – 2 VANILIJEVI PALČKI, SEMENA VANILIJE KOTANYI iz vanilijeve palčke dajte semena in kuhajte vse skupaj v smetani cca. 5 min, nato vzemite palčko ven in dodajte ostale sestavine >>
- 300g SLADKORJA (dodate, ko ob robu zavre smetana in počasi vmešate, da se stopi)
- 3 X AGARTINA KOTANYI Namesto želatine dodajte agartino, ki je popolnoma rastlinski nadomestek iz hiše Kotányi. Pridobljena je iz alg ter je nevtralnega okusa in vonja. 1 paketek je za 500ml tekočine. Dobro vmešajte v toplo smetano, ki jo odlijete iz celote, da ne bo grudic in nato primešajjte nazaj v preostalo kuhano smetano in pokuhajte še cca. 2 minuti.
Med kuhanjem naredite še spodnji del torte, ki je podoben kot za cheesecake. Tortni model vredu namastite in dodajte >>
Piškotno dno >>
- 250g zmletih piškotov + 100g stopljenega masla (skupaj vredu zmešate in potisnete ob dno)
Prelijete malce ohlajeno smetanovo zmes in dodate z vodo utežene/napolnjene lončke.
Za klasičen tortni model potrebujete še:
- 9 Posodic za luknje (jaz imam te plastične za večkratno uporabo, ki so namenjeni za “žganje”, ker se lepo odlepijo od torte po hlajenju v hladilniku, ki naj bo vsaj 3ure,…jaz po navadi pustim hladiti vse skupaj čez noč. )
- v luknjice po ohlajanju dodate >> tekoč nadev >> marmelada ali džem ali sadna omakica ali čokolada ali karamela,…
Potek priprave je v videu >>