URŠKA PAVČNIK, AVTORICA KNJIGE HEALTHY PREGGY

Urška je ena od srečnih žensk, ki ji gre v življenju lepo, ima dobro službo, je magistrirala, izdala knjigo za zdravo prehrano v nosečnosti ter je srečna in dobra gospodinja.

Zraven tega, pa še z njenim ljubečim partnerjem, ustvarjata spletno stran Oopsi.si in uživata v življenju. Z Urško sodelujeva tudi v receptih za zdravo in srečno nosečnost. Kako pa Urška deluje v vsakdanu, pa je v spodnjem “čvekcu” bi ona rekla 😉

1. Kaj zate pomeni sreča? 

Srečo zame predstavlja moja družina, prijatelji, kuhanje, ustvarjanje na mojem blog/portal Oopsi, morje, … Srečna sem, ko po domače povedano, vse “štima”.

2. Vemo da imaš partnerja Jonija, ki ti vedno stoji ob strani pri tvojem delu. Kaj pa poroka? 

Ja, moj Joni je res zlat in me podpira na vseh področjih. Načeloma sva oba ZA poroko, glede na to, da pa je kar velik finančni zalogaj, bova po vsej verjetnosti še malce počakala… Sicer pa bi bilo bolje, da  Jonita kar direktno vprašaš, kdaj namerava kupit zaročni prstan.

3. Ti boš verjetno ena najbolj zdravih nosečnic kajne? 😉 A se že veseliš tega obdobja?

Uf, bomo videli kako bo v praksi… Seveda se bom skušala prehranjevatih po načelih zdrave prehrane in moje knjigice Zdrava prehrana za nosečke. Ja, tega obdobja se res že veselim in upam, da se tudi najina družinica kmalu poveča.

knjiga urška

4. A si srečna v svojem poklicu? 

Opravljam več poklicev. Redno sem zaposlena v Gorenju, po službi pa sem zelo aktivna še na mojem blog/portaluwww.oopsi.si ter na facebook strani Healthy Preggy ( https://www.facebook.com/healthypreggy) , kjer delim predvsem recepte in razne nasvete z nosečkami. Kaj naj rečem? V popoldanskem delu neizmerno uživam, to sem jaz, to so moje ideje, moja kreativnost. To je delo, ki mi je pisano na kožo.

5. Kakšna gospodinja si ? Opravljaš vsa hišna opravila sama ali imaš pomoč ? 

Sem popolna gospodinja.  Delam VSE. Pri pospravljanju mi občasno pomaga Joni (kako mi pomaga si lahko preberete tukaj: http://oopsi.si/o-pospravljanju/). Od vsega pa najbolj sovražim likanje Jonitovih srajc. Ne vem zakaj mi je likanje tako zelo ne ljubo, ampak res mi nikakor ne potegne.

1376413 10151901200534284 1225976653 n

6. Uživaš v kuhi, peki in kaj najraje pripravljaš ?

Kuhanje, peka in nasploh ustvarjanje v kuhinji so moja navečja strast. Delam vse, čisto pa je odvisno od trenutnega navdiha. Najraje sicer pripravljam slaščice – cupcake-e, cakepopse, makrončke.

7. Za koga kuhaš ali pečeš najraje ?

Najraje za Jonita – ker je strasten gurman in poje vse kar mu dam na krožnik.  Večkrat pripravim tudi kaj za našo najstnico – sestro Tamaro, ki je bolj kot ne izbirčna Metka. Posebno veselje pa je ustvariti kakšno sladico za Jonitovo nečakinjo Lio in nečaka Nikota, saj se mi zdi, da so otroci še posebej hvaležni in srečni, kadar jih razveselim s kakšno slaščico.

body image kuhna

8. Tvoja naj jed, ki jo pripraviš sama ?

Uf, zelo težko bi opredelila izključno eno jed. Moje specialitete so zagotovo:

Hokaido bučkina juha je bila letošnjo jesen stalnica na jedilniku.

Božansko dobri francoski piškotki macarons.

Jurčki z gorgonzolo, obvezno na meniju v času sezone gob.

9. A nam zaupaš recept te jedi? 

 http://oopsi.si/misija-nemogoce-macarons/ – makroni

 http://oopsi.si/hokaido-buckina-juhca/ – hokaido juhica

 http://oopsi.si/bliza-se-sezona-gobarskih-izletov/ – jurčki z gorgonzolo

10. Gledaš kakšne kulinarične TV oddaje, bereš kuharske knjige, kulinarične portale ali revije? Najboljše?

Časa za TV kronično primanjkuje, če se ga le kaj najde in če imam srečo, kdaj naletim na Ramsay-a, ki mi je res ful všeč. Zelo rada pa prebiram kuharsko naravnane bloge.

11. Ker je naša stran namenjena tudi kritikam v gospodinjstvu, kulinariki ali tudi v kakšni drugi “ženski” temi, bi te prosila tudi za tvojo. 

Kakšnih posebnih, negativnih kritik ne bi izpostavljala. Mogoče edino zadnjo neprijetno izkušnjo s spletno trgovino Rosewholesale, ki mi ni poslala vseh stvari, ki sem jih naročila in plačala, zato pri njih toplo odsvetujem nakup.

Recenzije restavracij, ki sem jih obiskala do danes, si lahko prebrete tukaj:  http://oopsi.si/category/prehrana/restavracije/. Top of the top pa sta zagotovo JB (Ljubljana) in Batelina (Banjole, HRVAŠKA).

Vsi tisti, ki še niste našli svojega najljubšega bučnega olja pa prečekirajte  http://www.kocbek1929.com/.

12. Kakšne so tvoje prehranjevalne navade ? So se ti-vam v družini kaj spremenile v zadnjih letih?

Moje prehranjevalne navade niso prav nič posebnega. V prehrano skušam vključevati vse hranilne komponente, prehranjujem se zelo raznoliko in sezonsko, obožujem sadje in zelenjavo in spijem vsaj 1,5 litra vode dnevno. Izogibam se redukcijskim dietam, ker sem mnenja, da ne prinesejo nič dobrega.

13. Kaj ti pomeni “zdrava” prehrana in kakšna je sploh zate zdrava hrana?

Zdrava prehrana  = dobro počutje. Zame so zdrava prav vsa živila – v normalnih količinah seveda, in v pravih kombinacijah.

14. Kje najraje ješ ? 

Najraje svoje brbončice razvajam v raznoraznih restavracijah in tako odkrivam nove kombinacije okusov. Posebej pri srcu mi je Batelina, Asado, Pavus, Ribarska Koliba, JB, picerija Čebelica.

15. Je kakšna restavracija prav posebna zate in zakaj?

Meni najljubša restavracija je zagotovo Batelina, ki se nahaja v Banjolah na Hrvaškem. Gre za drižinsko restavracijo, v kateri so zaposleni chef David Skoko, njegov oče je ribič, mama pomaga v kuhinji, sestra pa je specializirana za sladice. Kaj mi je pri njih najbolj všeč? Menijev ni, postrežejo samo tisto, kar ponoči ulovijo. Iz najslabšega dela ribe pripravijo specialiteto, o kateri se ti sanja še en mesec…

Več si lahko preberete tukaj  http://oopsi.si/ko-brboncice-obmolknejo/ .

16. Kje v Sloveniji so zate najboljše restavracije in kaj tam najraje naročiš ?

Decembra sem imela priložnost obiskati najboljšo slovensko restavracijo JB. Definitivno prava kulinarična umetnost. Ne bi izpostavila nobene jedi, saj so bile vse nekaj posebnega.

V Asadu (Levec) najraje naročim tagliatelle s škampi in tunin carpaccio.

17. A si velika zapravljivka za prehrano? Kje največ zapraviš v trgovini, da potem sama skuhaš ali v restavracijah?

Glede na to, da zaenkrat kuham samo za dva, ne zapravim ravno veliko. Večinoma kuham sama, vsaj 1-2 x na mesec pa se odpraviva v kakšno restavracijo.

18. Kje kupuješ živila? Katera trgovina-kaj? Kmetije-kaj?,…..

Trgovine – Spar, Mercator, Hofer, Lecler, Tuš, Lidl ,… kamorkoli me odnesejo noge.

Bučno olje – oljarna Kocbek

Odlične sire dela moj sodelavec.

Občasno pa naročim tudi sadje in zelenjavo iz okoliških kmetij.

19. Bio, eko ? 

Na bio/eko fore ne dam veliko, tako da teh izdelkov niti ne kupujem.

20. Vrtnariš? Imaš svoje pridelke?

Žal s fantom živiva v bloku, tako da vrtnarjenje odpade. Imam pa na balkonu “nasad” zelišč, začimb, letos mi je uspel tudi mini paradižnik in paprika.

21. Imaš rada presenečenja? Kdo te je v življenju “najbolj” presenetil in zakaj? 

Vsak dan doživljam nova presenečenja, naj si bo iz strani mojega dragega, mojih najbljižjih, bralcev bloga Oopsi in knjigice Zdrava prehrana za nosečke…  Pa vendar, me je najbolj prsenetil in osrečil Joni, ko je posebno zame napisal nekaj pesmic. Res dober filing, Joni pa očitno pravi novodobni Prešern.

22. A rada presenečaš in koga si nazadnje?

Tudi sama zelo rada presenečam, itak. Nazadnje mi je uspelo razveseliti mojo mamico, ki je praznovala abrahama. Na skrivaj sem pripravila celoten program in vanj vključila vse povabljene. Mami je mislila, da bomo imeli le v izi večerjo, na koncu pa je ratal pravi žur. Bilo je super. Pika na I je bila rojstnodnevna tortica – naš čoln, na njem pa veselo uživata mami in ati.

23. Fotografije puščaš na disku, računalniku oz. v elektronski obliki ali jih razviješ in narediš album “oldfashion way”, foto knjigo, scrapbook ?

Fotke puščam na disku, fotoknjige delam le za posebne priložnosti. Na zadnje sem jo naredila za mamičinega abrahama ter zlato poroko moje babi in starega ata.

24. Kakšen je tvoj popoln dan v sedanjosti in kateri dan-dogodek je tvoj najlepši spomin iz preteklosti ?

Moj popoln dan v sedanjosti bi izgledal takole: Zjutraj se zbudim v objemu mojega dragega, v miru spijem kakav, naredim vse kar je potrebno za Oopsi, s Kasperjem se odpravim na eno hitro hojo ali tek (in seveda upam, da me bo končno ubogal), vroča kopel z Lushevo kopalno kroglo (čeprav imam doma tuš  ), kosilo v eni super restavraciji, čvekec z najboljšo prijateljico, pripravim nov zanimiv post za na Oopsi, pogledam mojo najljubšo nadaljevanko in grem v miževo deželo.

Spominov in lepih dogodkov iz preteklosti je ogromno. Eden lepših v zadnjem času pa je bil zagovor magistrskega dela na Biotehniški fakulteti.

Tudi meni je všeč Urškin lajf in njen popoln dan bi lahko bil tudi moj 😉 Urška hvala za sodelovanje, lepo te je poznati! *****

Komentarji

comments

Comments are closed.