• Bruskete lahko naredimo na 101 način. Najbolj izi je tako, da narežemo kruh, bagete, cabate,…jih premažemo z olivnim oljem in damo v pečico popečt ali pa jih popečemo kar v ponvi. Podrgnemo jih s odrezanim česnom ter nadevamo s paradižnikovimi koščki, ki jim lahko dodamo razno poletno zelenjavo. Jaz imam najraje kombinacijo popečene zelenjave s svežim paradižnikom.

        1. ZA MENI NAJLJUBŠO BRUSKETO NA IZI POTREBUJEMO:

        • česen
        • rdeča čebula
        • paprika (barvna)
        • bučke
        • melancane
        • paradižnik (barven)
        • olivno olje
        • sveža bazilika
        • kotanyi čili z morsko soljo
        • sol
        • kajenski poper
        • sušen origano
        • sušeni paradižnički
        • panceta, slanina ali pršut (drobtine ali mini popečeni koščki)

        PRIPRAVA:

        Na sesekljani čebuli in česnu popečemo še na kocke narezane bučke, melancane, različne paprike, začinimo in na koncu dodamo še nasesekljane suhe paradižničke. Pustimo da se ohladi in vmes narežemo na majhne koščke različne paradižnike, dodamo mu sesekljano svežo baziliko, sol in po okusu olivno, bučno olje. Lahko dodamo tudi malo balzamičnega kisa ter vse skupaj primešamo k popečeni zelenjavi. Nadevamo bruskete- popečene kruhke in jih potrosimo s drobtinamo oz. koščki popečene pancete ali pršuta ter dodamo malo sveže bazilike ter mini paradižniček za piko na i 🙂 Njami***

        Z Majo sva na tednu Paradižnika v Mercatorju Maximarket Ljubljana delali kar nekaj paradižnikov jedi. Med njimi pa sva naredili tudi skupno kreacijo bruskete, ki je bila resnično njamiiiii :)) Zato recept deliva tudi z vami 🙂

        paradiznikmaci

        2. ZA SREČNO MAJSKO BRUSKETO POTREBUJETE:

        • breskve
        • paradižnike različnih sort
        • sveža bazilika
        • 1 šalotka, drobno nasekljana
        • šerijev kis
        • olivno olje
        • med
        • dijonska gorčica
        • sol, poper
        • pršut
        • feta ali mozzarela ali kozji sir
        • rdeča čebula
        • česen
        • barvna paprika
        • bučke
        • Kruh – bageta, cabata,..

        SOLATA:

        Šalotko drobno nasekljamo, zmešamo z žličko dijonske gorčice, medom 1-2 žlicama šerijevega kisa, 2 žlicama dobrega olivnega olja. Pustimo stati. Večjim paradižnikom odstranimo sredico in jih narežemo kar se da enakomerno. Češnjeve paradižnike razpolovimo. Breskve narežemo na čimmanjše koščke. Prelijemo s šerijevo polivko, premešamo in v solato nadrobimo še feta sir ali mozzarelo (to jed lahko postrežemo tudi kot solato) čez natrgamo šopek bazilike in pustimo stati, da se okusi povežejo.

        POPEČENA ZELENJAVA:

        Vmes narežemo na kocke še bučke in barvno papriko ter popečemo skupaj s sekeljanim česnom in rdečo čebulo, solimo in “pošprejamo” s šerijevim kisom ter premešamo. Ko zadiši po kisu lahko odstavimo iz ognja, ohladimo in primešamo v solato.

        KRUH:

        Bageto narežemo na rezine in hrustljavo zapečemo (v toasterju, pečici,..) Na kose namažemo malo kozjega sira, čezenj naložimo solato, pokapamo z olivnim oljem in dodamo še rezino pršuta ali pršutove drobtine. Uživamo v senci s kozarcem belega ali rose vina 😉

        Iz paradižnikov priporočam, da naredite še: POLNJENI PARADIŽNIKI , SREČEN SAGANAKI

Želiš dostopati do zadnjih objav in biti na tekočem? Sledi nam na Instagramu!

Sorodni članki