Velikonočna deska polna dobrot #kotanyi

Bliža se Velika noč, ko se po navadi vsi prijatelji in družina zberemo ter priredimo pravo pojedino. To so v večini šunka, jajca, hren in orehova lai pehtranova potica. Včasih pa si zaželimo vse to, ampak na malo drugačen način. Zato tokrat z vami delim podobni jedilnik, ampak bolj enostavno a še vedno okusno in tradicionalno z vsemi zgoraj naštetimi sestavinami 🙂

Za polnjena jajca potrebujemo >>

Jajca (6) najprej skuhamo do trdega in na sopari soparimo šparglje. P.s. če imate Thermomix jih lahko na sopari v košarici po navodilih v kuharski knjigi in nad njih dodamo posodo varoma, kjer ob enem soparimo tudi šparglje).

Od 5 beljakov ločimo rumenjake, ki jim dodamo 1 žlico hrenovega “namaza” in 1 žlico majoneznega preliva (ki ga naredimo za solato- v nadaljevanju), 1 pest kuhanih špargljev, sol in poper Kotanyi , malo kurkume Kotanyi ter vse skupaj zmiksamo (1minuta na hitrosti do 6).

Beljake posujemo z rdečo papriko (lahko tudi dimljeno) Kotanyi in kajenskim poprom Kotanyi ter jih napolnimo z zmesjo iz rumenjakov in špargljev.

Za velikonočno majonezno solato potrebujemo >>

1 trdokuhano jajce narežemo in mu dodamo hladno zelenjavo (lahko korenček, krompirček ali pira, koruza, mešana ohlajena soparjena zelenjava,..) in seveda ostanek soparjenih špargljev, žlico hrenovega namaza ter prelijemo z majoneznim prelivom >>

Za majonezni preliv potrebujemo >>

V Thermomixu ga naredimo tako, da dodamo 1 jajce, 1 majhna žlička limoninega soka, 1 žlico gorčice, 10g limoninega oljčnega olja Jenko, 140g oljčnega olja (priporočam belica Jenko) in 100g sončničnega olja, sol in beli ali poper s česnom Kotanyi. Med miksanjem 2 min v Thermomixu do 4 hitrosti in vlivamo olje počasi na pokrov.

Za pirin kruh s šunko in pehtranom potrebujemo>>

V Thermomix damo 500g pirine navadne moke (lahko mešamo tudi s polnozrnato ali jo celo sami zmeljemo 30 sekund do hitrosti 10.), dodamo še 2 žlički soli Kotanyi, 2 ali več žličk suhega pehtrana Kotanyi, 40g oljčnega olja Jenko, 1 zavitek suhega kvasa ter 230 g tople vode. V Thermomixu gnetemo na funkciji klas 2minuti. Nato dodamo še 1 kos 1cm debeline razrezane velikonočne šunke na kocke in gnetemo še na funkciji klas dodatno minuto. Pustimo vhajati na toplem vsaj 15min, nato pečemo na 200stopinj celzija cca. 20-25min.

Za mini potičke potrebujemo >>

80g jedilnega olja, 100g sladkorja v prahu (Thermomix zmelje navadni sladkor v 10s na hitrosti 10), 3 jajca, 200g pirine navadne moke, 120g lešnikovega/jabolčnega/vanilijevega jogurta, 1 paket pcilnega praška (15g). Vse to skupaj vredu zmiksamo, da je masa enakomerna. V Thermomixu miksamo 2 minuti do hitrosti 5. V polovico zmesi dodamo 2 ali več žličk pehtrana Kotanyi , v drugo polovico pa 5 ali več žlic mletih orehov. Zmesi dodajamo v silikonski modelček izmenično >> ena žlica pehtran in ena orehov,… Tako dobimo mini potičke 🙂 Pečemo na 180 stopinj celzija cca. 25min.

Vsemu temu jaz doma z veseljem dodam še več šunke, na kocke narezan ementaler sir, nastrgan sveži hren in korenček ter polovičke jederc orehov, ki jih prej malo popečem v pečici. In Velikonočna Deska je končana 🙂 Vam je všeč?

Imejte srečne in blagoslovljene Velikonočne praznike. Spočijte si in lepo pisanko vam želim.

Video utrinki iz delavnice >>

Nekaj idej za veliko noč od prejšnih let za barvanje beljaka, poslikavo jajčk, Egg hunt, iskanje velikonočnih pisank in zaklada

Komentarji

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.