VALFRUTTIN HUMUS
Sestavine za 6 oseb
300 g Valfrutta čičerke kuhane v sopari
150g Valfrutta fižola kuhanega v sopari
1 strok česna
3 žlice oljčnega olja Belica Jenko
1 žlica oljčnega olja limona Jenko
3 žlice limoninega soka
sol, poper po okusu
svež koriander ali drobnjak ali meta (drobno sesekljano) po okusu
Priprava: V mikser/blender dodamo čičeriko in fižol skupaj s tekočino, ki je v konzervi, kajti je le lasten sok od soparjenja zelenjave. Nato dodamo še ostale sestavine ter vse skupaj zmiksamo do gladkega namaza.
Namig: Lahko pa dodamo še kakšno žlico tahinija ali smetane ali mazljivega sira, če želimo humus na malo drugačen način. V en humus dodamo malo čilija in okrasimo s suhimi paradižniki, olivami, enega z oljčnim oljem jenko, balzamičnim Kotanyi sirupom in s svežimi malinami, enega z dimljeno papriko Kotanyi in Jenkotovim dimljenim oljčnim oljem in enega bolj natur s svežimi zelišči in mediteranskimi začimbami Kotanyi v mlinčku ter oljčno olje jenko Belica, ki je bolj polnega okusa.
Namig za humus po otroško, ki ga bodo jedli še tako izbirčni otroci kot je naša Tara: dodamo manj česna ali sploh ne, malo limonce, trikotni mazljiv sirček in 2 konzervi tune. Tole gre pri nas kot za met. Aja točno, tudi med včasih dodam po vrhu in verjemite, da se okusi prav lepo prepletajo.
Pa dober tek!
NEKAJ O ČIČERIKI: Čičerika je lešnikom podobnega okusa in je gladke strukture. Čičerika je zelo dober vir osnovnih hranil, železa, folne kisline,fosforja, beljakovin in vlaknin z nizko vsebnostjo kalorij in je skoraj brez maščob. Ravno tako je vir vlaknin, ki znižujejo raven holesterola in preprečujejo hiter prehod sladkorja v kri.
Uporablja se za prehrano ljudi, zaradi visoke vsebnosti beljakovin pa čedalje bolj tudi v prehrani živali. Suha zrna čičerike se kuhajo eno do dve uri, predhodno namočena v vodi za 12 do 24 ur pa le 30 minut. Zato smo pri Valfrutti ta dolgotrajen postopek mi naredili za vas. Čičeriko smo že skuhali na sopari in s tem obdržali več vitaminov in osnovnih hranil. Tako lahko skuhate juho ali naredite humus takoj, brez namakanja in kuhanja čičerike.
Slikca iz valfruttine jesenske promocije >>