Ta rižotka je res enostavna in dobra. Res pa je, da če nimate thermomixa , ki sam meša non stop , morate stati zraven in mešati, da je rižotka res kremasta in kljub temu ne razkuhana.
Potrebujete:
1 šalotka ali manjša čebula
1 kos parmezana (lahko tudi zadnji del, ki ga sicer zavrzete z malo parmezana (cca. 40g)
50g masla in oljčnega olja skupaj
300g riža za rižote
1 dcl dobrega belega vina, ki ga potem pijete ob jedi
1 majhen kos mesnate slanine narezan na kocke (lahko tudi brez)
10 češnjevih paradižnikov prerezanih na polovico
cca. 600-700 g jušne osnove za zalivanje (jaz po navadi uporabim govejo juhco od nedelje in dodam malo vode) ali vode z jušno kocko
Seveda brez začimb Kotanyi pri meni ne gre. Tukaj je dodana morska sol, beli poper in malo muškatnega oreščka.
Priprava:
Najprej podušite čebulo in popečete slanino na maslu in oljčnem olju, dodate riž, da postekleni in se vse skupaj poveže, nato zalijete z vinom in dodate kos parmezana. Po 2 minutah dodamo še polovico jušne osnove/vodo in nato jo dodajamo ter mešamo dokler ni riž kuhan (cca. 12min). Zadnjih 5 minut dodamo še češnjevec, da se malce razpusti a ne popolnoma. Dodamo še sveža zelišča (origano ali bazilika) in postrežemo.