Dobila sem dobre očiščene sveže ribe iz jadranskega morja. Tokrat Brancin in Orada, ampak imam rada tudi morski list, škarpeno in kakšnega Korbela,… Večer pred piknikom ali vsaj kakšno uro ali dve preden jih damo na žar, jih začinim z marinado iz oljčnega olja Jenko, mediteranskih zelišč Kotanyi in soli. Nato v trebušno votlino dam še morsko sol z zelišči. Dodamo še nujno svež rožmarin, prepolovljen strok česna, kose čebule in včasih dodam tudi rezino limone za sočnost. Naredim še marinado iz oljčnega olja Jenko in belega vina ter malo rdeče dimljene mlete paprike in sol. Z marinado se med peko na žaru premažejo ribe. Žar naj ne bo prevroč, da se ribe lepo zapečejo in ne zažgejo! Vaja dela mojstra. Moj mož že obvlada 😉
Seveda pa lahko ribe pečete tudi na plinskih in električnih grillih ali ploščah, ampak ko enkrat probate tapravi žar, ne boste več pekli rib drugače,.. no ja, vsaj poleti ne 😉 Je pa seveda malo več dela, da se žar “zakuri” in da je prava temperatura. Ampak verjemite, da se splača!
P.s. za bolj enostavno pripravo, pa lahko uporabite le Grill smoked začimbo od Kotanyi, ki je super za ribe, zelenjavo in mesni žar.
Zraven postrežemo svež kruh, čabato z olivami, česnovo bagetko in zelenjavo na žaru ali pa dodamo še kakšne morske dobrote: MORSKI PIKNIK
Pa dober tek želim***