Tara Siana je imela za šolsko nalogo oziroma govorno vajo opisati en kraj v Sloveniji. Želela je opisati moj rodni kraj, kjer obe hčeri res uživata v takem bolj brezskrbnem vaškem življenju med vikendi ali med počitnicami, kot pa doma v Ljubljani, kjer pa so seveda druge prednosti. 

Govorim namreč o krajevni skupnosti Pragersko, ki je v občini Slovenska Bistrica. Mi pa smo v delu Pragerskega, ki se imenuje Gaj. 

Fotke iz spleta wikipedija

Pragersko je dobilo ime po rodbini lastnikov dvorca Prager (Pragerhof-Pragersko) iz 17stoletja. Kraj je znan po bivši opekarni, strelišču, ribičariji ter enemu največjih železniških križišč. Vsi, ki ste se pred leti vozili na Ptuj ste v večini morali čakati, da se odprejo rampe na Pragerskem 😉 Vam je znano? Zdaj je namreč narejen obvoz, tako da ni več kolon pred zapornicami. Pragersko ima nekaj več kot 1100 prebivalcev na dobrih 5km2. 

Jezera v okolici Pragerskega so v večini posledica izkopavanja gline. Ribnik Gaj pa je bil med zadnjimi izkopanimi nahajališči gline v neposredni okolici opekarne. Na ta izkopana območja se je naselila pestra vidna, obvodna in kopenska vegetacija. Poleg zanimivih, redkih in tudi nekaterih zavarovanih rastlin, so glinokopi pomemben življenski prostor tudi za živali (dvoživke, kačji pastirji, vodne ptice,..). 

Gaj je torej moja domača vas. Tukaj imamo lokal za kavico, gostilno, pekarno Hlebček in mesnico Fingušt…. V Gaju je seveda najbolj znan naš ribnik, kamor lahko greste lovit ribe. Tukaj domujejo Krapi tudi do 15kg, primerki Amura tudi do 25kg ter Drobiž in Somič. Lahko se včlanite v ribiško družino in si kupite dovolilnico za ribolov. 

Tukaj domuje tudi družina labodov Grbec. Okoli ribnika je polno klopi za počitek. Preko ribnika je zelo veliko otroško/mladinsko igrišče. Tam lahko igrate odbojko na mivki, košarko, mali nogomet, otroci na igralih in starejši na fitnes napravah v naravi. Ob ribniku gre lepa asfaltirana učno rekreacijska pot, vse do železniške postaje in Pragerskega, kjer so vrtec, šola, trgovine, sladoled, cvetličarna, banka, bencinska črpalka,… 

Ta konec štajerske poznajo v večini ribiške družine, športni strelci, tisti, ki se vozijo z vlakom in na Pragerskem prestopajo za Avstrijo,  Madžarsko, Ljubljano,… Spoznajte ga še vi, če se peljete kdaj mimo 😉 

Uporabni linki >> RIBIŠKA SKUPINA FB , PRAGERSKO PODATKI

Komentarji

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.