KOTALKANJE JE NOV TREND #kotalkanjeluna #soyluna

Večkrat sem že razmišljala, kako fajn, da pridejo takšni novi trendi kot je kotalkanje, da niso otroci skoz na spletu ali pred TV, ampak se ukvarjajo s športom in so ob enem IN 😉 Zato zelo vzpodbujam mojo Taro, ki je navdušena nad kotalkanjem, da pridno hodi na treninge in se pripravlja na prvi nastop, tekmovanje,.. 🙂 Moram vam priznati, da kotalkanje ni lih enostavno, tudi sama imam kotalke in še kar čakam, da me nekdo malo pouči, kajti sama se ne znam niti prav ustaviti,.. Zato sem bila zadnjič prav presenečena, ko sem obiskala njihov trening kaj vse že te punce znajo.

Zahvala gre seveda Blanki, učiteljici umetnostnega kotalkanja, ki je ustanovila kotalkarski klub in se res pridno ukvarja z našimi kotalkaricami. V tujini je kotalkanje že dlje časa hit in imajo tekmovanj in prireditev ogromno. Zato sem za vse nas, ki nas zanima ta šport, Blanko povprašala o kotalkanju in kotalkarstvu pri nas v Sloveniji. 

  1. Kakšna je razlika med rolanjem in kotalkanjem?

Že sama oblika rolerjev in kotalk je drugačna. Rolerji imajo kolesca razporejena po sredini, kotalka pa ima štiri kolesca razporejena po celotnem podvozju. Pri rolerjih je zavor samo ena in je zadaj, pri kotalkah sta dve in sta spredaj. Za rolanje na splošno velja, da je namenjeno bolj vožnji po cesti in za daljše razdalje. Medtem ko so kotalke, predvsem za umetnostno kotalkanje, namenjene kotalkanju na plošči oziroma telovadnici in izvajanju različnih likov.

  1. Zakaj izbrati kotalkanje za otroke za hobi/šport?

Umetnostno kotalkanje je šport, ki združuje tako elemente plesa, vzdržljivosti, elegance, koordinacije telesa. Poleg samih elementov, ki jih kotalkanje ponuja, pridobiva otrok tudi občutek za ritem, saj mora naučene elemente povezati v ples. Je tudi dobra rekreacija in sprostitev.

  1. Kakšno kotalkanje vse poznamo?

Poleg umetnostnega kotalkanje poznamo še hitrostno kotalkanje, pa hokej na kotalkah, roller derby …

  1. Kaj priporočaš za otroke od 4-6let in naprej,..?

Za to starost je najbolj pomembo, da se otrok vključi v vadbo umetnostnega kotalkanja. V začetku je pomembno, da pridobi veselje do športa in kot tak ni tekmovalno usmerjen. Pomembno je, da otrok pridobi suverenost na kotalkah, veselje do športa. Tako, da je na začetku učenje skozi igro, kotalkanje v skupini, kakšen nastop. Kasneje pa se začne resno delo in treningi, tudi večkrat tedensko. Začenjajo se učiti skoke, piruete, korake …

  1. A je pomembno kakšne kotalke imamo in kaj priporočaš?

Tako kot pri vseh športih, je tudi pri kotalkanju pomembna oprema. Na splošno velja, da je pri kotalkah najbolj pomembno podvozje, ki naj bo aluminijasto in ne plastično. Enako velja za kolesca, ki naj ne bodo plastična, ampak iz gume. Za umetnostno kotalkanje je tudi pomembno, da je čevelj s peto.

  1. Kje se lahko naučimo kotalkanja in ali se to lahko tudi trenira?

Kotalkanje se lahko naučimo v kotalkarskih klubih, ki so po Sloveniji. Kotalkanje se lahko trenira in je tudi tekmovalen šport.

  1. Kje se lahko v Sloveniji kotalkamo ali so kakšna kotalkališča?

Za kotalkanje je primerna vsaka zunanja površina, ki ni pregroba. V Ljubljani je najbolj primerno kotalkališče v Tivoliju. Prav pokrito kotalkališče je pa v Renčah. Pozimi se kotalkarji poslužujemo telovadnic, ker namreč v Ljubljani druge ustrezne površine ni.

  1. A obstajajo klubi za kotalkarje?

Za kotalkarje obstajajo klubi. V Sloveniji je trenutno delujočih osem kotalkarskih klubov. Najbolj je kotalkanje razširjeno na Goriškem.

  1. Ali so tudi kotalkarska tekmovanja v Sloveniji in kdo se jih lahko udeleži?

V Sloveniji so tekmovanja v umetnostnem kotalkanju, ki sodijo pod okrilje Zveze kotalkarskih športov Slovenije. Tekmovanja so od najmlajših kategorij do članov. Tekmuje se lahko v več kategorijah: posamezno, v paru, kvartetu ali skupini. Tekmuje se tako v prostem programu kot v obveznih likih. Tekmovalec se lahko udeleži tekmovanja, če je registriran pri kotalkarski zvezi in doseže nivo znanja v določeni kategoriji. Kategorije so starostno omejene. Seveda se lahko udeleži tekmovanj v Sloveniji, boljši se nato priključijo reprezentanci Slovenije in tako tekmujejo tudi na evropskem prvenstvu, svetovnem prvenstvu …

     10. Obvezna oprema za kotalkarja je >> 

Obvezna oprema so samo kotalke in dobra volja. Za začetnike se priporoča tudi čelada in ščitniki.

  1. Novosti v svetu kotalkanja v Sloveniji >> 

Po nekaj letih, ko umetnostno kotalkanje ni bilo aktualno, je sedaj spet v porastu. Odpirajo se novi klubi, otrok je vedno več, začenja se tudi razvijanje drugih disciplin. Kar pa je novost je ta, da bo v začetku junija 1. Mednarodni pokal Zeleni zmajček v umetnostnem kotalkanju v Ljubljani. Tako, da bodo po dolgem času v glavnem mestu spet najboljši kotalkarji iz Slovenije in tujine.

Tako, a smo vas prepričali, da pričnete kotalkati tudi vi ali pa da včlanite v tečaj ali klub vašega malčka? Blanka vam je na voljo za vse informacije v njenem klubu. Treninge in vadbo kotalkanja za začetnike ima povsod po Sloveniji, največ pa jih je v Ljubljani. Njen klub se imenuje KOTALKANJE LUNA .

Naša Tara Siana hodi ob ponedejkih, ker so takrat na vrsti najmlajši. A se vidimo? Več o tem >> POSTANI ZVEZDA KOT LUNA

Komentarji

comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.