Tokrat vam bom prikazala kako iz enostavnih, vsakodnevnih sestavin naredimo okusno in lepo Božično ali Silvestrsko večerjo / Gospodinjsko – Masterchefovski krožnik 😉

Na Božični večer ponavadi naredim kar celega piščanca in ogromno hrane za celo družino. Lani smo imeli polno mizo dobrot, nekaj morskega, nekaj mesnega,… Letos pa bomo sami 4je in bomo imeli kar minimalistične krožnike, ki bodo polni Božičnih okusov 🙂

1. Najprej sem iz piščančjih prsi brez kosti naredila rulado v listnatem testu. Najprej sem piščančja prsa dala v marinado z začimbami > kajenski poper, rdeča mleta paprika, malo soli, suha bazilika in origano zmešano z oljčnim oljem Jenko belica. Nato sem jih na hitro popekla in dala na listnato testo obdano s sirom, rezino pršuta in listi špinače.

piscanec-rulada

Vse skupaj zavijemo v rulado in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo cca. 20-30minut na 180-200 stopinj celzija.

img_5580Malo ohladimo, da se lažje in lepše razreže. Vmes naredimo še omakce in pire krompir, ki mu dodamo nekaj rumenjakov, ki jih nato stisnemo na pekač in pečemo do zlato rjave barve. To imenujemo Duchess krompirček/krompirjeve zvezdice ali pa kupite kar zamrznjene in jih spečete v pečici v roku nekaj minut.

img_5593

2. Za Božič je primerna brusnična omaka, ki jo lahko naredimo iz svežih ali zamrznjenih brusnic, ki jim dodamo še malo suhih. Kuhamo jih kot marmelado in jaz jih potem delno spasiram in dodam še nekaj celih suhih brusnic. Nekateri dodajo še sladkor, drugi spet vmešajo kakšno mesno omako,… Naredite po svojem okusu.

img_5599

3. Ker je brusnična omaka rdeče barve, bo lep kontrast v barvi in konec koncev tudi v okusu, zelena kremna špinača. Špinačne liste podušimo, poleg poprej popečene šalotke in česna. nato zalijemo z malo belega vina, pustimo odprt pokrov, da alkohol izhlapi in nato dodamo še malo smetane ter soli. Vse skupaj pokuhamo in zmiksamo s paličnim mešalnikom, da je gosta omaka.img_5674

4. Kot tretji dodatek, pa sem dodala le malo kisle smetane, smetanovo sirnega namaza ali mascarpone in svežih zelišč, ki ga damo v dresirno vrečko, da lahko stiskamo kremo kot dekoracijo na krožnik. Za piko na i dodamo še malo čilija v mlinčku Kotanyi in svežih zelišč ter prelijemo z malo oljčnega olja z okusom pomaranče, ki doda svežino in agrumi dodajo praznični vonj in okus 🙂

img_5690

A vam je krožnik všeč? Narejen je v slabih 3 minutah. To bi lahko poimenovala gospodinjski-Master-krožnik. Če pa želimo do pravega Masterchef krožnika, pa potrebujemo Masterchefa 😉 Zato sem povabila na obisk še Darko Klemna, zmagovalca MasterChef Slovenija druge sezone, ki mi je v nekaj minutah sestavil nadgradnjo mojega krožnika.

A vas zanima kako izgleda in kako lahko ga je narediti?  VIDEO > Darko in Tamara ustvarjata Master krožnik za praznike

img_5617

 

Želiš dostopati do zadnjih objav in biti na tekočem? Sledi nam na Instagramu!

Sorodni članki