SOSEDOVA KOSTANJEVA TORTA ZA 5*****

To tortico pa želim z vami deliti, ker je bila čudovita in res dobra. Z njo sta nam postregla naša soseda, ki uživata v kuhinji še bolj kot jaz, oziroma imata za enkrat še več časa za ustvarjanje lepih jedi, dokler še nimata otrok 😉 V glavnem vedno komaj čakamo, da pridiši kaj do nas iz njihove pečice. Tokrat z vami delim recept za njuno kostanjevo tortico, ki sem jo kar sama pofotkala tik preden smo jo snedli 😉

Biskvit:

  • 6 rumenjakov
  • 6 beljakov
  • 130 g sladkorja
  • 150 g mletih orehov
  • 90 g moke
  • 60 g jedilne čokolade

Rumenjake in polovico sladkorja penasto stepemo, primešamo stopljeno čokolado. Narahlo primešamo sneg iz beljakov in preostalega sladkorja ter potem še presejano moko in orehe. Maso vlijemo v  namaščen okrogel pekač s snemljivim obodom in premerom 24 cm. Biskvitno maso poravnamo in pečemo 35 minut pri 190 stopinjah C. Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in razrežemo na tri plasti.

Kostanjev pire:

  • 900 g kostanja (za približno 550 g kostanjevega pireja)

Kostanje na ravni strani (neizbočeni) na dolgo zarežite. Naložite jih na pekač in ga postavite v pečico na 200 stopinj. Ko bo pečica že segreta, pustite kostanj v njej še 15 minut. Tako se bo kostanj lepo spekel in odprl.

Pekač s kostanjem vzemite iz pečice, nato pa ga olupite. Olupljene kostanje stresite v kozico, jih zalijte z vodo (toliko, da so prekriti). Zavrite in kuhajte do mehkega (malo več kot 15 minut, odvisno od debeline kostanja).

Ko je kostanj kuhan, ga odcedite in tekočino od kuhanja shranite. Kostanj prepasirajte s paličnim mešalnikom in mu pri tem prilivajte tekočino od kuhanja. Kostanjev pire mora biti tako gost, kot je npr. krompirjev pire.

Krema:

  • 500 g kostanjevega pireja
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 30 ml ruma
  • 6 listov želatine
  • 500 ml sladke smetane (lahko jo stepemo)

Želatino namočimo v mrzli vodi in jo potem v toplem rumu raztopimo. Smetano stepemo s sladkorjem, rahlo primešamo razstopljeno želatino in na koncu še kostanjev pire.

Pripravimo prvo plast testa (ga položimo nazaj v okrogel pekač z obodom), jo malo namočimo s sladko vodno raztopino in nekaj ruma, jo namažemo s tretjino kostanjeve kreme, pokrijemo z drugo plastjo, postopek ponovimo in pokrijemo s tretjo plastjo, jo malo namočimo in torto premažemo s preostalo kremo. Damo jo v hladilnik, da se strdi.

Čokoladni obliv in dekoracija:

  • 50 g kostanjevega pireja
  • 100 g jedilne čokolade
  • 10 ml ruma
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 10 ml sladke smetane
  • mleti orehi za okras
  • smetana za stepanje

Kostanjev pire zmešamo s sladkorjem in rumom, primešamo stopljeno čokolado in sladko smetano (po občutku). Z oblivom prelijemo torto v obodu.

Torti odstranimo obod in jo ob strani obložimo z mletimi orehi in narežemo na dvanajst kosov. Na vsak kos damo majhen kupček stepene smetane.

Več njunih njami jedi pa lahko najdete v JAZZY KITCHEN

Komentarji

comments

Comments are closed.