Če imate radi čemaž, potem si ga v pomladnem času lahko naberemo na zalogo. Priporočam, da iz njega naredimo pesto, ki ga lahko shranimo tudi za čas, ko čemaža ni.
Svežega uporabimo v različnih jedeh za nadev, kot dodatek k testeninam, rižoti ali pa celo v solati. Jaz ga uporabim namesto listov špinače ali rukole. Recept: KRUHOVE REZINE S ČEMAŽEM
Najenostavnejši recept za čemažev pesto je, da kupimo pinjole 100g, dodamo 100ml dobrega oljčnega olja Jenko (priporočam Belico) in 100g parmezana v kosu, temu pa dodamo vsaj 300g svežega čemaža. Priporočam vam, da ga naredite najprej po osnovnem receptu in kasneje dodajate začimbe ali pa jih uporabite komaj, ko pripravljate kakšno čemaževo jed. Jaz najprej na oljčnem olju na hitro popečem pinjole (včasih dodam še orehe ali lešnike ali mandlje, ki so cenejši in doprinesejo k malo drugačnemu okusu). Polovico čemaža malo popečem zraven pinjol, ostalega pa dodam kar svežega. Vse skupaj damo v blender in dodamo še parmezan ter oljčno olje ter zmeljemo do željenega. Spravimo v kozarce za vlaganje ali pa damo v zmrzovalnik za zimske čase 😉 Pesto imamo lahko odprt v hladilniku tudi nekaj tednov, ampak mu moramo po vsaki uporabi doliti oljčno olje, da prekrije vsebino.
Za hiter in resnično njami zajtrk priporočam hrustljavo zapečen pršut z domačimi jajci na oko, dodam še čemažev pesto in oljčno olje. Mmmm 😉
Iz pesta rada naredim tudi kakšne hitre testenine ali njoke. Prej popečem malo pršuta ali pancete, dodam žlico ali dve pesta in maksimalno v 5minutah je kosilo postreženo.
Pomladne jedi lahko spremljate: FB SREČNA.SI