Ta recept sem poimenovala Fortuna tajin, kajti na MasterChefu sem delala Karimov Alžirski tajin, katerega nisem naredila pravilno in je to zdaj moja osebna “poprava” oz. moja verzija te jedi 😉
Za moj tajin s puranjimi medaljoni, kuskusem in zelenjavo potrebujemo:
Kuskus (IZI BIZI KUSKUS video)
kurkuma
sol
Oljčno olje Jenko z limono
medaljone iz puranjega stegna
Kotanyi začimbe za meso ( rdeča paprika v prahu, kajenski poper, ingver v prahu, mlet cimet, mleta kumina, sol, poper )
sveža zelišča ( koriander, peteršilj )
lovorjev list
koriander Kotanyi
mlada čebula
česen
barvna paprika
paradižnik
grah ali šparglji
limonin sok
svež ingver
Priprava Kuskusa:
Kuskus pripravimo vmes med peko mesa in zelenjave. Ramerje vrele vode in kuskusa je 1:2 ali 1:3 odvsino od proizvajalca in kuskusa, zato preberite embalažo. Jaz ga najprej suhega solim in dodam kurkumo ter nato prelijem z vrelo vodo in dodam žlico olja z limono. Na hitro in zelo nežno (z vilico) premešam “po-grabim” in pokrijem za cca. 5-10min. Nato premešam še enkrat z vilicami – previdno, da ostane kuskus puhast in da se zrna ne lepijo preveč med seboj. P.s. vaja dela mojstra
Priprava mesa s tajin zelenjavno omakco:
Marinirano meso v začimbah na hitro popečemo, da se meso obarva. Dodamo mlado čebulo, strok sesekljanega česna, Kotanyi koriander, lovorjev list in premešamo, pustimo cca. 2-5 minut, da se prepojijo okusi. Nato dodamo še papriko, paradižnik in na koncu še šparglje (ali grah). Paziti moramo za pravilen vrstni red “peke” zelenjave, da ostane kljub kuhi še hrustljava in da obdrži lepe barve! Vse skupaj začinimo s sveže ribanim ingverjem, na koncu dodamo še sveže sesekljana zelišča (koriander in peteršilj), sol, poper in na koncu še malo limoninega soka ter zalijemo z malo jušne osnove. Podušimo na hitro z zaprto pokrovko, da nastane naravna omakca.
*namig: lahko dodamo še tršo zelenjavo takoj za čebulo npr.: korenje, pastinak, koleraba,..
Postrežemo vse skupaj na krožniku, približno tako kot je izgledal domač krožnik podobne jedi sodnika Karima na #MasterChefSLO 😉
#DoberTek #bon appétit #ju bëftë mirë