Jaz nisem ravno najbolj srečna, če je za jest samo juha oz. enolončnica. Sem bolj za glavne jedi, ampak tokrat so mi v Kotanyi postavili izziv za krepko juho, ki je lahko enolončnica oz. tokrat ne bo iz enega lonca, ampak bo taka dobra zimska juhica, ki je vse v enem. Z juhami se lahko tudi postimo, se prečistimo,.. Zato sem naredila poizkus iz meni najljubše juhe, ki je seveda goveja juhca, ampak tokrat z Azijskim pridihom. Ker je bil poizkus uspešen, recept delim z vami.
A poznate Tajske piščančje juhe in Vietnamske goveje juhe Pho? No, ta recept je mešanica teh dveh in seveda nam vedno najljubše Slovenske goveje juhice.
KAJ POTREBUJETE in PRIPRAVA >>
V mrzlo vodo (cca.1,5-2l oziroma , da prekrije meso, zelenjavo,..) damo >>
- 600g govedine s kostjo (predlagam lep kos bočnika, ki ima v sredini kost)
- Priporočam nakup paket jušne zelenjave (vse kar narežemo na kocke skuhamo posebej in dodamo na koncu, ostalo se kuha v juhi – Glej video):
1 korenček rumen (narezan na kocke)
3 korenčki oranžna (1 narezan na kocke in 2 cela)
1 vejica peteršilja (pol svežega za na konec)
1 majhen košček koren peteršilja
1 majhen košček koren zelene
1 majhen por (polovico na trakce)
- Nato še ostala zelenjava, ki jo prej popečemo v ponvi:
1 manjša čebula (prerezana na pol in popečena na oljčnem olju Jenko)
4 stroke česna (popečeni na oljčnem olju Jenko)
1 manjši kos ingverja (prerezanega na pol in popečena na oljčnem olju Jenko)
Vse skupaj kuhamo 1uro pri rahlem vretju 100+stopinj. Vmes lahko umaknemo penico in nato dodamo še >>
- Glavno stvar, ki pa so ZAČIMBE KOTANYI, ki jih prej popečemo v ponvi 3-5min, da zadišijo, nato jih dodamo v filter vrečko/posodico,..in v juho:
2 lovorjeva lista
1 palčka cimeta
1 žlica zeleni celi poper
1 žlica koriandrovih semen
1 žlica janež celi
1 žlica črne in/ali navadne cele kumine
1 žlica klinčkov
sol po okusu (vsaj 2 veliki žlici himalajske ali sol z ingverjem ali navadno,..)
In vse skupaj kuhamo še dodatno urco.
Med kuhanjem juhe lahko v drugem loncu skuhamo korenček, ki je narezan na kocke in ko jih vzamemo iz vode dodamo v vrelo vodo še >>
- Instant riževe rezance-nudle za le 3 minute in nato vse skupaj postrežemo.
- Na koncu pa vsem ljubiteljem malo pekočega okusa, potresemo juho še s sveže mletim čilijem z morsko soljo v mlinčku Kotanyi
Pa Srečen Tek vam želim * Tamara
Poglejte video za lažjo razlago postopka kuhanja in strežbe >>