Bliža se Velika noč, ko se po navadi vsi prijatelji in družina zberemo ter priredimo pravo pojedino. To so v večini šunka, jajca, hren in orehova lai pehtranova potica. Včasih pa si zaželimo vse to, ampak na malo drugačen način. Zato tokrat z vami delim podobni jedilnik, ampak bolj enostavno a še vedno okusno in tradicionalno z vsemi zgoraj naštetimi sestavinami 🙂

Za polnjena jajca potrebujemo >>

Jajca (6) najprej skuhamo do trdega in na sopari soparimo šparglje. P.s. če imate Thermomix jih lahko na sopari v košarici po navodilih v kuharski knjigi in nad njih dodamo posodo varoma, kjer ob enem soparimo tudi šparglje).

Od 5 beljakov ločimo rumenjake, ki jim dodamo 1 žlico hrenovega “namaza” in 1 žlico majoneznega preliva (ki ga naredimo za solato- v nadaljevanju), 1 pest kuhanih špargljev, sol in poper Kotanyi , malo kurkume Kotanyi ter vse skupaj zmiksamo (1minuta na hitrosti do 6).

Beljake posujemo z rdečo papriko (lahko tudi dimljeno) Kotanyi in kajenskim poprom Kotanyi ter jih napolnimo z zmesjo iz rumenjakov in špargljev.

Za velikonočno majonezno solato potrebujemo >>

1 trdokuhano jajce narežemo in mu dodamo hladno zelenjavo (lahko korenček, krompirček ali pira, koruza, mešana ohlajena soparjena zelenjava,..) in seveda ostanek soparjenih špargljev, žlico hrenovega namaza ter prelijemo z majoneznim prelivom >>

Za majonezni preliv potrebujemo >>

V Thermomixu ga naredimo tako, da dodamo 1 jajce, 1 majhna žlička limoninega soka, 1 žlico gorčice, 10g limoninega oljčnega olja Jenko, 140g oljčnega olja (priporočam belica Jenko) in 100g sončničnega olja, sol in beli ali poper s česnom Kotanyi. Med miksanjem 2 min v Thermomixu do 4 hitrosti in vlivamo olje počasi na pokrov.

Za pirin kruh s šunko in pehtranom potrebujemo>>

V Thermomix damo 500g pirine navadne moke (lahko mešamo tudi s polnozrnato ali jo celo sami zmeljemo 30 sekund do hitrosti 10.), dodamo še 2 žlički soli Kotanyi, 2 ali več žličk suhega pehtrana Kotanyi, 40g oljčnega olja Jenko, 1 zavitek suhega kvasa ter 230 g tople vode. V Thermomixu gnetemo na funkciji klas 2minuti. Nato dodamo še 1 kos 1cm debeline razrezane velikonočne šunke na kocke in gnetemo še na funkciji klas dodatno minuto. Pustimo vhajati na toplem vsaj 15min, nato pečemo na 200stopinj celzija cca. 20-25min.

Za mini potičke potrebujemo >>

80g jedilnega olja, 100g sladkorja v prahu (Thermomix zmelje navadni sladkor v 10s na hitrosti 10), 3 jajca, 200g pirine navadne moke, 120g lešnikovega/jabolčnega/vanilijevega jogurta, 1 paket pcilnega praška (15g). Vse to skupaj vredu zmiksamo, da je masa enakomerna. V Thermomixu miksamo 2 minuti do hitrosti 5. V polovico zmesi dodamo 2 ali več žličk pehtrana Kotanyi , v drugo polovico pa 5 ali več žlic mletih orehov. Zmesi dodajamo v silikonski modelček izmenično >> ena žlica pehtran in ena orehov,… Tako dobimo mini potičke 🙂 Pečemo na 180 stopinj celzija cca. 25min.

Vsemu temu jaz doma z veseljem dodam še več šunke, na kocke narezan ementaler sir, nastrgan sveži hren in korenček ter polovičke jederc orehov, ki jih prej malo popečem v pečici. In Velikonočna Deska je končana 🙂 Vam je všeč?

Imejte srečne in blagoslovljene Velikonočne praznike. Spočijte si in lepo pisanko vam želim.

Video utrinki iz delavnice >>

Nekaj idej za veliko noč od prejšnih let za barvanje beljaka, poslikavo jajčk, Egg hunt, iskanje velikonočnih pisank in zaklada

Želiš dostopati do zadnjih objav in biti na tekočem? Sledi nam na Instagramu!

Sorodni članki