POLETNE SOLATNE JEDI primerne tudi za probleme #žolč #kolitis #srce

V primeru, da imate prebavne težave, driska, napihnjenost, kolitis črevesja, vnetje žolča, kamne,…vam priporočam zelenjavo in sadje termično obdelano. Zato sem tokrat pripravila nekaj idej, za poletne solatke, na malo drugačen način.

Češnjeve paradižničke lahko popečemo na ponvi brez prijemanja in to popolnoma brez olja/masti, samo toliko da so toplotno obdelani, prav tako lahko dodamo papriko, rezance bučk, mlado čebulo, meso,… V poletnem času rada začinim meso s kurkumo, čilijem/kajenski poper, morsko soljo z ingverjem ali tartufi in ko ga pečem brez olja, dodam mlado čebulo, sesekljan česen in da se ne prime na ponev, samo malo zalivam/škropim z vročo vodo in na kocu dodam malo kokosovega mleka, ki naredi poletno piko na i vsaki jedi 😉

mercator_solata_grozdje

Postrežemo s poletno zelenjavo (ali svežo ali termično hitro obdelano) in seveda z dodatkom svežine grozdja brez pešk ali pa zelenjavi dodamo še breskve, ki jih skupaj na hitro podušimo in med “peko” poškropimo z belim balamičnim kisom.  Seveda ne pozabit na sveža zelišča kot so origano, bazilika, meta, limonina meta, drobnjak,..ter sol, poper, čili,.. Lahko dodamo tudi poširano jajce ali pa podušeno v ponvi poleg zelenjave > Jajca s poletno zelenjavo

zajtrkjajce

Jaz pa ne morem mimo solat, ki vsebujejo mini paradižničke, mozzarelo, sveža bazilika, origano, paprika in popečeni rezanci bučk. Delno zelenjavo termično obdelam, delno pa za vse zdrave dodam še svežo. Ko popečem rezance bučk, dodam še malo mlade čebule, sesekljan česen in kakšno papriko, začinim s soljo in čilijem.

Vse skupaj popečem brez olja, dodam nekaj paradižničkov, ki spustijo sok, poškropim z malo balzamičnega belega kisa in ne potrebujemo popolnoma nobene tekočine več za nadaljno peko (vse skupaj je max 4min).

solatkavecerzolc

Ko se zelenjava ohladi, ji primešamo svežo zelenjavo / sadje ter mozzarela sir, začinimo po okusu z zelišči, začimbami in dodamo bučno olje Kocbek in seveda extra deviško hladno stiskano oljčno olje Jenko (Maestral, Belica,..), da bo enako veselo še srce,  kot je že naš trebušček 😉

solatkajenko

Več svežih poletnih jedi pa imam zbranih v albumu tudi na fb strani > SREČNASI

Komentarji

comments

Comments are closed.