TATARSKI BIFTEK S PISTACIJAMI IN MEDOM

    Sestavine: 

  • 3-5 x jedilna žlica kapre
  • 1 x peteršilj
  • 1 x pesto / ketcup / mezga
  • 1 x kajenski poper
  • 1 x strok česna
  • 1-2 x šalotka
  • 3-6 x čajna žlica Single Malt Glenddificha ali konjaka
  • 1 x pistacije, arašidi namočeni v medu
  • 1 x mehka margarina ali maslo
  • 500 x g govedine (pljučna)
  • 1 x sol in poper
  • 3 x kos kisle delikatesne kumarice
  • 6 x čajna žlica gorčice, pekoča gorčica ali s semeni in majoneza
  • 2 x rumenjak
  • 1 x rdeča paprika v prahu in kajenski poper (po okusu)

Navodila za pripravo: 

Sestavine dodajaš po okusu in po željeni barvi. Jaz dodam k osnovnemu receptu še kajenski poper in rdečo papriko ter pesto, kar doda rdečkasto barvo in dodaten okus.
Nekateri dodajo še ajvar. Delajte po svojem okusu. Priporočam: kar imaš rad dodaj v hrano in bo Top 😉
Meso zmeljemo zelo na drobno (oz. po svojem okusu) v strojčku za mletje mesa ali ga sesekljamo (meso ne sme vsebovat nobenih kit in je super, če je biftek dobro uležan).
Zmeljemo tudi čebulo, česen, kumarice, peteršilj in kapre (zmeljemo tako na drobno kot si želimo). Nato dodamo še vse ostale sestavine, ki jih dobro premešamo, zmeljemo in na kocu še dodamo rumenjak ter “premesimo”.
Probamo in po okusu še dosolimo ali dodatno začinimo.Lahko dodamo še feferone za bolj pekoč okus. 
Po nekaj urah tatarski biftek vzamemo iz hladilnika in ga lahko serviramo z modelčkom kot je na sliki: dodamo še pistacije in arašide iz medu in eno plast margarine-masla.
Previdno dvignemo posodico in postrežemo z toplim pirinim kruhom (pirin kruh najdete med mojimi recepti) ali popečenimi toasti.
Postrežemo z olivami, jagodami prelitimi z balzamičnim kisom ter sirom v spremljavi s pašteto s tartufi (najdete med recepti).

IMG 1176

Zraven se pije to kar je v hrani in to je tokrat Single Malt Glenddificha. 

* Kot zanimivost: Charles Grant Gordon je mož, ki je svetu predstavil enosladni (ang. single malt) škotski viski.
Eden izmed zadnjih velikih žganjarjev, ki je svoje življenjsko poslanstvo našel v destilarni, častni doživljenjski predsednik podjetja William Grant & Sons, spreten jadralec na morju in v poslu ter oče treh otrok, ki je po kratki bolezni v 86. letu starosti letos žal preminil.
Zato v njegovo čast, tale recept za malo drugačen tatarski biftek. Namesto konjaka uporabimo ta viski in dodamo med in oreščke.

Glenfiddich 13518 Low Resolution

Pa dober tek*

Komentarji

comments

Comments are closed.