Glede nato, da so po mnogih letih, tudi zdravniki pričeli govoriti, da zaradi bolezni abdomna (npr. zaradi žolčnih kamnov ali po operaciji) ni potrebno prevelikih diet, ampak je potrebno le spremenit postopke priprave jedi in jesti več manjših obrokov, sem v možu, ki je zdaj v tej po operacijski fazi, priredila kar nekaj jedi. Zato pri kolitisu črevesja (po navadi tudi po operaciji žolčnih kamnov) vemo, da ni vredu, če uživamo surovo zelenjavo ali sadje in seveda za žolč niso primerna jajca,.. Zdravnica pa je rekla, da če imate 1-2 jajca “na teden”, vam to naj ne bi škodovalo, v primeru, da jajca ne cvremo/pečemo na olju. Zato vam priporočam pripravo jedi po spodnjem receptu. P.s. vsak pa seveda mora sam presoditi, kaj mu paše in kaj ne, da bodo bolečine ob problemih trebuha manjše!
Potrebujete:
Priprava:
Na hitro podušimo/popečemo na kapljici vode (za bolnike abdomna nikakor ne na olju!) zelenjavo. Dodamo še sadje in ga termično obdelamo le toliko, da ne jemo surovega. V sredini naredimo luknjico, dodamo jajce in začinimo.
Pustimo na rahlem ognju pokrito le minutko ali 2, da jajce zakrne oz. se skuha. Vse skupaj postrežemo s kakšnim starejšim kruhom (v primeru problemov črevesja, žolča, želodca,..), ki ga lahko damo le za minutko v toaster, da je boljši. Vse skupaj prelijemo z Jenko oljčnim oljem Belica, ki naredi piko na i okusu in seveda zdravju srca in ožilja! <3
Pa srečen in zdrav tek vam želim, Tamara