- SESTAVINE ZA RACO z krompirjem in omakco:
- Raca
- mandarina
- rožmarin
- žlica soli z zelišči
- žlica vegete
- maslo
- krompir
- čebula
- korenje
- kisla in smetana za kuhanje
- belo vino
- paradižnik
PRIPRAVA:
V kožo race naredimo majhne zareze (vsaj v predelu prsi, ki so bolj puste,..) in jihnapolnimo z maslom in rožmarinom. V notranjost race damo prerezanomandarino, vejico rožmarina in sol z zelišči. Raco zmasiramo z maslom in soljo ter zelišči (lahko dodamo tudi malo vegete,..). Damo v pekač (mi smo jo nabodli na vrtljivo palico – roštilj) in pečemo na 200 stopinj celzija cca. 2 uri. Spodaj v pekač sem dala mešanico krompirja, čebula, rožmarina in korenčka. Na koncu dodam še malo paradižnika, ki ga kasneje dodam v omakco, ki je bila pod raco-jo odlijem.
V omakco dodam tudi malo smetane za kuhanje, kislo smetano, kakšen krompirček, korenček in čebulco pečen v pekaču in malo belega vina. To prevrem na štedilniku in zmiksam z paličnim mešalnikom. Lahko še dodatno začinimo – po okusu. Raco postrežemo z krompirjem, omakco in kruhovo raco ter rdečim zeljem (recepti spodaj).
SESTAVINE ZA KRUHOVO RACO:
PRIPRAVA:
Kruh narezan na kocke namočimo z malo mleka ter dodamo še vse ostale sestavineZ rokami zmečkamo, da se sestavine povežejo. Dodajamo mleko po potrebi (da ne bo premokro ali presuho). Z modelčkom ali ročno oblikujemo račko, ki je bodo otroci še posebej veseli 😉 Pečemo jo zadnje pol ure v pekaču pod raco.
RDEČE ZELJE tradicionalna priprava naše družine:
Karameliziramo sladkor, dodamo čebulo in narezano rdeče zelje, podušimo,zalijemo z vodo in malo alkoholnega kisa. Pazimo, da se ne prime in dodajamo vino (belo ali rdeče). Začinimo: sol, vegeta, poper, malo cimeta, klinčki. Na koncu lahko malo zgostimo z moko oz. naredimo podmet in dodamo zelju. Kuhamo slabo uro.
Zraven postrežemo dobro vino. Mi smo imeli “domačega” muškatnega štajerskega od Plemeniča v hrani in v kozarcih 😉 PA DOBER TEK IN NA ZDRAVJE!
ŠPANSKA KUHNA za RIBA RACA RAK
Španska kuhna za RIBA RACA RAK