LIFE IP CARE4CLIMATE je celostni projekt, ki bo z ozaveščanjem, izobraževanjem in usposabljanjem ključnih deležnikov spodbudil izvajanje ukrepov, s čimer bo Slovenija dosegla cilje v zvezi z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov do leta 2020 oziroma 2030. Projekt se dotika različnih področij, kako podnebne spremembe vplivajo na naše življenje, predvsem pa, kako lahko z aktivnostjo na različnih področjih poskrbimo, da planet spet zadiha s polnimi pljuči.
Konec septembra in v začetku oktobra je v ospredju odpadna hrana in številne akcije, ki so povezane s komunikacijo Mednarodnega dneva ozveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.
Promocija mednarodnega dneva ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani je 29. september in hekatlona o odpadni hrani 16. in 17. oktobra, v okviru katerega bom prikazala svojo ”Misijo”: ali lahko preživimo en teden brez zavržene hrane, oziroma jo zreduciramo na nujni minimum ?
Z vami bom delila moj shoping list, naš hladilnik, shrambo, kuharijo in odpadno hrano. Seveda upam, da bo odpadne hrane čimmanj ali celo nič. Tisti, ki me spremljate že več časa veste, da pri nas doma ne zavrzemo hrane. Pri nas vse recikliramo v drugačne jedi, od kosila uporabimo za večerjo ali za drug dan za kosilo z dokuho, ki ustvari novo jed, iz vrta izdelke damo v zmrzovalnik, skuhamo marmelade, salse, vsakih nekaj meecev se “postimo” od trgovine in spraznimo vso shrambo, hladilnik in zmrzovalnik ter komaj potem gremo ponovno v trgovino. Prav tako vedno gledam na roke trajanja, da se pojedo stvari dovolj hitro. Raje grem v trgovino sproti kot, da delam velike zaloge. Prav tako nam ni nič nerodno da rečemo v restavraciji, kjer jemo vsaj 2 x tedensko za ostalo hrano za domov. Oni bodo to hrano morali vreči vstran, zato je bolje, da jo vzamete in jo porabite za večerjo ali za drug dan (odvisno ali je jed možno pogreti,..). V večini kupujem v večini lokalno/slovensko svežo zelenjavo in sadje za vsak teden sproti, jajca kupim pri bližnjem kmetu, prav tako kupimo v večini le domače meso (govedina, piščanec, včasih tudi kakšen kos svinjine) in ga hranim v zmrzovalniku. Preden grem v trgovino preverim kaj je v shrambi in hladilniku in le dokupim tisto kar potrebujemo, prav tako vedno ko kaj zmanjka oba z možem dava takoj na skupen shoping list/nakupovalni seznam v aplikaciji na telefonu. Tako, da smo vsi glede tega zelo organizirani in nam zato res ni potrebno hrane metati vstran.
Med 10.10 in 17.10.21 bom zato na FB in IG v storyih delila tudi z vami, naš celo tedenski razpored sestavin, izdelkov iz trgovine, kuhanja kosil, večerij in prikazala vam bom kako recikliram ostanke, da se vse skupaj porabi in meni zelo pomembno, da kljub temu jemo kvalitetno in okusno 🙂 Pri misiji vam lahko pomaga tudi tale seznam opravil >> MOJA DEJANJA
Več >> SVETOVNI DAN PREPREČEVANJA ODPADNE HRANE
Ali se nam pridružite pri tem izzivu? Spremljajte me na IG in FB-ju, kjer smo na vezi in si pomagamo z nasveti, idejami in se bodrimo, da bo čimmanj hrane za v smeti in čimveč okusnih jedi na naših krožnikih 🙂
Vmes pa lahko sami seme malce “kontrolirate” koliko hrane zavrzemo. Jaz delam dnevnik v pisni obliki, lahko pa ga tudi kar na spletu. Registrirajte se v minutki in zapisujte 1 teden in videli boste, da kljub temu, če pazimo in vse sproti recikliramo, zavržemo kar nekaj hrane (ki ni užitna-olupki, peške,…) >> DNEVNIK ODPADNE HRANE
Tukaj spodaj pa vam vsak dan v tem tednu nizam nove videje z idejami za reciklažo in upam, da komu naredi kakšen klik in se mi pridruži pri ozaveščanju in delitvi preprečevanja odpadne hrane. Vaša, srečna Tamara Fortuna
Naše nakupovanje in hladilnik >>
Naš zmrzovalnik in shramba >>
Ko nam da narava slive, maline, robide, višnje, češnje,…jih pojemo, ostalo pa zmrznemo ali skuhamo marmelado. Jaz jo naredim najbolj enostavno možno, tisto marmelado z malo sladkorja ali popolnoma brez (če je sadje sladko) pa zmrznem. Več v videu >>
Zrelo/pre zrelo sadje porabimo za sokove, za dodatek v jogurt ali sadje z medom za zajtrk pred šolo ali pa jih dodamo v sladice 😉 Nekaj idej >>
Vikend je čas za govejo juhico in palačinke 🙂 Kam pa z njo, če je skuhamo več, kako porabiti govedino iz juhe ter kam romajo naše palačinke drug dan? Recepti in ideje >> govedina Več je v videu >>
V storyih z vami delim hitro kosilo iz ostankov pršuta, česna in pasate/salse. V spodnjem videu kuham salso/omako iz našega še zadnjega domačega paradižnika in paprike v tej sezoni. Salso potem zmrznem in jo imamo na zalogi za razne jedi. Več o tem >>
Kaj pa kruh? Mi ga ne kupujemo več kot 1x tedensko, tudi spečemo včasih svojega brez glutena doma,…ampak vsako rezino cenimo in jo recikliram >> šnite, žemljšek, sladice, kocke v zmrzovalnik, cmoki, rolade,.. >>
Danes pa zaključujem mojo tedensko misijo z idejami o reciklaži hrane, tako, da delim z vami še kako jaz razdelim meso za vaečkrat in kako ga potem čez teden porabim. To se mi zdi zelo pomembno, kajti mnogokrat kupimo v akciji ali pri kakšnem kmetu več mesa, ki ga ne pojemo v tistem tednu, potem pa ni več ok,.. Zato ga je potrebno zrezati na željene zrezke, koščke,…in zmrzniti ali začiniti in preliti z oljem,..in potem imamo pripravljeno za hitro uporabo med tednom, ko ni veliko časa za kuhanje,.. Več >>
Na koncu pa še tehtanje naših bioloških odpadkov za ta teden, kajti sem čez teden pridno beležila koliko odpadne hrane gre v smeti. Ničesar kar bi bilo “užitno” nismo zavrgli, samo olupke, od jajc lupine, peške, v glavnem “neužitne” ostanke in je kljub temu bio vrečka na pol polna (cca.5litrov). Res pa je, da smo ta teden delali reciklažo domače paprike in paradižnika in je seveda več neužitnih odpadkov,.. To sicer damo pri babici na kompost, ampak doma ga pa nimamo in gre v bio smeti. Mislim, da je čas, da najdem še zato eno super rešitev. Ideje, nasveti so več kot dobrodošli 🙂
Hvala Care4climate za to misijo. Skupaj z mojimi prijatelji iz FB-ja in Instagrama smo se veliko naučili. Obljubim, da delim svojo in vašo vizijo še naprej 🙂 Vaša srečna Tamara