A ste kdaj delali kolač, ki je bil suh ali pa brez okusa,…? Jaz sem probala že ogromno receptov, jih tudi sama naredila, stestirala,…ampak mnogokrat neuspešno. No ja, vedno smo pojedli, ampak ni pa bil za jest več drug dan ali pa da bi ta kolač bil kakšen presežek. Zato sem si rekla, dajmo naredit en tak sočen kolač, ki ga lahko hranim za jutranje zajtrke tudi v hladilniku 2 dni in da je lahko vedno drugačen. Zato tokrat z vami delim kolač, ki ga lahko sami nadgrajujete po vaši izbiri, po vašem okusu,… Lahko ga pečete v kakršnem koli pekaču – kot torto, kot kolač, kot potico, kot mafine,.. Uporabljajte recept kot osnovo, ki mu lahko dodate svojo piko na i. Velja?
Za osnovo potrebujete:
košček masla za namastit pekač ali pa uporabite silikonski pekač
150g rjavega nerafiniranega sladkorja NAMIG: še boljše je , če sladkor zmeljete ali uporabite sladkor v prahu
3 jajca M
80g olja (priporočam sončničnega)
120g jogurta ali lahke “jogurtove” kisle smetane (za praznični kolač vzemite BOŽIČNI JOGURT)
200g moke (lahko je tudi brezglutenska za peko)
majhen ščep soli
1 15g vrečka pecilnega praška ali 1 žlica
2 žlici burbonske vanilijeve paste Kotanyi
Vanilijev sladkor v prahu Kotanyi za posip
Za praznični kolač dodajte >> Cimetov sladkor Kotanyi za posip ali za v maso
Poljubni dodatki (v praznični kolač dodajte rozine, brusnice, mešano kandirano sadje in bio cimet Kotanyi)
Priprava je enostavna:
Lahko zmečete vse stvari v mešalnik in zmešate, ampak boljše bo, če boste to naredili malo bolj postopno >>
- sladkor zmiksate v prah, dodate jajca in penasto umešate/zmiksate
- dodamo jogurt ali jogurtovao kislo smetano in vmešamo, da postane lepa tekoča zmes
- nato dodamo moko, ki smo ji vmešali že pecilni prah in dodali res majhen ščep soli in premešamo/zmiksamo
- Na koncu jaz dodam pasto vanilije Kotanyi, ker to je pa res pika na i našemu receptu. Vse še na hitro premešate in prelijete v namaščen pekač.
NAMIG >> V tej fazi lahko dodamo tudi koščke čokoladic, čoko dropse, mrvice, solzice, suho sadje, rozine, brusnice, kandirano sadje za prihajajoče se praznike, mlete lešnike, koščke orehov, dodamo sveže ali zmrznjeno sadje (maline, jagode, robide, borovnice,..), žlico ali dve nutele ali kakava v prahu v pol mase in dobimo marmorni izgled,…
5. Pečemo v pečici na spodnji rešetki na 180stopinj cca. 30min. Odvisno od pečice, preverjajte prvič, da boste vedeli za naslednjič. Nato pustimo, da se kolač ohladi, če boste zdržali seveda #lol, da ga vzamete lažje iz modela , potresete še z vanilijevim sladkorjem v prahu in “DIG IN” 🙂
Želim vam srečno sladkanje, dober zajtrk ali “kočerjo”, presenetite obiske, ki pridejo k vam in ja, tako enostavno je, da vam lahko pomagajo tudi otroci. Pa srečno, Tamara
P.s. če potrebujete recept za Thermomix mi pišite na info@toplotne-rpalke-imar.local <3