ŠPELA CEGLAR – iz Medijev v Milnico :)

ŠPELA CEGLAR je srečna dama in tudi gospodinja, ki uživa pred kamero, ampak je poleg tega spoznala tudi veselje do naravne kozmetike, ki jo lahko naredi kar sama 🙂

Lotila se je namreč novega projekta Milnica, s katerim pomaga tudi nam, uporabnicam naravne kozmetike do “receptov” in sestavin, ki jih lahko “mešamo in kuhamo” kar same doma! Več o Špeli in Milnici pa je v spodnjem intervjuju.

spela o meni

Špela, kaj zate pomeni sreča?

Nočem zveneti patetično 🙂 ampak z leti (in modrostjo, seveda) opažam, da se sreča skriva v majhnih rečeh. V  vsakodnevnih malenkostih in drobnih pozornostih, ki naredijo življenje čarobno. No tudi to, da recimo zadeneš Jackpot miljone je recimo sreča, ampak drugačne vrste sreča. Če povzamem je zame sreča predvsem odraz čustvenega ravnovesja in skupek osebnega zadovoljstva, pozitivnih ljudi, ki me obkrožajo ter dobrega fizičnega počutja.

teta milaspela z mili

Poznamo te iz medijev TV3, EUROJACKPOT,… Zdaj si menjala poklic in se pričela ukvarjati z novim zanimivim projektom. A si srečna v svojem poklicu? 

No nisem ravno menjala poklic, le hobi sem prenesla na svojo podjetniško pot. Še vedno pa ostajam zvesta televiziji, ker jo preprosto obožujem!

Res pa je, da se poleg televizije ukvarjam še z izdelavo domače kozmetike. Tudi to je bila ljubezen na prvi pogled (in še vedno traja). Očitno sem človek, ki se veliko zaljubljaJ. Kozmetika me je preprosto začarala in ne mine dan, ko ne bi kaj novega sčaralaJ . Moja Milnica (www.milnica.si) je nastala predvsem z namenom, da lahko delim svoje sanje, ustvarjalno plat in veselje do izdelave domače kozmetike. Milnica je pravzaprav moj otročiček in seveda včasih ni najlažje, vendar je ravno v tem čar in izziv. Vodim tudi delavnice izdelave domače kozmetike, naslednja bo na sporedu že 5. aprila, tako, da lepo vabljene.

Zelo sem srečna (v vseh svojih poklicih) in zelo hvaležna, da lahko v življenju sledim svojim sanjam.

Kakšna gospodinja si ? Opravljaš vsa hišna opravila sama ali imaš pomoč ?

Nisem ravno oseba, ki bi bila obsedena s pospravljanjem. Sploh ob lepih dnevih (kot so zdaj), dan raje izkoristim za zunanje aktivnosti. Ampak, žal tudi brez tega ne gre. Oba s fantom si razdeliva delo, odvisno od časa, ki ga imava. Včasih pomiva in pospravlja (prime za sesalec) on, včasih jaz. Likava pa sploh ne (le ob redkih priložnostih). Od vseh gospodinjskih del sem seveda najraje v kuhinji, čeprav kuham zelo malo. Zaenkrat so še starši (ki živijo blizu) zelo navdušeni nad tem, da nama večkrat skuhajo, tako, da se bi bilo takih ponudb, strašen greh braniti. Počasi že resno razmišljam o pomivalnem stroju, saj mi gre ročno pomivanje blazno na živce.

Glede na to, da se kuha tudi kozmetika v tvoji Milnici, si verjetno vešča tudi v kuhanju jedi?

Kuham sicer bolj poredko, ampak ko se lotim rada pripravim kaj posebnega. Sem pristaš domačih oz. lokalnih izdelkov, kupujem sezonsko in tako je sestavljen tudi moj kuharski meni. Zdaj v tem času, bom skočila po šparglje, tako, da bodo jedi s šparglji v teh dneh večkrat na krožniku, poleti in jeseni pa recimo kakšne čudovite gobove jedi (sem iz družine “gobarjev” :).

Sicer pa se v kuhinji zadržujem bolj zaradi kozmetike, saj je pri pripravljanju jedi in izdelavi kozmetike kar nekaj stičnih točk.

Uživaš v kuhi, peki in kaj najraje pripravljaš? 

Pri pripravi jedi rada eksperimentiram. Ponavadi si jedilnik sestavim iz sestavin, ki jim imam na voljo. Le redko si izberem recept in nakupim vse potrebne sestavine – prilagodim ga po svoje.

Moje eksperimentiranje se odraža tudi pri izdelavi kozmetike 😉 Sicer se držim določenih pravil, brez katerih ne gre, tako kot pri kuhanju.  Najraje pripravljam nekaj novega (trenutno se intenzivno posvečam izdelavi šamponov), ker mi predstavlja izziv.

A nam lahko zaupaš kakšen recept ?

Uf recept, bi bil kar malo predolg za tale kratek intervju. Imam pa en preprost recept za izdelavo maske, ki si jo lahko pripravimo že v 5 minutah:

zmleti ovseni kosmiči 3 žličke

2 žlički izbrane gline. Za suho in občutljivo kožo priporočam belo kaolin glino, za zrelo kožo viola ali rdečo kaolin glino. Za mastno kožo pa fullerjevo zemljo ali zeleno illite glino.

3-4 žličke hidrolata vrtnice

1 žlička medu v prahu

STEP BY STEP MASKA SRECNA

Zmešamo ovsene kosmiče, izbrano glino in žličko medu. Nato dodamo hidrolat vrtnice in počakamo 5-10 minut, da se glina absorbira vodo. Nanesemo na umit obraz, pustimo 10-15 minut in speremo z mlačno vodo. Čisto preprosto, kajne?

Kaj ti pomeni “zdrava” prehrana, “naravna” kozmetika,..?

Zdrava prehrana je zame uravnotežena prehrana, jedilnik iz raznovrstnih in svežih jedi in čim manj predelane hrane. Sem pristaš sezonskih jedi (pozimi si pač ne kupujem jagod) in domače pridelane hrane. Podoben sistem imam pri kozmetiki, izdelujem kolikor se da naravne stvari. Če želimo kvaliteten izdelek, recimo kremo za obraz, ki temelji na vodi je pač potrebno uporabiti konzervans, zato, da v kremi ne vzgojimo kakšne nezaželene mikroorganizme. Pojem naravne kozmetike pa bi lahko debatirali celo noč pa verjetno ne bi prišli do zaključka, sploh ker je to področje izjemno nedefinirano.

A si velika zapravljivka za lepotne tretmane, kozmetiko,..?

Na splošno nisem velika zapravljivka. Tu in tam si privoščim razvajanje (masažo), redno pa obiskujem frizerja in strokovnjaka, ki mi ureja obrvi. Pozimi si privoščim tudi savnanje. Lepotne pripravke si večinoma pripravljam kar doma.

Kje kupuješ lepotne pripravke?

Odkar izdelujem svojo kozmetiko si zelo poredko kupim negovalno kozmetiko. Na moji polici se od kupljenih stvari znajdejo le zobna pasta in deodorant. Kupujem pa ličila, ne morem brez črtala za oči, šminke in korektorja. Torej še vedno zvesto kupujem ličila 🙂

 Kaj je sploh naravna kozmetika in ali jo lahko tudi kupimo ? 

Tudi v trgovini se danes seveda da dobiti kvalitetno in res naravno kozmetiko. Tega je čedalje več, saj se je močno spremenila (in se še vedno) percepcija ljudi. Tako kot pri kozmetiki se to dogaja tudi na področju prehrane. Ljudje pač danes želimo vedeti kaj dajemo nase in kaj jemo. Ravno iz tega vidika mi je izdelava lastne kozmetike všeč. Točno vem kaj dam v njo in kakšen je namen te sestavine. To je čar izdelave, ki pa mi jo kupljena kozmetika ne omogoča.

Glede na to, da sama pripravljaš ogromno kozmetike ali tudi vrtnariš?

Tudi, vendar zaenkrat še bolj mami in oči skrbita za ta del. Ravno solate ne sadim in tudi okopavam poredko :P. Doma imamo vrt, kjer so večinoma zelišča, sivka, ognjič, aloe vera, letos pa imam namen posaditi tudi nepozebnik.

 Imaš rada presenečenja? Kdo te je v življenju najbolj” presenetil in zakaj? 

Pa še kako! Sploh če so lepa. Največkrat me preseneča moj gospod 😉 Lansko leto je na skrivaj rezerviral dopust in tako sem se praktično samo usedla na letalo. Sicer pa imam rada drobna presenečenja, teh mi je že kar veliko pripravil.

 A rada presenečaš in koga si nazadnje?

Tudi jaz rada presenečam, čeprav iskreno priznam, da se to ne zgodi velikokrat. Nazadnje sem presenetila svojo zelo dobro prijateljico, ki je imela 15. marca rojstni dan. Za rojstni dan je nisem poklicala, nisem ji poslala voščila (verjetno tisti trenutek tega ni bila najbolj vesela). Proti večeru sem jo, brez, da bi se prej najavila, na vratih presenetila s šopkom njenih najljubših rož in kinder jajčko 🙂 . (če to zdele bere, vam lahko potrdi 😉 ).

 Fotografije puščaš na disku, računalniku oz. v elektronski obliki ali jih razviješ in narediš album “oldfashion way”, foto knjigo, scrapbook ?

Fotografije večinoma shranjujem na disku (tako imam back up), sem dobila lekcijo po tem, ko so mi enkrat že ukradli računalnik. Včasih ob posebnih priložnostih in predvsem za družino in babico pa kakšno tudi razvijem in shranim v album.

Hvalalallaaallaaaaa ti Špela za lep pogovor, za toliko zanimivih informacij in seveda za lepo darilce, ki ga je tvoja Milnica podarila srečni mamici za materinski dan na naši strani ****

Špela predstavlja novo naravno kozmetiko:  MISS ALICE

Komentarji

comments

Comments are closed.