Sladko zrelo sadje…ni boljšega, kajne? Jaz sem prav vesela, ker hčeri obožujeta sadje. Zato, ko želita sladico vedno vem kaj narediti. No, da ne boste mislili, da čokolade ne jemo. Tudi to včasih še kako paše 😉 Tokrat vam podam idejo za res okusen sladoled, ki bo zadovoljil tudi gurmane. Meni se namreč večkrat zgodi, da naletim na kakšno dobro bio sadje, ki je že zelo zrelo ali pa je v akciji. Takrat ga kupim več in ga takoj olupim, očistim, zrežem na koščke in dam v zmrzovalnik. Tako imam vedno doma domač sladoled. No ja, ni še narejen, ampak to je najmanj, kajti potrebujemo le še dober mikser in sladoled je v nekaj sekundah narejen. Tokrat sem naredila večbarvni sladoled.
Za 4 kornete sladoleda potrebujemo:
- 1 zmrznjen narezan zelo zrel avokado
- 6 zmrznjenih narezanih zelo zrelih banan
- pest olupljenih in zmletih pistacij
- 1 majhna žlica limoninega soka
- 1 zmrznjen narezan zelo zrel mango
- kokosova moka
- bourbon vanilijeva pasta Kotanyi
- žlica ali dve skute z žlico vanilijeve paste / grški jogurt / sladka smetana za stepanje
- bučno olje
- bučna mleta semena
- stopljena temna čokolada (50-100g)
- korneti
Priprava za avokadov sladoled:
Zmiksamo 2 banani, avokado z malo žličko limoninega soka, mlete pistacije, dodamo še malo jogurta ali skute in zmiksamo do gladkega.
Priprava za mangov sladoled:
Zmiksamo koščke manga in 2 banani, dodamo žlico kokosove moke in žlico jogurta ali smetane za stepanje.
Priprava vanilijevega bourbonskega sladoleda:
Dobro stepemo/zmiksamo 2 zreli zamrznjeni banani, 100g sladke smetane za stepanje in eno do dve žlici vanilijeve paste >> to je nadomestek bourbon vanilijevega stroka v pastozni obliki. 1 čajna žlička je enako enemu stroku vanilije. Zato je to cenejša, okusnejša in elegantnejša verzija za izdelavo sladic 😉 Priporočam! Več >> KOTANYI BOURBONSKA VANILIJEVA PASTA
Pred postrežbo sladolede zamrznemo za kakšno uro in ne več, da ne bodo pretrdi za strežbo >>
Priprava barvnega sladoleda:
Kornet namočimo v stopljeno čokolado in nato še v mleta bučna semena. V dresirno vrečko dajemo 1 žlico mango sladoleda, 1 žlico avokadovega sladoleda in 1 žlico vanilijevega burbonskega sladoleda ter tako naprej. Sladoled izstisnemo v kornet. S tem pridobimo retro videz 😉
Prelijemo ga z bučnim oljem in potresemo z bučnimi semeni. Mislim, da vam bo sladoled všeč. Naši Isabelli je zelo 😉
Glede gostote vam predlagam, da probate prvič brez tekočine, kajti je dosti odvisno od mikserja. Jaz delam v Thermomixu in dodajam kokos ali semena po občutku, da zgostim sladoled oz. če želim redkejšega dodam več smetane ali jogurta. Če želite trši sladoled ga dajte v zmrzovalnik za 20minut in nič več, sicer bo potem preveč trd in ne bo več tako okusen in kremast. Če vam sladoled ostane ga lahko ponovno zamrznete in vam predlagam, da ga potem spet premiksate preden ga postrežete. V primeru, da ne želite dodajati mlečnih izdelkov, lahko dodate tudi kokosovo smetano ali dodate naprimer v tem primeru eno sadje (banana) zamrznjeno in eno sveže (avokado), da bo sladoled bolj kremast in okusen tudi brez dodatkov.
Želim vam slasten tek.