1. ZA MENI NAJLJUBŠO BRUSKETO NA IZI POTREBUJEMO:
PRIPRAVA:
Na sesekljani čebuli in česnu popečemo še na kocke narezane bučke, melancane, različne paprike, začinimo in na koncu dodamo še nasesekljane suhe paradižničke. Pustimo da se ohladi in vmes narežemo na majhne koščke različne paradižnike, dodamo mu sesekljano svežo baziliko, sol in po okusu olivno, bučno olje. Lahko dodamo tudi malo balzamičnega kisa ter vse skupaj primešamo k popečeni zelenjavi. Nadevamo bruskete- popečene kruhke in jih potrosimo s drobtinamo oz. koščki popečene pancete ali pršuta ter dodamo malo sveže bazilike ter mini paradižniček za piko na i 🙂 Njami***
Z Majo sva na tednu Paradižnika v Mercatorju Maximarket Ljubljana delali kar nekaj paradižnikov jedi. Med njimi pa sva naredili tudi skupno kreacijo bruskete, ki je bila resnično njamiiiii :)) Zato recept deliva tudi z vami 🙂
2. ZA SREČNO MAJSKO BRUSKETO POTREBUJETE:
SOLATA:
Šalotko drobno nasekljamo, zmešamo z žličko dijonske gorčice, medom 1-2 žlicama šerijevega kisa, 2 žlicama dobrega olivnega olja. Pustimo stati. Večjim paradižnikom odstranimo sredico in jih narežemo kar se da enakomerno. Češnjeve paradižnike razpolovimo. Breskve narežemo na čimmanjše koščke. Prelijemo s šerijevo polivko, premešamo in v solato nadrobimo še feta sir ali mozzarelo (to jed lahko postrežemo tudi kot solato) čez natrgamo šopek bazilike in pustimo stati, da se okusi povežejo.
POPEČENA ZELENJAVA:
Vmes narežemo na kocke še bučke in barvno papriko ter popečemo skupaj s sekeljanim česnom in rdečo čebulo, solimo in “pošprejamo” s šerijevim kisom ter premešamo. Ko zadiši po kisu lahko odstavimo iz ognja, ohladimo in primešamo v solato.
KRUH:
Bageto narežemo na rezine in hrustljavo zapečemo (v toasterju, pečici,..) Na kose namažemo malo kozjega sira, čezenj naložimo solato, pokapamo z olivnim oljem in dodamo še rezino pršuta ali pršutove drobtine. Uživamo v senci s kozarcem belega ali rose vina 😉
Iz paradižnikov priporočam, da naredite še: POLNJENI PARADIŽNIKI , SREČEN SAGANAKI