STROČNA KREMNA JUHCA
Sestavine za 6oseb:
200g čebule
150g Valfrutta fižola kuhanega v sopari
150g Valfrutta čičerike kuhane v sopari
150g korenčka
1 kos sladki krompir
3 stroke česna
150g Valfrutta graha kuhanega v sopari
600-700g tekočine (vode ali jušna osnova)
sol, poper po okusu
Oljčno olje Jenko (dimljeno, couve)
Priprava: V ponvi na hitro podušimo na koščke narezano čebulo, sladek krompir in kolobarje korenčka. Nato dodamo stroke česna, 100 g fižola, 100g čičerike ter po 2 minutah zalijemo z jušno osnovo ali vodo, ki ji dodamo zelenjavno kocko ali le sol in črn grobo mlet svež poper. Kuhamo 15minut, nato vse skupaj zmiksamo v kremno juhco ter dodamo preostanek fižola, čičerike in polovico graha, da se vse skupaj le segreje in ne prekuha.
Namig: Na koncu lahko dodamo kakšno žlico sladke/kisle smetane. Postrežemo z Kocbekovim bučnim oljem ali dimljenim Jenko oljčnim oljem ter posujemo z grahom kuhanim na sopari, ki je ostal, ker bo dodal lepo barvo jedi. To je super jesensko, zimsko obarvana juhca, ki jo bodo z veseljem pojedli tudi otroci. Pa dober tek!
Slikca iz jesenske promocije Valfrutta >>
NEKAJ O FIŽOLU: Fižol je danes nenadomestljiva skupina zelenjave. Med povrtninami ima suho fižolovo zrnje visoko energijsko vrednost, saj 100g vsebuje 335 kalorij. To vrednost predstavljajo ogljikovi hidrati, ki zavzemajo 55% od vseh sestavin v zrnu. Lupina suhega zrna je celulozna in težje prebavljiva. Z rednim uživanjem fižolovih jedi telo bogatimo s fosforjem, magnezijem, železom, kalcijem in kalijem. Ker vsebuje fižol malo natrija in veliko kalija, učinkuje diuretično. Vsebuje tudi vitamine iz skupine B, karotin in vitamina C in D. Da pa fižol obdrži vse te vitamine, pa je pomembno, da ga ne prekuhamo, zato je Valfruttina izbira kuhanja na sopari enostavna in dobra. Lahko ga uporabite takoj, v solati, za namaze ali dobre juhce, ki nas pogrejejo v zimskem času, ki prihaja.