4.4.2019 je bil SVETOVNI DAN KORENČKA in zato smo povabili otroke iz bližnjega vrtca, da smo skupaj odkrivali jedi s korenčkom v Mariborskem Mercatorju. Vse skupaj so posneli POP TV za novo otroško oddajo Mali šef.

Pa delim še nekaj osnovnih informacij z vami, vi pa jih lahko predate svojim otrokom >> Korenje je oranžne barve zaradi karotena, ki so antioksidanti in zelo koristiju našemu telesu. Korenčke poznamo različnih vrst, velikosti in so različnih odtenkov od romenih do oranžnih. Nekateri so bolj sladki, eni pa bolj hrustljavi.

Korenček je na voljo po vsem Svetu skozi vso leto, pri nas je najboljša sezona za gojenje korenčka začetek poletja in vse do jeseni. 

Ali ste že videli kdaj zajčka z očali? Seveda ne. Kot že vsi vemo, imajo zajčki najraje korenček. Torej, če bomo pojedli dosti korenčka, bomo zelo dobro videli. 

Korenček lahko uživamo surov, pečen ali kuhan in ga uporabimo za pripravo nešteto jedi. V solati, juhi, v omakah, kot priloga, v rižoti,.. Iz njega lahko pripravimo tudi sok ali celo sladico.

Zato danes z vami delim recept za korenčkov mafin na bolj zdrav in otrokom priljubljen, enostaven način >>

Za 12 mafinov potrebujete:

1 lonček (230-250ml) – enostavno za pripravo z otroci

  • 1 veliko jajce
  • 1 lonček jabolčnega soka brez dodanega sladkorja
  • 1/2 lončka medu
  • 3 velike žlice stopljenega masla ali kokosovega ali olivnega olja 
  • 1 majhno žličko vanilijeve paste ali sirupa 
  • 1 1/2 lončka pirine moke
  • 1 majhna žlička pecilne sode ali praška
  • 1 majhna žlička cimeta
  • zelo majhen ščep soli 
  • 1 lonček naribanega korenčka (2-3 srednje velike korenčke)
  • 1/2 lončka željenih dodatkov (rozine ali čokoladice ali oreščke,..) 

Priprava: 5 minut Peka: 20 minutes

Najprej dobro zmešamo tekoče sestavine in nato dodamo še skupaj dobro premešamo in na koncu dodamo še riban korenček ter dodatke, ki jih enakomerno vmešamo v zmes. Nadevamo 12 modelčkov za mafine in pečemo 20-25 min na 180 stopinj celzija. Čas pečenja je lahko odvisna od pečice, zato bodite pozorni zadnje minute peke.

Mafine lahko tudi okrasite kot smo jih tudi mi 🙂 Korenčke so otoci oblikovali iz sladkorne tičine mase, trava je jedilna trava, krema pa je čokoladna smetanova.

Komentarji

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja