V primeru, da imate probleme z žolčem ali črevesjem, si lahko kljub temu privoščimo testenine, a ni najboljše, da karkoli pečemo ali prelijemo s smetano ali da jemo surovo zelenjavo. Zato vam priporočam lahke, poletne špagetke, ki so resnično okusni, sveži in sočni tudi brez dodatkov. Ves čudež je le v pripravi. Prav tako lahko testenine jedo poleti vsi, ki se držijo ajurvedskega prehranjevanja. V primeru, da pa ste na brezglutenski dieti, pa jih menjajte z brezglutenskimi ali pa tisti, ki se postite ali hujšate s pirinimi ali kamutovimi,.. Tako da si lahko skoraj vsi privoščimo testenine na 101 način.

Potrebujemo:

100-150g na osebo > testenine/špagete (lahko tudi pirine,..)

češnjeve paradižničke

strok česna na osebo

šparglji ali zelena paprike ali bučke

1/2 mlade čebule na osebo

rezina pršuta brez mastnega dela na osebo, ki ga lahko menjate s suhimi paradižniki

svež origano ali bazilika

hladnostiskano deviško oljčno olje Jenko Maestral ali močnejšega okusa Belica

Priprava:

V primeru, da ste zdravi, potem lahko na oljčnem olju popečete vse sestavine in zalijete z malo belega vina, nato pa še z vodo od testenin. Če pa imate probleme z žolčem, črevesjem, jetri, pa vam svetujem bolj kuhano hrano, zato jaz pripravim testenine tako, da najprej v kozici na malo vode (ne olja) “popečem oz. bolj podušim” na hitro koščke pršuta ali suhih paradižničkov, dodam sesekljan česen in mlado čebulo, nato pa še češnjeve paradižničke in šparglje. Premešam in dodam začimbe sol, poper, kajenski poper, svež origano, baziliko in še malo podušim vse skupaj. Spustila se bo rahla omaka, v katero dodamo alente kuhane testenine v slani vodi. Poleg tega lahko dodamo še malo vode, v kateri so se kuhale testenine in dobro premešamo. Preden postrežemo nujno prelijemo še z deviškim kvalitetnim oljčnim oljem (jaz uporabljam Jenkotova olja, ki so resnično vrhunska!), ki doda piko na i okusu jedi, zdrave maščobe za zdravje srca,…. Lahko dodamo še parmezan ali kakšno začimbo brez katere ne morete. Pri nas doma skoraj ne moremo mimo čilija, čeprav če oz. ko je problem z žolčnimi kamni ali kolitis črevesja, jemo raje nepekočo hrano.

spageti jasni

Testenine so res okusne in za pripravo zelo enostavne. Zato vam želim izi kuho in dober jasen tek***

 

Želiš dostopati do zadnjih objav in biti na tekočem? Sledi nam na Instagramu!

Sorodni članki