ROZA OKTOBER #pinkoctober #rak #mojazgodba

Rak? Jap, po horoskopu sem rakica. Obožujem vse vrste rakov na krožniku, v moji srečni kuhinji jih pripravljam na 101 način. Hmmm. Žal pa me je nekaterih “rakov” prav strah….rak kot bolezen…skrbi me zase, za svoje bližnje,.. 🙁

Zadnje čase se malo več ukvarjam s seboj, kajti bolezni, ki so se kar vrstile med nosečnostjo in nadaljevale po porodih niso bile nič kaj prijazne do mojega organizma. Zato sem se zamislila in pričela delati nekaj zase. Prvo je bila meditacija, molitev, joga, telovadba, nato sem se pričela gledati v ogledalo in uvidela sem spremembe. Nekaj seveda prinesejo leta, nekaj pa je prišlo tudi med nosečnostjo,.. Vrstijo se neke vidne spremembe kot so madeži, pigmentacija po obrazu, pike oz. čudna znamenja po telesu, izpadanje las, žal pa med drugim tudi hormonske spremembe, boleče prsi, bezgavke,… Zato sem se odločila, da naredim na sebi popolno “generalko” oz. preobrazbo. Najprej sem se seveda odločila za zdravje, pregledala kri,..nato sem se naročila pri dermatologu in seveda kar je zame eden največjih strahu pregled dojk. Vas zanima zakaj?

Žal imam v družini ogromno sorodnic, ki so imele raka na dojkah, med njimi tudi obe moji babici. Hvala Bogu, sta obe odkrili tumorje dovolj hitro in z operacijo so jima odstranili vse potrebno, tako da sta zdaj zdravi. Glede nato, da sem to doživljala preko njih, sem verjetno tudi bolj psihično obremenjena s to boleznijo in se je na tiho kar močno bojim. Kot pa vsi vemo ima strah kratke noge in ni vredu, da kličemo negativne stvari k sebi,.. Zato sem raje vsako leto že od svojega 20 leta hodila na preglede dojk k ginekologinji, kasneje tudi na ultrazvok, za mamografijo pa sem bila še premlada ( tudi boleča je in če ne začutiš kakšne večje spremembe ročno, je tudi “nesmiselna”,..). Med drugim si seveda tudi sama pregledujem dojke skoraj vsak mesec. Kljub temu, da pa vse to počnem, me včasih obda en tak čuden občutek in kljub vsemu me postane strah, da si mogoče ne pregledam dojk dovolj dobro ali pa imam občutek da sem nekaj začutila,..

Zato že nekaj let “tradicionalno” v roza mesecu oktobru, obiščem zdravnico in se naročim pri specialistu na pregled dojk. Bila pa sem že tudi na preventivnem pregledu v center zdravja Mogy v Črnučah. Oni imajo namreč BreastScan, ki je najnovejša metoda zgodnjega odkrivanja bolezni dojk, ki je popolnoma neboleča in brez sevanja. Za razliko od ostalih diagnostičnih metod zazna že najzgodnejse spremembe v tkivu v tako imenovani predklinični fazi bolezni. Strokovnjakinja za to metodo vam vse pojasni, preslika dojke, naredi pregled in postavi diagnozo. Ko izveš, da je vse BP je tako, kot da ti pade en težek kamen iz “srca” in si delno razbremenjen, spet živ,.. 🙂

Samopregled dojk priporočajo vsak mesec, najbolje je en teden po koncu menstruacije. Lahko ga opravite leže in/ali sede. Strokovnjakinja ing. radiologije, Andreja Rajh iz Mogy centra pravi, da ko spoznaš svoje dojke in žleze v njih, boste takoj odkrile, če bi se pojavilo kaj drugačnega. Poleg breastscan pregleda, mi je namreč naredila pregled dojk tudi na otip ter me naučila kako si najboljše pregledati-pretipati dojke tudi sama doma.

Zato priporočam pregledovanje dojk vsem ženskam in ne le nam, ki smo v nekem strahu zaradi genetike, ampak tudi drugim, da bo zaradi te bolezni resnično manj smrti IN OTROK BREZ MAMIC,.. ! 

SREČNO IN ZDRAVO! Vaša Tamara

Več o moji preobrazbi kože, telesa, las,..: PREOBRAZBA TAMARA FORTUNA

Več o metodi : BREASTSCAN MOGY 

FOTO: MIRJAM FORTUNA

Komentarji

comments

Comments are closed.