GOVEDINA NA ŽARU (kotlet, burger)

Sharing is caring!

Če imamo domačo mlado govedino jo lahko pripravimo tudi na pravem gorečem se žaru, kajti bo sočna in mehka kot mora biti.

Kotlet ali T-bone steak jaz dam po navadi en dan pred peko v marinado: olivno olje + gorčico s semeni ali semena Koyanyi, grobo mlet barvni poper, kajenski poper ali chili, rdeča dimljena paprika ter vam ljube začimbe in zelišča npr. lovorjev list, rožmarin,..

Pred peko solim meso z grobo soljo in med peko govedino mažemo s čopičom, ki ga namočimo v marinado, ki smo ji dodali malo piva. Pečemo tako dolgo, da govedina ostane sočna, še vedno v notranjosti rožnata, zunaj pa vredu hrustljavo zapečena. Moj mož je zato že pravi mojster 🙂 P.s. kot vse jedi iz “pravega” žara lahko naredite tudi na plinskem ali električnem grilu, ampak žal ne bo imela jed tiste pike na i, ki jo naredi prav ogenj-žerjavica.

govedina piknik

Za dobre sočne burgerje potrebujemo prav tako mlado dobro domačo govedino (da je sočen burger potrebujemo zraven malo slanine, pancete ali pa več mastnega mesa) ki jo zmeljemo v maso in začinimo: sol, poper, kajenski poper, gorčica s semeni, nasesekljana šarlotka in česen v prahu in vredu pregnetemo.  V maso lahko dodamo tudi kajmak. Naredimo kroglice v katere vstavimo mozzarelo in še kakšen bolj slan topljiv sir ter vredu prikrijemo z maso. Nato kroglico samo malo poteptamo oz. malo sploščimo, ampak ne preveč, kajti delamo gurmansko verzijo pravega burgerja in ne pleskavice! Premažemo z olivnim oljem, med peko pa z marinado od T-bone steaka oz. olivno olje+pivo z nam ljubimi zelišči ali začimbami. Pečemo tako dolgo, da je burger prepečen, ampak še vedno malo rožnat – sočen!

hamburger grill

Bombice za burger malo namočimo v marinado od govedine in na hitro popečemo na rešetki, nanj dodamo Fortuna omakco ( česnova majoneza + gastronomski gosti balzamičen kis ter zelišča in sol po okusu ) ter dodamo pečeno želenjavo iz žara: http://goo.gl/bKnFl7

PA “BONE” APETIT ;)))

Komentarji

comments

Sharing is caring!

Comments are closed.