Ta torta/kolač je nastal zaradi moje babice in ker ji je bilo tako všeč, meni pa tudi, ker je hitro in zelo enostavna priprava delim z vami. To je izvedenka torte črni gozdiček, ampak ker moja babi ne mara nič čokoladnega in nobenih krem za sladice, sem jo prilagodila po njenem okusu. Na koncu pa je bila všeč vsem 😉
P.s. jaz bi definitivno prelila vse skupaj še s čokolado (vsaj z belo ;)), ampak zaradi babice nisem in je bilo vseeno dobro tudi meni. Zato z vami delim osnovni recept, vi pa si ga prilagodite, dodajte, sestavljajte, dajte v drugačne pekače, uporabite kot biskvitno plast, ki jo nalagate s kremo kot torto,… Vse bo ok, če biskvit dobro začinite, zakar pa seveda vedno poskrbi Kotanyi 😉 Še bolj pa sem vesela, če lahko naredim kolač/torto z domačimi in bio sestavinami. Kotanyi ima zdaj tudi BIO začimbe, ki so izvrstne. Priporočam jih seveda vsem, še najbolj pa mamicam za svoje novorojenčke, za prvo hrano, za odraščujoče otroke,…
V toplo vodo z vmešanim cimetovim ali rumovim sladkorjem Kotanyi namočite rozine, brusnice, kandirano sadje. Pustite vsaj 10min in nato odcedite in vmešate v maso za kolač >>
Skupaj zmešajte z mikserjem ali ročno:
- 80ml sončničnega olja
- 150g sladkorja predlagam v prahu (ali ga pa zmiksajte v prah, ker je zato boljša struktura biskvita)
- 3 jajca
- 200g moke za peko slaščic ali navadno belo moko
- ščep limonine lupine Kotanyi
- ščep bio kurkume Kotanyi (lepša barva biskvita)
- ščep bio ingverja Kotanyi
- ščep bio cimeta Kotanyi
- 120ml mleka ali še bolje tekočega jogurta (mi obožujemo jogurte kmetije Flis)
- majhen ščep soli (jaz dodam en zavoj Kotanyi soli v mlinčku)
- 1 pecilni prašek Kotanyi
- 1 zavoj vanilijevega burbonskega sladkorja v prahu Kotanyi za posip
Pekač namastite in vlijete maso za kolač v katero ste vmešali suho sadje, nato pa odcedite in dodate še višnje iz kompota (jaz jih dam polovico, drugo polovico pa prihranim za nadev in okrasitev.
Pečete na 180 stopinj celzija cca.40min (odvisno od pečice- nikoli ne pečem enako, ker je odvisno koliko je sadja in ali je mokro ali suho,…). Zato predlagam, da preverite po 30min stanje pre/pečenosti z npr. nožem.
Ohladite kolač in ga nato potresite s sladkorjem v prahu ter sredino napolnite s smetano (lahko tudi s kakšno kremo npr. vanilijevo,..). Jaz sem tokrat nesla kolač k babici in zraven kar kupljeno dozo smetane s katero sem 1,2,3 napolnila in okrasila torto za babi. Zraven dodajte še preostale višnje in slastni tek vam želim, Tamara