Sestavine:
1 x biftek ( zamrznjen Hofer je cenejša in zadovoljiva različica ali pa še bolje svež, zorjen/uležan iz mesnice )
1 x marinada – oljčno extra deviško olje Jenko + sveže mlet poper Kotanyi s čilijem
1 x groba sol Kotanyi mlinček
1 x njoketi
1 x por
2 x mlada čebula
1 x parmezan
Priprava:
Biftek – pljučna govedina je en najdražjih delov mesa, ampak je znan po svoji sočnosti in mehkobi, zato je vreden vsakega centa.
Biftek taljato lahko pečemo na 2 načina. Če imate radi medium zapečeno, potem predlagam, da marinirate biftek v celem kosu in ga tako tudi pečete.
Na krožniku ga pokrijete z folijo in pustite nekaj minut, nato ga pa narežete na taljato in postrežete.
V primeru, da pa imate radi bolj zapečeno ali pa je to jed za nosečnice ali otroke pa lahko biftek narežete na trakce že prej in jih marinirate ter popečete kot taljato.
Marinirate lahko na več načinov. Jaz ga po navadi dam kar v olivno olje in dodam svež poper.
Včasih za spremembo lahko dodamo česen, ćebulo, različna zelišča ali začimbe,…
Tik preden pričnete pečti biftek-taljato, posolite z grobo mleto soljo, da se naredi med pečenjem tanka hrustljava skorjica.
Sol dodamo med pečenjem zato, da ne bo meso postalo trdo. Meso tudi popramo in začinimo po okusu, čeprav ni potrebno pretiravat, ker je ta kos mesa iz marinade že sam po sebi zelo okusen!
Pečete nekaj minut na vsaki strani – po okusu in videzu je moje edino merilo.
Ko imamo taljato pečeno, narezano jo umaknemo na krožnik, pokrijemo in že v naprej kuhane njoke damo v ponev, kjer smo prej pekli biftek.
Dodamo še malo olivnega olja in jih malo zapečemo. Nato dodamo še drobno narezan por in mlado čebulo, potresemo s parmezanom in popečemo-podušimo vse skupaj. Nato dodamo še taljato in vse skupaj le še premešamo in postrežemo jed!
Pa njami tek vam želim*