FILAN PIŠČANEC PO NAŠE #domače #kotanyi #polnjenpiščanec #štajerka

Sestavine in postopek dela: 

Piščanca umijemo, nato ga posolimo, popramo, KOTANYI začimbna mešanica za piščanca, ki doda ne le dober okus, ampak tudi barvo piščančku, pod kožo pa mu jaz vedno potisnem maslo (lahko tudi zeliščno,..), da se koža res lepo zapeče.

Nato pripravimo mešanico-maso za nadev-filo: 

  • Kruh narežemo na kocke. Predlagam žemlje, če nimate starega posušenega kruha ali pa kot nasvet >> jaz imam vedno v zmrzovalniku narezane koščke kruha, ki nam ostane od kakšnih obiskov, ko ga kupimo več, ker ga mi nikoli ne zavrzemo,… Lahko je različen kruh, ki ostaja čez teden: narežete ga na kocke in ga posušite ali takoj zamrznete in nato ga uporabite za filo-nadev, kruhovo rolado ali kruhove cmoke.
  • Kruhu dodamo mleko, da se kruh omehča, jaz dolijem še malo belega vina, začimbe po želji (sol, poper), sesekljan svež peteršilj, popraženo čebulo (predlagam kar že praženo čebulo od KOTANYI, ker je hitrejeje  in res okusna). Na koncu dodamo še jajce 8za enega piščanca nadev potrebujete 2 jajca), da se sestavine med seboj povežejo.
  • Lahko pa filo še nadgradite in dodaste kakšno zelenjavo (jaz večkrat dodam mini narezan korenček, zeleno, čebulo, por), ali pa posebej popražimo drobovino (pri domačem piščancu mi vedno dobimo posebej v vrečki jetrca, želodčke) s čebulo, ki jih potem pretlačimo/zmiksamo ter dodamo v filo.

Nafilamo-nadevamo piščanca in z zobotrebci zapremo odprtino. V pekač dodam malo vode, da se ne dimi/žge naoljen pekač,… Pečemo okoli 2 uri na 200 stopinj celzija (odvisno od pečice in velikosti piščanca). Vmes piščanca enkrat preobrnete in zalivate, da nastane omakca z belim vinom in vodo,…
P.S. Če vam ostane kaj mase za filo, lahko daste proti koncu (zadnje pol ure) pečt kar zraven piščanca v pečico – kot je na sliki in v videu.

@fortunatamara

Najboljši filan piscanc #stuffedchicken #chickensoftiktok #kotanyi #kotanyispiceupmy #srecnasi #easyrecipe #foodblogger #mamiblogerke #blogerka #slovenijatiktok #recept

♬ No Lie – Sean Paul

Ko postrežemo dodamo filo v koščkih na krožnik in prelijemo z omako. Omako lahko pustimo takšno kot je ali jo malce dodelamo in zmešamo: omaka od piščanca, kisla smetana, belo vino, smetana za kuhanje, česen-mleta italjanska zelišča, sol, poper.

tamara 111011 006

Enkratna jed za praznike, nedeljska družinska kosila, za obiske,… Meni je ta jed ena najboljših, ker je res okusna, nasiti celo razširjeno družino, je hitra pred-priprava, reciklaža kruha, ker vse ostalo razen polnjenja piščanca naredi pečica, da imamo mi medtem čas za druženje 😉 

Pa dober tek*

Komentarji

comments

Comments are closed.