GOVEDINA NA ŽARU (kotlet, burger)

Če imamo domačo mlado govedino jo lahko pripravimo tudi na pravem gorečem se žaru, kajti bo sočna in mehka kot mora biti.

Kotlet ali T-bone steak jaz dam po navadi en dan pred peko v marinado: olivno olje + gorčico s semeni ali semena Koyanyi, grobo mlet barvni poper, kajenski poper ali chili, rdeča dimljena paprika ter vam ljube začimbe in zelišča npr. lovorjev list, rožmarin,..

Pred peko solim meso z grobo soljo in med peko govedino mažemo s čopičom, ki ga namočimo v marinado, ki smo ji dodali malo piva. Pečemo tako dolgo, da govedina ostane sočna, še vedno v notranjosti rožnata, zunaj pa vredu hrustljavo zapečena. Moj mož je zato že pravi mojster 🙂 P.s. kot vse jedi iz “pravega” žara lahko naredite tudi na plinskem ali električnem grilu, ampak žal ne bo imela jed tiste pike na i, ki jo naredi prav ogenj-žerjavica.

govedina piknik

Za dobre sočne burgerje potrebujemo prav tako mlado dobro domačo govedino (da je sočen burger potrebujemo zraven malo slanine, pancete ali pa več mastnega mesa) ki jo zmeljemo v maso in začinimo: sol, poper, kajenski poper, gorčica s semeni, nasesekljana šarlotka in česen v prahu in vredu pregnetemo.  V maso lahko dodamo tudi kajmak. Naredimo kroglice v katere vstavimo mozzarelo in še kakšen bolj slan topljiv sir ter vredu prikrijemo z maso. Nato kroglico samo malo poteptamo oz. malo sploščimo, ampak ne preveč, kajti delamo gurmansko verzijo pravega burgerja in ne pleskavice! Premažemo z olivnim oljem, med peko pa z marinado od T-bone steaka oz. olivno olje+pivo z nam ljubimi zelišči ali začimbami. Pečemo tako dolgo, da je burger prepečen, ampak še vedno malo rožnat – sočen!

hamburger grill

Bombice za burger malo namočimo v marinado od govedine in na hitro popečemo na rešetki, nanj dodamo Fortuna omakco ( česnova majoneza + gastronomski gosti balzamičen kis ter zelišča in sol po okusu ) ter dodamo pečeno želenjavo iz žara: http://goo.gl/bKnFl7

PA “BONE” APETIT ;)))

Komentarji

comments

Comments are closed.