BUČNA SREČNA RIŽOTA NA RUMENO ALI RDEČE

POTREBUJEMO:

buče ( maslena, muškatna, patišon,.. )

bučke

čebula

česen

feferon ( pekoč čili )

paprika ( rumena )

sveža zelišča ( meta, bazilika, timijan, rožmarin…)

belo vino

jušna osnova (lahko tudi kocka + voda)

riž ( barven, divji, mešan,..)

bučni cvetovi

maslo

kremni sir (fetaki, sirni namaz, sveži sir,..)

kokosovo mleko

parmezan

začimbe Kotanyi

rizotarumena

 

PRIPRAVA:

Na olivnem olju popečemo sesekljan pekoč feferon, česen, šarlotko in vejico rožmarina, ki jo naknadno odstranimo. Dodamo še na kocke narezano papriko, bučke in bučo (lahko jih prej z olupki vred pečemo z začimbami in zelišči v pečici). Začinimo z mediteranskimi začimbami v mlinčku Kotanyi, grobo soljo, kajenskim poprom Kotanyi in kurkumo v prahu Kotanyi. Premešamo in dodamo riž ter skorjico parmezanskega sira. Najprej zalijemo z vinom, pustimo da alkohol izhlapi, nato zalijemo še z jušno osnovo ter dodamo še kokosovo mleko, premešamo. Rahlo mešamo ves čas kuhanja, da se riž ne prime na posodo ali pa kuhamo v Thermomixu, ki meša sam 🙂

Ko je riž kuhan (upoštevajte navodila na embalaži) dodamo še maslo in/ali kremni sir ter premešamo to res njami kremno rižotko. Pika na i v tej rumeno obarvani rižotki pa so mešanica svežih zelenih nasesekljanih  zelišč, ki dajo jedi barvo, okus in svežino. Postrežemo lahko tudi z nekaj kapljicami bučnega olja Kocbek in potresemo s kakšnimi dobrimi bučnimi semeni ali pa s sveže ribanim parmezanom in za piko na i potrosimo narezane sveže bučne cvetove.

Pa dober jesenski tek vam želim***

NAMIG: Dodamo lahko tudi kakšen češnjev paradižnik za sladko-kislo piko na i 😉 Če želimo “mesno” različico pa priporočam, da se naredijo drobtine iz pršuta, tako da ga narežemo na zelo tanke rezine in koščke ter ga popečemo do hrustljavega. Potresemo jih lahko po vseh bučnih jedeh.

rizotardece

Če dodamo barven mešani riž (mešanica 3 vrst riža zlato polje) je rižota rdečkasto rjave barve, če pa dodamo bel in/ali divji riž, pa se obarva na rumeno. Za eno osebo potrebujemo cca. 150g riža, pest narezanih bučk in pest buč, ostalo po okusu. Kuhamo počasi in zraven mešamo.

Komentarji

comments

Comments are closed.