Sestavine in postopek dela:
Piščanca umijemo, nato ga posolimo, popramo, KOTANYI začimbna mešanica za piščanca, ki doda ne le dober okus, ampak tudi barvo piščančku, pod kožo pa mu jaz vedno potisnem maslo (lahko tudi zeliščno,..), da se koža res lepo zapeče.
Nato pripravimo mešanico-maso za nadev-filo:
Nafilamo-nadevamo piščanca in z zobotrebci zapremo odprtino. V pekač dodam malo vode, da se ne dimi/žge naoljen pekač,… Pečemo okoli 2 uri na 200 stopinj celzija (odvisno od pečice in velikosti piščanca). Vmes piščanca enkrat preobrnete in zalivate, da nastane omakca z belim vinom in vodo,…
P.S. Če vam ostane kaj mase za filo, lahko daste proti koncu (zadnje pol ure) pečt kar zraven piščanca v pečico – kot je na sliki in v videu.
@fortunatamara Najboljši filan piscanc #stuffedchicken #chickensoftiktok #kotanyi #kotanyispiceupmy #srecnasi #easyrecipe #foodblogger #mamiblogerke #blogerka #slovenijatiktok #recept
Ko postrežemo dodamo filo v koščkih na krožnik in prelijemo z omako. Omako lahko pustimo takšno kot je ali jo malce dodelamo in zmešamo: omaka od piščanca, kisla smetana, belo vino, smetana za kuhanje, česen-mleta italjanska zelišča, sol, poper.
Enkratna jed za praznike, nedeljska družinska kosila, za obiske,… Meni je ta jed ena najboljših, ker je res okusna, nasiti celo razširjeno družino, je hitra pred-priprava, reciklaža kruha, ker vse ostalo razen polnjenja piščanca naredi pečica, da imamo mi medtem čas za druženje 😉
Pa dober tek*