SREČNO UVAJANJE GOSTE PREHRANE PRI DOJENČKU 3. MESEC

Tudi v tretjem mesecu uvajanja goste prehrane se lahko postopno dodajajo novi obroki, sadje, gluten, ribe in meso. S Klavdijo Kosič iz BobbeeFoodee sva na kratko napisale nekaj iztočnic za ta mesec uvajanja. 

1. V tretjem mesecu se lahko dodaja že meso. Kaj priporočaš ti Klavdija katero meso in kako ga naj pripravimo ?

Pričeli bi s pustami, belimi vrstami mesa – piščanec, puran, tudi kunec ali zajec. Kar se tega tiče, je izbira prepuščena vam. Sama sem uvajala tisto, kar tudi tradicionalno jem in kuham doma. Torej – ker zajca ne jemo, ga nisem niti uvajala. Prav tako redko jemo recimo pastinak, zato se tudi nisem pretirano ukvarjala z njim. Hočem povedati – mi kot mame oz. kot nekdo, ki otroka uvaja v hrano, ne počnemo tega zato, da se otrok navadi na gosto hrano, ampak to počnemo tudi na tak način, da se otrok navadi na naše okuse, našo kuhinjo; mi mu pravzaprav “krojimo” kulinarično pot. V tem primeru na to gledam kot na neporisano platno – kaj je lepšega kot otroka navajati na čimveč okusov, pisane zelenjave, slastnih stročnic, pestrost kaš, zanimivih sadežev … 🙂 Za nič ne sme biti prikrajšan in več okusov bomo uvedli, manj izbirčen verjetno bo. Verjetno. 😉

Skratka – z belimi vrstami mesa pričnemo, kasneje pa tudi rdeče (teletina, govedina, itd.), prav tako je pomembno v prehrano uvajati rastlinske beljakovine, ki se v ničemer ne razlikujejo; dobri nadomestki so leča, čičerika in vse stročnice. Meso lahko skuhamo v malo vode in potem skupaj z zelenjavo vmešamo/vmiksamo v kašico.

rizmeso

Tudi jaz sem naredila podobno pri obeh Tari in Isabelli. Ko sem v prvih dveh mesecih uvajanja pripravila že vso sezonsko in tudi nekaj “uvožene” zelenjave, kaš, krompirja,…sem pričela z dodajanjem belega pustega mesa, ki sem ga kupovala pri znanih kmetih iz okolice,… Največ sem dodajala piščanca, purana nato teletine in zajca,… Redečega mesa ji še do 8. meseca starosti nisem ponudila. Nekaj pustim še za kasneje 😉 Jaz namreč kuham meso kar skupaj z zelenjavo in vedno dodam še strok česna in malo svežih zelišč iz mojega “vrta”. Lahko pa dodajamo tudi začimbe. Na koncu je super, če zmiksamo in dodamo še kakšno hladno stiskano olje 🙂 Jaz uporabljam dobra olivna, repična in bučno olje.

2. Katera olja pa priporoča Klavdija?

Hladno stiskana rastlinska – laneno, repično, konopljino, sončnično, kokosovo, oljčno, bučno. Pri kosilu damo 1 čajno žličko na obrok, ki je temperature, primerne za zaužitje.

3. Kdaj pa lahko pričnemo z bolj “gurmanskim” dojenčkovim kuhanjem  – torej dodajanje začimb, zelišč, čebula, česen,..?

Z začimbami od pričetka – primerne so janež, kumina, bazilika, origano, majaron, šetraj, peteršilj. V majhnih količinah, droben ščepec. Ne le, da popestrimo okus, tudi prebavi pomagati pri procesiranju določenih živil – recimo pri svežem zelju damo malo kumine, pa napenjanja verjetno ne bo.

zelenjavauvajanje

Jaz sem včasih preveč zaposlena, tako da nimam časa kuhati vsak dan sveže. Zato imam kuhane zelenjavne kaše brez mesa že v naprej (zamrznjeno), rada pa dodam tudi malo tune, ki jo na hitro vzamem kar iz konzerve. Kupim tuno v lastnem soku oz. brez olja, ožamem in dodam res mini koščke v zmiksano kašo.

4. Kaj pa ribe in katere? A je vredu, če vzamemo tudi tuno iz konzerve?

Ribe lahko uvajamo takrat, ko se je že navadil na meso (recimo med 7. in 8. mesecem); izbiramo ribe z dna prehranjevalne verige, saj so manj onesnažene s težkimi kovinami – sardele, vahnje, trske, brancin, divji losos. Sveža, zamrznjena ali iz konzerve? Vsekakor je boljša izbira sveža, tudi globoko zamrznjena. Ribo na hitro pokuhamo in s prsti razdrobimo meso v zelenjavno ali zelenjavno-žitno kašico (da natančno pregledamo, da ni kje kakšne kosti). Lahko jih tudi pečemo v pečici brez maščobe.

Tuna iz konzerve naj pride na vrsto kasneje, čeprav načeloma niso oporečne, kar se tiče vsebnosti živega srebra, ampak je pač – ni sveža. Mi smo tudi pripravili polpetke, vendar po 12. mesecu, ko se je že spoznal z ostalimi vrstami rib. 1-2x mesečno ne bo tudi s tuno iz konzerve nič narobe; raje izbirajmo le tuno v lastnem soku, saj so tiste iz olja ponavadi v oljih slabše kakovosti in preveč mastne.

5. Kaj pa jajca?

Prav tako lahko uvajamo jajčni rumenjak (od začetka, takrat kot meso) – pričnemo s četrtino, čez 1 mesec s polovico, potem 3/4 in nazadnje cel rumenjak. Beljak pa po 12. mesecu.

sadjekasa

6. Kdaj pa naj pričnemo s tretjim obrokom? S katerim sadjem naj bi pričeli in kaj naj pustimo za kasneje?

S tretjim obrokom potem recimo med 2. in 3. mesecem uvajanja; kot sem že omenila, ali uvedemo sadni zajtrk, lahko pa tudi potem nekaj sadja k večerji, eni to lepše prenesejo, drugi pač slabše in takrat tisto živilo izpustimo iz večerje.

Za začetek predlagam jabolka, tudi hruške v manjših količinah, banane in avokado. Postopoma lahko slive, ko pa je sezona, po 7. mesecu lahko že marelice, domače jagode, breskve, nektarine. Poleti je nasploh veliko lažje uvajati, ampak se najde tudi pozimi in zgodaj spomladi, samo pobrskati in skombinirati je treba. Po 7. mesecu lahko tudi mango, papajo ali kakšen drugi tropski sadež.

Za kasneje pustimo (med 8. in 9. mesecem) jagodičevje (gozdne sadeže, borovnice, malice, robidnice), ananas, še kasneje pa kivi, čeprav če dobite domačega, lahko tudi prej.

Jaz sem pričela uvajati sadje pri Isabelli v 8. mesecu (3.-4.mesec uvajanja), kajti sem pri Tari pričela prehitro in potem kar naenkrat, ni hotela jesti več nič od zelenjave 🙁 Zato je jedla le sadje in mlečne kaše skoraj do 1 leta, ker mesa in zelenjave sploh ni hotela,.. Ko sem ji pričela dodajati zraven začimbe in sol ter ko sem najprej malo popekla česen in čebulo je pričela spet jesti normalna kosila 😉 Tako da priporočam, da raje počakate s sladkimi okusi. Pri isabelli je vse super. Rada je vse 3 goste obroke in zraven seveda še vedno popije 2 obroka adaptiranega mleka.

7. Kaj pa gluten?

 

Ja, prav tako se med 6. in 7. mesecem že uvaja gluten, tako da se lahko po tem mesecu že počasi poigraste z okusi tudi drugih, glutenskih žit (pšenica, pira, tritikala, kamut, oves, rž in ječmen), ki jih lahko vključite v vse obroke (zraven zelenjave, mesa, sadja,..)

Sledi: 4. mesec uvajanja, gurmanski obroki za dojenčka, baby torta, kako narediti kaše in kosilo za odrasle v enem in to na izi, zamrzovanje, odtaljevanje, mleko, gluten,..

Nekaj predlogov jedilnikov za to obdobje: BOOBEEFOODEE 

Kaj potrebujemo preden pričnemo z uvajanjem: START GH SREČNEGA UVAJANJA 

Več: 1 MESEC UVAJANJA GH , 2. MESEC UVAJANJA GHISABELLA MESEČNICE

Komentarji

comments

Comments are closed.