Kolagenska juha s Kotanyi

Zakaj sem juho imenovala kar kolagenska juha? Zato ker je to trendovsko ime za kostno juho 😉 Ja, res je trend, ampak za ta trend vedo že naše babice in stoletja že vsi upoštevamo nasvete, da ko si bolan moraš jesti domačo juho, po porodu ženskam nujno dajo za jest juho,… Redko kdaj pa zasledim, da bi pisalo kako je potrebno tako juho skuhati, da res iz mesa/kosti/zelenjave dobimo tisto najboljše za naše telo. Zato vam tokrat pišem tale osnovni in enostavni recept za s kolagenom polno govejo juhico. 

Kostna juha je tekočina, ki vsebuje kuhane kosti in vezna tkiva. Za pripravo kostne juhe uporabljajo kravje, piščančje in celo ribje kosti. Pitje kostne juhe lahko med drugim koristi za sklepe in prebavni sistem.

Kosti in tkiva naredijo dober okus juhe, a jaz uporabim še dodatno zelenjavo in začimbe. Kostna juha vsebuje tudi druga pomembna hranila, zlasti >>

  • kalcij
  • magnezij
  • fosfor
  • železo
  • vitamina A in K
  • maščobne kisline
  • selen
  • cink
  • mangan
  • minerale

Tkiva in kosti pa vsebujejo tudi kolagen, ki se pretvori v želatino, ki telesu zagotavlja aminokisline, ki so gradniki beljakovin. Zaradi tega lahko kostna juha koristno prehransko dopolnilo. Kuhanje kosti v vodi (nekateri dodajo tudi malo kisa, jaz ne) pomaga sprostiti hranila iz kostnega mozga v kosteh. Rezultat je aromatična, hranljiva juha, polna kolagena, ki ga vsi potrebujemo za zdravje in posledično lepoto 🙂 

Če dodate zraven še druge sestavine, kot je zelenjava, dobi juha tudi dodatna hranila.

Za pripravo moje domače goveje kostne juhe, ki jo imenujem kar KOLAGENSKA JUHA preizkusite naslednji recept:

  • 1 velik pisker vode
  • 5 kilograma bio govejih kosti in mesa 
  • bio zelenjava (lahko vse kar imate radi . Jaz sem dodala 5 oranžnih in rumenih korenčkov, 1 x koren peteršilja, 1/2 pastinak, malo zelene, zelen del pora, 1 velika bio čebula, 3 stroki česna, petrešilj )
  • začimbe Kotanyi (morska in himalajska sol mlinček, 1-2 zvezdni janež, mala žlica črne kumine (lahko jo prej malo popečete), lahko dodate še cimetovo palčko, timijan,…)

PRIPRAVA: Vso meso, kosti, tkiva, hrustance, mozeg, zelenjavo in začimbe dodate v velik lonec hladne vode. Kuhate na srednjem ognju, da juha zavre, nato penico poberite iz juhe in nadaljujete kuhanje 5ur na najmanjšem ognju, da rahlo vre. Vmes jo lahko solite, dodate vodo,… Po 5 urah se iz kosti sigurno pridobi kolagen, če pa želite iz tega imeti fond/osnovo za juhe, omake,…pa jo kuhajte še dlje (tudi čez noč/10 ali več ur jo kuhajo znani kuharski šefi), da se voda do polovice povre in nato tekočino ohladimo. Iz nje dobimo želatino, ki jo damo v manjše posodice in shranimo v zmrzovalnik. Tako boste potem imeli dobro juho kadarkoli si jo boste zaželeli ali iz nje pripravili vrhunske jedi.

VIDEO PRIPRAVA>>

Nekaj okusnih in res izi jedi, vam dodam na blog tudi jaz, v tem mojem 40dnevnem postenju o katerem je več spisano >> SREČNO POSTENJE 2020

Pa zdrav in srečen tek vam želim, vaša srečna Tamara 

Komentarji

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.