RAMSTEAK/BIFTEK marinada, žar

Ramsteak pripravljam podobno kot biftek, ampak ga dam v marinado za malo dlje časa (cca.4-6dni), biftek pa če je dobro uležan le za kak dan ali dva. Je pa seveda vse odvisno od mesa (mlado, staro, uležano, sveže, kvaliteta,..)

  • OSNOVNA A DOBRA MARINADA:
  • olivno olje
  • timijan
  • rožmarin
  • lovor
  • grobo mlet črn-pisan poper

Najraje imam osnovno marinado, da lahko kasneje iz mesa delam različne okuse oz. omake,… Marinirano meso vsak dan obrnemo in pustimo v “nepredušni” posodi vsaj 3 dni. Lahko dodamo tudi kakšna semena (gorčična, sezamova,..) ali pa kakšno uro pred peko prelijemo s pivom, ki še dodatno zmehča meso (to priporočam, če imamo kakšen trši kos mesa in bi ga radi pripravili kot “t-bone, ramsteak, biftek,..). biftek-ramsteak

 PRIPRAVA:

Ramsteak pečemo na vroči žar ponvi na vsaki strani le nekaj minut (da ga ne prepečemo, da ostane sočen). Moj mož ima rad angleškega, jaz pa weel done, zato ga njemu dam počivat na krožnik in ga prekrijem s folijo, sebi pa ga med tem žeangleško pečenega narežem na trakce-taljato in jih še malo na hitro popečem. Med pečenjem solimo z grobo soljo (mlinček Kotanyi morske soli je dobra izbira). Lahko dodamo še kajenski poper ali čili in poper.

 biftek ramsteak pečen

 PRILOGE:

Priloga na hitro je lahko popečena zelenjava, ki jo jaz na koncu malo posprejam z balzamičnim kisom. Lahko popečemo kakšne “stare” kruhke, ki jih namočimo v jajce in popečemo na olivnem olju,..

kruh zelenjava priloga

Ali pa skuhamo njoke, ki jih polijemo z oljčnim oljem ter jih nato še popečemo s čebulo in porom. Postrežemo s sveže ribanim parmezanom.

njoki s porom

Nujno pa jaz dodam omakco, ki paše k takem naravno pečenemu rdečemu mesu. Omakco imenujem kar POMAKA FORTUNA. Zmešamo majonezo, česen in čebulo Kotanyi v prahu, sol, poper, balzamičen gastronomski kis. Pustimo kakšno uro ali več v hladilniku, da se sestavine dobro premešajo.

pomaka

PA DOBER TEK ŽELIM***

Komentarji

comments

Comments are closed.