DOBRI MOŽJE ali PONEUMLJANJE OTROK #resnica #pravljica

Koliko poznamo decemberskih dobrih mož? 3 kajne? In ne, to ni 5, 7 ali 12, ampak 3. Zakaj potem otrokom prikažemo več kot 3?

A ste se kdaj zamislili na koliko prireditev greste z otroci v decembru in vsaka ima svoj lik dobrih mož,… Jaz sem zato zelo pozorna nato, da hčerama ne dajem napačne predstave, da ju ne zavajam in jima povem po “resnici”. Žal nisem mogla iti čez sebe, zato sem si resnico, ki je ujeta med pravljico, ki je seveda ne bom vzela otrokom in med realnostjo, uredila kar sama. Grozno mi je namreč to, da vsaka predstava šolska, plesna, športna,..po navadi doda še kakšnega božička in obdarjevanje. To se meni res ne zdi prav, kajti Miklavž prinese darilo za Miklavža, Božiček nosi darila samo na Božič, Dedek Mraz pa za novo leto. Lahko se oglasi kakšen dober mož kjerkoli že (razumem marketing #lol), ampak darila povsod? En kup neuporabnih in nepotrebnih stvari, plastike,…

Ampak, ko te že 5 in pol letna hčera vpraša, kako je lahko Božiček tu in na drugi strani Sveta hkrati,...in da je sošolka tudi zdaj na Božičku, ampak drugje,…pa zakaj ima ta Božiček drugačno brado in kapo kot tisti v mestu,.. Pol pa pride vprašanje: mami, a misliš da je ta samo preoblečen, kajne? Najhuje pa je, ko me Tara vpraša zakaj so eni otroci tako ubogi, da nimajo hrane in ne dobijo daril, če pa Božiček obstaja in nam vsem prinese velike igrače,..

Torej kaj odgovorite vi na ta vprašanja? A jim lažete, jih poneumljate, jih vozite na 101 različno oblečenega dobrega moža ali imate kakšno pametno izjavo, ki jim ne zbije upanja v Božička in ob enem jih ne poneumlja,..

Jaz sem bila lani zato modro tiho in dobro premislila kaj bom odgovorila. Letos, ko se je pričela tema seznam za Miklavža, Božička in Dedka Mraza sem lahko suvereno nastopila in hčerama razložila vse, tako da razumeta. Moje trditve so take >>

  1. Miklavž prinese vsem pridnim otrokom, ki so dobri po srčku in pomagajo drugim ter znajo kakšno molitev, suho sadje, sadje, sladkarijo, kakšen kolaček ali medenjak. Mi dodamo še manjšo igračo (družabna igra, karte, knjigica,..), ki jo jaz razložim, da to dodamo starši, če bosta pridni, ker Miklavž nima toliko eurov, da bi lahko vsem dajal taka darila. Miklavževanja pri nas ni bilo, nikamor ga nismo šli gledat, ker je bilo obe hčeri strah parkljev in si res nisem želela, da bi potem imeli nočne more,.. Zdaj ko sta večji, ni več tak problem.
  2. Božiček prinese 1 igračo ali hrano na ta dan vsem otrokom na Svetu. Tako tudi piše v knjigici Moj prvi Božič. Za vse ostale želje, ki jih imata hčeri naredimo seznam želja in če sta pridni dobita vse, če pa ne najbolj pa manj. Seveda tudi Božiček nima toliko eurov, da bi vsem otrokom prinesel vse, tako da prinese 1 igračo, za ostalo pa starši eure nastavimo poleg njihovega seznama, ki ga pošljemo v Božičkovo hišo/delavnico/palčkom,.. Potem pa me je Tara takoj ogovorila >> a zato eni dobijo več kot drugi. Pa pravim jaz ja. Tako je življenje, nekateri imajo več denarja kot drugi,.. Zato se pridno uči, da boš lahko kupila kaj več, ko boš velika. Zadnjič mi je rekla Tara: “hvala mamica, da delaš še zvečer, da nam lahko kaj potem privoščiš” :)))) Preden sva se o tem pogovarjali, pa je bilo po navadi: “zakaj spet delaš na računalniku, to ni prav, da skoz delaš,..” 😉 Zato mislim, da sem pravilno ravnala in da hčeri s tem ne zavajam in ob enem jima dovolim živeti pravljico. Na Božička pa gremo skoraj vsako leto v mojo “službo”, da jima ne prikazujem 5 različnih Božičkov, ker se mi pač ne zdi prav, da jim potem lažemo,… Eno leto je bila Tara pred tem na enem plesnem nastopu, kjer je bil tudi Božiček in mi je rekla, da ni izgledal pravi :))) BIla sem modro tiho in spremenila temo. Zadnje leto pa je njena razlaga, da so to Božičkovi pomočniki, ker on ne more biti povsod 😉
  3. Dedel Mraz pa je spet ena luštna zgodba, ki jo prebiramo v knjigi DEDEK MRAZ (Kdo si Dedek Mraz – naslovna fotografija), kjer vse to tudi piše. Dedek Mraz otrokom prinese kakšno uporabno pametno stvar, zdravo hrano, kakšno sladkarijo, oblačilo ali tudi igračo. Spet smo na enem darilu, za vse ostalo pač moramo starši pomagat s svojimi prispevki. Na Dedka Mraza s plesno predstavo smo po navadi šli k kolegici v Gostišče Vrbinc, ki ga žal več ni. To so lepi spomini.

Zato tudi, ko obdarjamo sestrične, bratrance, prijatelje, kupimo darila skupaj s hčerama, kajti jima je to v veliko veselje. Torej Božiček bo nastavil le enkrat doma, za ostelo poskrbimo starši, stari starši, tete, strici,… Želim si, da bi tudi hčeri uživali v dajanju in obdarjevanju, kot v tem uživam jaz 🙂 

V primeru, da jim na teh predstavah dobri možje dajo darila, upam, da so ta skromna – pomaranča, jabolko, čokolada, da ne damo napačnega vzorca otrokom.

Vprašanje >> Kako smo mi dobili 2 x za Božička , v Afriki otročki pa umirajo in nimajo hrane,..? In ne, to ni vprašanje odraslega, to so vprašanja 5-6 letnice. Zato se prosim zamislite kako boste vi zagovarjali vaša darila, vaše želje, vašo pravljico in s tem pustili otrokom sanjat, a jih ne boste zavajali z nemogočim!

Jaz hčerama obrazložim, da so dali darila v koš dobrim možem organizatorji ali sodelovci v službi,.. Obrazložitev >> Zato tudi mi in drugi donatorji zbiramo oblačila, hrano, priboljške za otroke, ki to potrebujejo, da jim lahko Božiček odda,.. To namreč delamo skupaj s puncama vsako leto. Tudi letos bomo zbrali stvari, ki jih ne potrebujemo in jih podarili naprej.

Vesela bom tudi kakšne vaše obrazložitve otrokom, ko vam zadajo taka vprašanja. Kako se znajdete vi? Se vam zdi moja razlaga vredu ali sem kaj izpustila? To mi znate povedati tisti, ki imate že malo večje otroke, kajne? Kaj nas še čaka 😉

Več o tem kaj si letos želimo za praznike >> ALL I WANT FOR XMASS

FOTO naslovke > Nives Brelih

Komentarji

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.